Alle domeinen

2013 - April

BEDRIJFSKOSTENAFTREK - 29.04.2013

Let op onderscheid huur- en eigen woning!


ONROERENDE ZAKEN - 29.04.2013

Eigen woning, hypotheekrenteaftrek en echtscheiding

Als u uw woning moet verkopen, bijvoorbeeld door een echtscheiding, kan dat betekenen dat u met een restschuld blijft zitten. Wat zijn de tegemoetkomingen uit de Tijdelijke regeling hypothecair krediet? En bij echtscheidingen?

BELASTINGEN - 29.04.2013

Schenken aan cultuurinstellingen fiscaal extra voordelig

Sinds 1 januari 2012 kunnen bedrijven en particulieren voor giften aan culturele instellingen méér aftrekken dan ze daadwerkelijk schonken. Hoe werkt dat nu fiscaal goed en ‘EU-proof’?

KOSTEN - 29.04.2013

Pas op met inhuren schoonmakers of ramenwassers!

Als u voor uw praktijk schoonmakers of ramenwassers inhuurt, loopt u het risico aansprakelijk gesteld te worden voor eventueel door hen niet-betaalde belasting. Wanneer doet zich dat probleem voor en wat is eraan te doen?

GEZONDHEIDSRECHT - 29.04.2013

Door uw naamplaatje ken ik u tenminste, dokter

Sommige hulpverleners vinden het niet prettig als zij tijdens hun werk altijd en overal herkenbaar zijn. Zij vinden hun privacy belangrijk en dragen daarom liever geen naamplaatje. Waarom u toch eens kritisch in uw praktijk moet kijken ...

LOONBELASTING - 29.04.2013

Worden Belgen nu ook al gediscrimineerd?

Voor een specialist uit het buitenland die hier werkt, gelden er fiscale voordelen. Natuurlijk worden daaraan voorwaarden gesteld. Het is echter de vraag of deze voorwaarden wel zo mogen worden gesteld. Wat speelt er nu bij de rechter?

PATIËNTENRECHTEN - 29.04.2013

En als de verzekering de ingreep niet vergoedt?

Stel dat u een patiënte behandeld heeft die de factuur zelf moet betalen omdat haar basisverzekering de kosten van de ingreep niet vergoedt omdat de behandeling onder het aanvullende deel valt. Had ú haar dat moeten vertellen?

BELASTINGAANGIFTE - 29.04.2013

Aangiftetijd, voorkom boetes!

De boeteregelingen van de Belastingdienst worden steeds meer aangescherpt. Als uw belastingaangifte niet op tijd binnen is, riskeert u een verzuimboete.

BEDRIJFSOVERNAME - 29.04.2013

Kind neemt straks bedrijf over

Als uw kind uw bedrijf wil overnemen, wilt u zo weinig mogelijk belasting aftikken. Hoe regelt u dat nú al voor later? Wat is het voordeel?

BTW - 29.04.2013

Maatschap of Vof en btw


RECHT - 29.04.2013

Wat met de aansprakelijkheid bij een coöperatie?

In de land- en tuinbouwsector wordt veel gewerkt met coöperaties. Een coöperatie is een bijzonder soort vereniging. Kunnen de leden voor de tekorten van de coöperatie aansprakelijk zijn? En welke risico’s lopen de bestuurders?

AUTO - 29.04.2013

Aanpassing van uw bestelauto?

Als u in een bestelauto rijdt, geniet u tal van fiscale voordelen. Er gelden dan ook strenge eisen. Hiermee mag u slechts bij uitzondering marchanderen. Hoe zit dat als u zelf uw bestelauto aanpast? Waar moet u zeker op letten?

RECHT - 29.04.2013

Werk opgeleverd, aannemer niet meer aansprakelijk!

Als een werk niet binnen een redelijke termijn ‘officieel’ door u als opdrachtgever wordt gekeurd, wat is daarvan dan het gevolg? Is uw aannemer later dan nog voor eventuele gebreken aansprakelijk? Wat is er nu beslist door de rechter?

