Een tekortschietende vermogensbeheerder
Garantie tot de voordeur? Niet iedereen met een groot vermogen wil dit zelf beleggen. Bovendien missen velen de deskundigheid. Daarom geven veel mensen hun vermogen in handen van een vermogensbeheerder. De meeste mensen realiseren zich daarbij wel dat vermogensbeheer geen exacte wetenschap is en dat het inschakelen van een deskundige vermogensbeheerder geen garantie biedt op een bovengemiddeld hoog rendement.
Wat is vermogensbeheer?
Vertrouwen. Kenmerkend voor vermogensbeheer is dat de beheerder tot taak heeft het vermogen zelfstandig te beheren en voor rekening van de opdrachtgever naar eigen inzicht zelfstandig aan- en verkooptransacties verricht. Uiteraard moet de beheerder het aan hem toevertrouwde vermogen beheren zoals van een ‘redelijk bekwaam en redelijk handelend vermogensbeheerder’ mag worden verwacht. Wat betekent dat nu?
- De vermogensbeheerder verricht zijn werkzaamheden zelfstandig en naar eigen inzicht voor rekening van de opdrachtgever.
- Solovlucht. Het is voor de relatie tussen de belegger en vermogensbeheerder kenmerkend dat de belegger de regie uit handen geeft aan de beheerder. De beheerder handelt naar eigen inzicht, maar wel voor rekening van de opdrachtgever.
- De beheerder moet het toevertrouwde vermogen beheren als redelijk bekwaam en redelijk handelend vermogensbeheerder.
- Geen topper. De werkzaamheden van de vermogensbeheerder hoeven geen recht te geven op een hoge notering in de eredivisie, het is voldoende als de beheerder zijn werk op een redelijke en behoorlijke manier doet.
Aansprakelijk stellen?
Verdwenen. Gezien deze eisen is het duidelijk dat het lastig is om een vermogensbeheerder die het belegde vermogen als sneeuw voor de zon heeft laten verdwijnen aan te pakken. Om in een dergelijk geval de vermogensbeheerder aan te kunnen pakken, moet er iets bijzonders aan de hand zijn. Als de vermogensbeheerder bijvoorbeeld ernstige fouten maakt bij het naleven van de overeenkomst of beslissingen neemt die geen redelijk denkende vermogensbeheerder zou nemen.
Slecht beheer. Zo kan het niet afleggen van rekening en verantwoording of het niet informeren van de opdrachtgever over aangegane transacties leiden tot aansprakelijkheid wegens gebrekkige nakoming van de beheersovereenkomst.
Risicoprofiel. Ook als de beheerder vergeet een risicoprofiel van de belegger op te stellen (of dit wel doet maar niet volgens dit profiel handelt) kan dit leiden tot aansprakelijkheid.
Ik sluit iedere aansprakelijkheid uit!
Clausule. Als het fout gaat met het beheerde vermogen, zal de vermogensbeheerder waarschijnlijk een beroep willen doen op een exoneratiebeding. In zo’n beding, dat meestal in de algemene voorwaarden staat, wordt iedere aansprakelijkheid van de beheerder uitgesloten. Tip. Een professionele vermogensbeheerder mag zo’n beding niet gebruiken tegen een consument (een klant die als particulier optreedt). Tip. Informeer naar die clausule. Het kan daarbij verschil maken of u het vermogen van uw praktijk aan een vermogensbeheerder in handen geeft of uw privévermogen.