E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 09.04.2013

Nieuwe Gmail-app voor iOS

De eerste poging van Gmail om een iOS-app te maken was niet zo verdienstelijk, maar nu is er een update. Is het deze keer raak?

Naar een officiële Gmail-app voor iOS werd lang uitgekeken. De standaard-Mail-applicatie op iOS-toestellen kan weliswaar goed samenwerken met een Gmail-adres, maar ondersteunt niet alle features van Gmail, zoals labels en sterren, archiveren, Postvak Prioriteit, enz.

Een eigen Gmail-app moest de volledige ge­bruikerservaring van Gmail bieden op een iPhone of iPad, maar de eerste versie kon ons niet echt overtuigen.

Beter

Versie 2.0 van de app is eigenlijk helemaal vernieuwd. Visueel ziet alles er nu aantrekke­lijker uit. Zo zijn de transities tussen de verschillende schermen nu goed afgestemd op het iOS-platform en kunt u doorlopend scrollen (Infinite Scroll) in berichtenlijsten. U kunt het menu openen door op het scherm naar rechts te vegen. In dat menu vindt u onder meer uw mappen en labels. Maildiscussies worden als threads weergegeven, net zoals bij de webinterface van Gmail. Op een iPad krijgt u een iets andere lay-out dan op een iPhone of iPod Touch, met links de berichtenlijst en rechts een preview-venster.

Minstens even belangrijk is dat de app eindelijk vlot en voldoende snel werkt. Het geheel voelt nu aan als een waardig alternatief voor de Mail-app van iOS.

Nieuwe features

Bij de update zijn ook nieuwe features toegevoegd. Enkele daarvan helpen u om tijd te besparen. Er is bv. een auto-complete toegevoegd aan de zoekfunctie waardoor u geen volledige zoektermen meer hoeft in te tikken. De zoekfunctie zoekt bovendien in al uw mails, in tegenstelling tot de standaard-Mail-app van iOS die alleen de inge­laden berichten in de geselecteerde map kan door­zoeken. Vanuit de app kunt u direct antwoorden op Google Calendar-uitnodigingen of commentaar geven op berichten van het sociale netwerk Google+. Er is nu ook ondersteuning voor meerdere Gmail-accounts (dat ontbrak in versie 1). U kunt op vijf accounts tegelijk inloggen en gemakkelijk switchen van het ene naar het andere. Ten slotte kunt u ook bijlagen (foto’s of een zelfgemaakte tekening) toevoegen aan uw berichten.

Push of niet?

De Gmail-app ondersteunt pushmail, wat betekent dat nieuwe berichten via deze app altijd zonder vertraging binnenkomen op uw iOS-apparaat.

Deze functie is opeens belangrijker geworden dan vroeger. Tot voor kort werkte pushmail ook in de standaard-Mail-app als u uw Gmail-adres als een Exchange-account instelde. Sinds eind januari heeft Gmail echter de ondersteuning voor Exchange ActiveSync stopgezet, althans voor nieuwe toestellen. Concreet: als uw Gmail-adres vóór 30 januari op uw toestel ingesteld was voor push, blijft alles gewoon werken; maar zodra u overschakelt naar een nieuwe iPhone of iPad is het gedaan met de pret. In de standaard-Mail-app kunt u uw Gmail-adres dan alleen nog configureren als een imap-account en wordt uw mail slechts om de 15 minuten opgehaald. Wilt u toch push voor uw Gmail-adres, dan moet u overschakelen op de Gmail-app. Of u kunt een dienst inschakelen zoals NuevaSync (http://www.nuevasync.com – $ 30 per jaar), die via eigen servers toch Exchange ActiveSync voor Gmail blijft aanbieden.

Heeft u een Gmail-adres en liet u de Gmail-app voor iOS links liggen? Versie 2.0 van de app is eindelijk een goed alternatief voor de standaard-Mail-app. Wilt u push voor uw Gmail-adres op een nieuw iOS-toestel, dan is deze app voortaan de enige gratis optie.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01