BOER EN BEDRIJF - 29.04.2013

Herstel niet meer mogelijk

Een andere belangrijke wijziging is dat een aantal randvoorwaarden niet meer als ‘gering belang’ worden aangemerkt. Wat moet u nu weten? Hoe voorkomt u nu directe kortingen?

BOER EN BEDRIJF - 29.04.2013

Wat is er nu belangrijk bij de randvoorwaarden in 2013?

Ontvangt u bedrijfstoeslag of andere GLB-subsidies? Dan moet u voldoen aan een aantal randvoorwaarden. Voldoet u hier niet aan, dan riskeert u een (hoge) korting op uw totale uitbetaling van GLB-subsidies.

SUBSIDIE - 29.04.2013

Subsidie voor teelt van vezelvlas of vezelhennep

Teelt u vezelvlas of vezelhennep? Dit jaar kunt u van 1 juni t/m 1 juli eenmalig in aanmerking komen voor subsidie wanneer u vezelgewassen teelt voor de vezelindustrie. Hoe werkt dat nu? Hoeveel subsidie kunt u krijgen?

BTW - 29.04.2013

Ouderdomsverklaring voor 6% btw?

Sinds 1 maart 2013 geldt er één jaar lang een tarief van 6% btw op arbeid voor al het renovatie- en herstelwerk in en aan een woning ouder dan twee jaar.

RECHT VAN DE BOUW - 29.04.2013

Geen risico’s met uw algemene voorwaarden!

Als er twee verschillende sets van algemene voorwaarden van toepassing worden verklaard, zijn die dan allebei geldig? Wat heeft het Hof Arnhem hier nu over beslist en wat is nu dus voor u als bouwondernemer goed om te weten?

INCASSO - 29.04.2013

Incassokosten en betalingstermijn aan banden

Regelmatig haalt het de krant: grote bedrijven die besluiten dat ze voortaan pas na 3 maanden betalen. Vanaf 16 maart 2013 legt de wet dit gedrag aan banden. Hoe zit dat precies? Hoeft u dan ook nooit meer aan te manen?

INTERNET - 29.04.2013

Hoe als werkgever grip op internetgebruik personeel?

Internet anno 2013 biedt tal van interessante mogelijkheden. Het verleidt werknemers echter ook tot privégebruik op de werkvloer. Socialemediasites en nieuwe privé-e-mails worden vaak dagelijks bekeken. Hoe houdt u hier grip op?

BTW - 29.04.2013

Zo past u tijdelijk het lage btw-tarief (6%) toe

Sinds 1 maart 2013 is er tijdelijk een btw-tarief van 6% van toepassing op onderhoudswerk. Wat berekent u nu bij uitgelopen aangenomen werk? Hoe moet dat bij minderwerk? Hoe past u de regeling toe?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 29.04.2013

Uitstel aangifte 2012


AUTO VAN DE ZAAK - 29.04.2013

Oude btw-correctie toegestaan


DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 29.04.2013

Geen ‘gerotzooi’ met in waarde dalende aandelen

Wie zou het niet willen, achteraf met terugwerkende kracht aandelen verkopen tegen de prijs van destijds! Dat hier geen weldenkende belegger of bank voor te vinden is, mag duidelijk zijn. Onlangs probeerde een DGA dit met zijn eigen BV.

PENSIOEN - 29.04.2013

Verlaging pensioen ook voor de DGA?

Menig pensioenfonds heeft de afgelopen jaren de pensioenen van de deelnemers verlaagd als gevolg van achterblijvende beleggingsresultaten. Kan dat ook bij de directeur-grootaandeelhouder met een pensioen in eigen beheer?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 29.04.2013

Zakelijke lening die onzakelijk wordt

Zoals bekend, moet een lening van de directeur-grootaandeelhouder aan zijn eigen BV bij aanvang zakelijk zijn. De Hoge Raad heeft onlangs een belangrijke uitspraak gedaan over een lening die gedurende de rit onzakelijk wordt.

BEDRIJFSOPVOLGING - 29.04.2013

Schenk- en erfbelasting, bedrijfsopvolgingsfaciliteiten!

