Baas, ik ga even bidden
Dat doet maar ... De Mo in ons voorbeeld loopt weg en legt in de gang een kleedje neer. Als moslim moet hij op gezette tijden bidden en dus ook tijdens het werk. Moet u dat goedvinden?
Discrimineren mag niet ...
Verboden onderscheid. Op grond van de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB) mag u als werkgever geen direct of indirect onderscheid maken op grond van godsdienst of levensovertuiging. Wat mag er wel en wat niet?
- Direct onderscheid. Stel dat u besluit geen moslims aan te nemen. Dan is dat een direct onderscheid en dus niet toegestaan.
- Indirect onderscheid. U kunt uw medewerkers ook verplichten bedrijfskleding (zonder hoofddoek) te dragen op het werk. Dat pakt voor een sommige werknemers nadelig uit en leidt tot een indirect onderscheid.
- Soms wel ... U mag alleen indirect onderscheid maken als u daarvoor een zogenaamde ‘objectieve rechtvaardigingsgrond’ heeft. Denk aan hygiëne of veiligheid op de werkplek die in gevaar kan komen door bepaalde kleding.
Bidden op het werk
Gebedsverbod. Een algeheel verbod op bidden op het werk leidt tot een verboden onderscheid en is dus niet toegestaan. Als er in uw bedrijf islamitische medewerkers werken, bent u tot op zekere hoogte verplicht deze werknemers in staat te stellen hun godsdienstige verplichtingen te vervullen. Gelukkig mag u als werkgever echter wél voorwaarden stellen aan de manier waarop uw medewerker hun geloofsverplichtingen nakomen. Wat zijn daarbij uw mogelijkheden?
Waar legt ú de grens?
Rechten van de mens. De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) is in oktober vervangen door het College voor de Rechten van de Mens. Dit college onderzoekt (net als voorheen de CGB) klachten over ongelijke behandeling en geeft hierover een niet-bindend oordeel.
Wat zei de commissie? Uit de uitspraken van de CGB blijkt dat het niet zonder meer in strijd is met de gelijkebehandelingswetgeving als een werkgever een werknemer aanspreekt op het bidden tijdens werktijd. Als werkgever mag u (binnen bepaalde grenzen) voorwaarden stellen aan de manier waarop het bidden gebeurt. Het is volgens de CGB redelijk als een werkgever daarover afspraken wil maken met biddende werknemers.
Er moet ook gewerkt worden. Als werkgever bent u niet verplicht om in te gaan op een verzoek van Mo om op ieder willekeurig moment op het werk te kunnen bidden. Er moet immers ook gewerkt worden. Zo mag u als werkgever van hem eisen dat hij in zijn eigen tijd bidt. Hij kan daar immers ook zijn pauzes voor gebruiken. Tip. Neem de regels die u hieraan stelt, op in een protocol.
Gebedsruimte. U bent evenmin verplicht een gebedsruimte voor Mo in te richten. De CGB beveelt wel aan om samen met de werknemer naar een goede oplossing te zoeken. Een aparte kamer op kantoor of een deel van de kantine biedt dan meer perspectief.
Op: http://www.diversityatwork.net/NL/nl_library.htm vindt u meer tips m.b.t. gelijke behandeling op het werk.
Download het protocol: ‘Bidden op het werk’ van: http://personeel.indicator.nl (PS 18.03.05).