Bij overdracht van ondernemingsvermogen of aandelen van een BV in geval van schenking of bij overlijden, kent de Successiewet enkele fiscale voordelen. Hoe kunt u die nu benutten? Wat zijn nu de ‘bedrijfsopvolgingsfaciliteiten’?

ERFBELASTING - 29.04.2013

Samsam of op huwelijkse voorwaarden?

Wat maakt het uit voor de hoogte van de erfenis en dus voor de hoogte van de erfbelasting of u in gemeenschap van goederen (samsam) was gehuwd of op huwelijkse voorwaarden? Hoe kunt u nu een belastingvoordeel bereiken?

FISCOTIP - 29.04.2013

Pensioen voor de DGA vereenvoudigen

Het pensioen in eigen beheer dreigt voor menig directeur-grootaandeelhouder een ongeleid projectiel te worden als gevolg van de knellende fiscale waarderingsvoorschriften en de chronisch lage rente. Tijd voor verandering?

AUTO VAN DE ZAAK - 29.04.2013

Bijtelling bestelauto voorkomen

Ook voor bestelauto’s geldt de bijtelling voor privégebruik. Als u echter kunt bewijzen dat uw werknemer de auto niet privé gebruikt, kunt u dit voorkomen.

BEDRIJFSKOSTEN - 26.04.2013

Fiscus betaalt mee aan kosten diefstal

In vrijwel ieder bedrijf wordt wel eens iets gestolen. De vraag is hoe de fiscus hiermee omgaat. Betaalt die hieraan mee of komen deze kosten voor uw eigen rekening? Op welke regels kunt u zich beroepen als het onheil u eens treft?

PERSONEEL - 26.04.2013

Uitstel werkkostenregeling? Nee, bedankt!

Zoals bekend, is de verplichte invoering van de werkkostenregeling uitgesteld tot 1 januari 2015. U denkt misschien: dat zien we dan wel weer! Het eerder overstappen op de werkkostenregeling kan echter voordelig voor u uitpakken.

AFTREKPOST - 26.04.2013

Verandering woonplaats als zakelijke aftrekpost?

Als u uit zakelijke motieven van woonplaats verandert, zijn de kosten daarvan aftrekbaar van uw winst. Maar wat is een ‘zakelijke verhuizing’? Welke criteria zijn hierbij van belang? En hoe oordeelden rechters hierover?

AUTO VAN DE ZAAK - 26.04.2013

Hoe om te gaan met schade(vergoeding)?

Als ondernemer kunt u best eens geconfronteerd worden met een schade aan één van uw zakelijke auto’s. Een klein deukje, een kapot achterlicht, het is zo gebeurd. De vraag is nu hoe u fiscaal moet omgaan met zo’n schadepost.

OVERDRACHTSBELASTING - 26.04.2013

Geen 6% overdrachtsbelasting


INKOMSTENBELASTING - 26.04.2013

Langstlevende betaalt belasting kinderen

In de praktijk is het vaak onduidelijk hoe de nalatenschap van een overleden ouder in de aangiften inkomstenbelasting van de langstlevende ouder en de kinderen moet worden aangegeven. Per 1 januari 2012 gelden daarvoor nieuwe regels.

INVESTEREN - 26.04.2013

Vanuit privé naar de zaak en weer terug?

Uw collega had drie jaar geleden een aanhanger voor zijn bedrijf gekocht. Hij gebruikt die aanhanger echter niet meer voor zijn bedrijf. Hij overwoog om deze naar privé over te brengen. “Mag dat?”, zo vroeg hij ons. En andersom?

INKOMSTENBELASTING - 24.04.2013

Versoepeling voor startersleningen


VERHUUR - 24.04.2013

Kettingbeding in een huurcontract?

Dat in notariële leveringsakten van onroerende zaken vaak kettingbedingen worden opgenomen, is bekend. Maar in huurcontracten toch niet? Toch kan het noodzakelijk zijn om dit wel te doen. Hoe zit dat?

ERFDIENSTBAARHEDEN - 24.04.2013

Die weg mag jij niet meer gebruiken!

Uw cliënt wil zijn pand verkopen, maar zijn buurman moet altijd over zijn terrein om bijvoorbeeld zijn garage te bereiken. Dan is het verstandig om uw cliënt erop te wijzen dat hij wellicht beter in actie kan komen. Waarom? Lees verder ...

IN DE KIJKER - 24.04.2013

Als jij er wilt blijven wonen ... graag!

Het is aan de orde van de dag: stellen die uit elkaar willen maar met elkaar verbonden blijven door het huis. Hoe zit het nu als één van beiden in de woning wil blijven wonen? En als hij eigenaar van de hele woning wil worden?

BOUWRECHT - 24.04.2013

Een financieel veilige verbouwing

Op dit moment kiezen veel huiseigenaren ervoor hun woning te laten verbouwen. Zo kunnen zij profiteren van de tijdelijke btw-verlaging én langer in hun huis blijven wonen. Kunnen zij zich wapenen tegen de schade van een failliete aannemer?

UW RAADSMAN - 24.04.2013

Welke kosten zijn aftrekbaar bij aankoop woning?

Bij aankoop van een woning is voor het financieringsplaatje van belang welke kosten nu fiscaal aftrekbaar zijn. In de praktijk blijken hierover nogal wat misverstanden te bestaan. Hoe zit het bijv. met bouwrente en met boeterente?

VERKOOP - 24.04.2013

Mondelinge verkoop afdwingen?

Zoals bekend, heeft ons hoogste rechtscollege enige tijd geleden beslist dat niet alleen de particuliere koper zich kan beroepen op de schriftelijkheidseis, maar ook de particuliere verkoper. Maar wat als de verkoper bedrijfsmatig handelt?

VERKOOP - 24.04.2013

Het kan helaas niet doorgaan ...

Het beroep op een financieringsvoorbehoud moet goed worden gedocumenteerd. Wat nu als de bank ‘simpelweg’ zegt geen offerte uit te brengen?

NOTARIS - 24.04.2013

Het nut van een samenlevingscontract

Stel, u woont samen en u wilt uw onderlinge (juridische) verhouding samen goed regelen en vastleggen. Hoezo is het juridisch bekeken verstandig om samen af te spreken hoe u bepaalde zaken geregeld wilt hebben? En welke dan?

AANSPRAKELIJKHEID - 24.04.2013

REACH en het gebruik van stoffen

Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemische stoffen (REACH) is een Europese verordening voor chemische stoffen. Dat is niet alleen voor grote bedrijven van belang. Wat moet u weten als u met chemische stoffen werkt?

ADMINISTRATIE - BTW - 24.04.2013

Tegemoetkoming btw voor starters

Ondernemers die weinig btw hoeven af te dragen, kunnen een ontheffing krijgen van hun administratieve verplichtingen. De staatssecretaris van Financiën heeft de voorwaarden hiervan nu versoepeld. Wat betekent dit voor u?

SUBSIDIE - 24.04.2013

Innovatie MKB in de agro- en foodsector

Vanaf 1 juni 2013 kunnen MKB-ondernemingen binnen de agro-, voedings- en genotmiddelenindustrie subsidie aanvragen voor innovaties. Onder voorbehoud van de definitieve publicatie hierbij al een voorproefje.

AUTO - BELASTINGEN - 24.04.2013

Reiskosten doorberekenen

Ondernemers vragen ons regelmatig hoe het zit met reiskosten die ze aan hun klant willen doorberekenen. Hoe ziet de fiscus dat?

ZIEKTEVERZUIM - 24.04.2013

Voorkomen is beter dan genezen! Hoe pakt u dat aan?

0% ziekteverzuim is een utopie en misschien niet eens wenselijk. Immers, voor u het weet worden collega’s aangestoken. Toch blijft voorkomen nog steeds beter dan genezen. Wat is daarbij uw rol als leidinggevende?

LOON - 24.04.2013

Cao-loonsverhoging altijd verplicht?

Het is vaste kost bij (nieuwe) cao’s: de loonsverhoging. Een lezer vroeg ons of hij die ook moet doorvoeren als de werknemers al meer loon verdienen dan het cao-loon. Hoe zit dat precies?

VAKANTIE - 24.04.2013

Vervallen de wettelijke vakantiedagen ‘vanzelf’ in juli?

1 juli is in zicht. Dan zullen de verlofdagen uit 2012 volgens de nieuwe verlofregeling vervallen. Uw werknemer Marit heeft niet al haar dagen opgemaakt. Vervallen de resterende dagen dan gewoon of moet u nog iets doen?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 24.04.2013

Geld mee bij onvrijwillig vertrek? Loop fiscaal geen risico!

Soms moet u in onderling overleg afscheid nemen van een werknemer en krijgt deze werknemer een bedrag mee als afkoopsom. Waar moet u op letten om fiscale risico’s te voorkomen?

PRIVACY - 24.04.2013

Niet zomaar meekijken ...

Toen bekend werd dat Media Markt camera’s had ingezet om te zien of de medewerkers wel klantgericht waren, was er grote verontwaardiging. Tóch zijn camera’s soms nodig. Wat mag u nu wél en wat juist níét?

RE-INTEGRATIE - 24.04.2013

Salaris tijdens het derde ziektejaar

Het is de harde realiteit: ruim 30% van alle WIA-aanvragen levert werkgevers een sanctie op. Hoeveel loon moeten zij in dat derde jaar betalen? 70% of 100%?

ONTSLAGVERGUNNING - 24.04.2013

Voorzichtig beginnen met een uitzendkracht ...

Omdat de omzet terugliep, heeft werkgever ABC René ontslagen mét een ontslagvergunning. Wat nu als de markt weer aantrekt? Moet hij dan rekening houden met de wederindiensttredingsvoorwaarde van René?

ONTSPANNING - FILM - 24.04.2013

Films op internet


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 24.04.2013

Mindmapping kan nóg eenvoudiger


COMPUTER - TABLETS - 24.04.2013

Surface Pro: alternatief voor tablet of laptop?

Microsoft bracht de Surface Pro uit, een tablet met afneembaar toetsenbord waarop u Windows 8-apps én volwaardige programma’s kunt draaien. Is de Surface Pro een alternatief voor tablets, laptops of ‘ultrabooks’?

EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 24.04.2013

Laat uw site scoren op meerdere vlakken

Met search engine optimization (SEO) kunt u uw website hoger laten scoren in de zoekresultaten van Google. Dat doet u het best op verschillende domeinen.

OPLEIDING - VARIA - 24.04.2013

Onlineoefeningen creëren

Voor de opleiding van medewerkers of klanten kunt u een e-learningtool inschakelen om oefeningen te creëren. Wij testten Kubbu en Educaplay uit: webdiensten waarmee u allerlei soorten onlineoefeningen kunt maken.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 24.04.2013

Zo traceert u wat er met uw documenten gebeurt

Door de populariteit van clouddiensten worden er steeds meer documenten online geplaatst en gedeeld met anderen. Handig, maar daardoor dreigt u wel de controle te verliezen. Kan het ook anders?

SOFTWARE - E-MAIL - 24.04.2013

Outlook 2013: een upgrade waard?

Tegelijkertijd met Office 2013 verscheen ook Outlook 2013, de e-mailclient van Microsoft. Wat voor veranderingen brengt Outlook 2013 u precies? We geven u ook enkele trucs om nog efficiënter met Outlook 2013 te werken.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 24.04.2013

Onlinetijdsregistratie

Als u factureert op tijdbasis of als u gewoon de gespendeerde tijd aan bepaalde opdrachten wilt bijhouden, dan bestaan er heel wat onlinetools die u daarbij willen helpen. Wij testten een nieuwkomer voor u uit: Colorhat.

SOFTWARE - WINDOWS - 24.04.2013

Maak van uw Windows 7 (een beetje) een Windows 8

Gebruikt u Windows 7 en bent u er eigenlijk wel tevreden mee? Upgraden naar Windows 8 ziet u dan misschien niet zitten, maar waarom niet enkele mogelijkheden van Windows 8 toevoegen aan uw Windows 7?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 24.04.2013

Twee innovatieve mailapplicaties

Inky en Mail Pilot zijn nieuwe, innovatieve mailapplicaties die opvallen met hun aparte aanpak. Zijn ze de moeite waard om te proberen?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 24.04.2013

Tips voor een beter gebruik van Google+

Op steeds meer sites vindt u naast de ‘like’- of login-knop van Facebook ook de ‘+1’ en login van Google+. Dat sociale netwerk heeft intussen al meer dan 100 miljoen gebruikers. We geven enkele tips om Google+ beter te gebruiken.

BEVEILIGING - BACK-UP - 24.04.2013

Oei, per ongeluk een bestand in de cloud gewist…

Een per ongeluk gewist bestand op uw harde schijf kunt u met de juiste software en wat geluk nog terughalen. Maar hoe haalt u een gewist onlinebestand terug op een clouddrive zoals Dropbox, Google Drive of SkyDrive?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 24.04.2013

Google Hangouts en Apps

Webgigant Google blijft diensten toevoegen aan zijn aanbod. Wat hebben Google Hangouts en Apps for Business uw bedrijf te bieden?

BANKZAKEN - 24.04.2013

IBAN-acceptgiro van uw leverancier?

Vanaf 2014 betaalt iedereen met IBAN, zo hoorde u in het nieuws. Dat heeft ook gevolgen voor uw betalingen. Wat moet u weten en wat moet u doen?

INVESTEREN - 24.04.2013

Aanvragen fiscale subsidies eenvoudiger

De bestaande subsidies op energie- en milieugebied zijn in 2013 eenvoudiger aan te vragen. Vooral samenwerkingsverbanden zoals de Vof profiteren hiervan. Wat is er veranderd en wat heeft u hier als horecaondernemer aan?

AUTO VAN DE ZAAK - 24.04.2013

Wie moet het privégebruik auto van de zaak bewijzen?

Als de zakenauto aan uzelf of aan één van uw werknemers ter beschikking staat, heeft men met de bekende bijtelling te maken. Wat echter als de auto’s niet ter beschikking staan? Waar ligt dan de bewijslast? Wat vond de rechter?

PERSONEEL - 24.04.2013

Twee jaar zorgen voor zieke kok?

Dat u van de wetgever als ‘poortwachter’ naar de WIA/WGA moet optreden, weet u wel. Maar wist u ook dat op dit moment steeds meer horecawerkgevers te maken krijgen met een loonsanctie? Hoe voorkomt u dit voor uw zaak?

ARBO - 24.04.2013

Een goede horecavoorraadruimte ... waarop te letten?

Er moeten regelmatig producten en andere zaken opgeslagen worden. Dat moet natuurlijk veilig gebeuren, zonder gevaar voor instorten, omvallen of kantelen. Hoe zorgt u voor een veilig magazijn in uw horecazaak?

VENNOOTSCHAP ONDER FIRMA - 24.04.2013

Geschorst in de Vof? Mooi niet ‘belastingaansprakelijk’!

Een collega richtte in 2007 met een medevennoot een vennootschap onder firma op. Al snel rees er een conflict. In 2008 werd hij door zijn medefirmant geschorst en op non-actief gezet. Wat met de belastingaansprakelijkheid? Wat is er beslist?

UNIFORME VOORWAARDEN HORECA - 24.04.2013

Voorwaarden horeca op uw website, dat is toch ge­­noeg?

Publiceert u uw Uniforme Voorwaarden Horeca ook (alleen) op uw website? Kunt u er dan eigenlijk wel van uitgaan dat deze voorwaarden, zoals uw no-showtarief, van toepassing zijn op uw overeenkomsten? Waar moet u op letten?

FISCOTIP - 19.04.2013

Desinvesteren óók met beleid

Als u bedrijfsmiddelen verkoopt waarop u investeringsaftrek heeft gekregen, kan het zijn dat u deze aftrek geheel of gedeeltelijk moet terugbetalen. Wanneer is dit het geval en hoe kunt u dit in veel gevallen voorkomen?

OVERDRACHTSBELASTING - 19.04.2013

Partners ‘in crime’


WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 19.04.2013

Speciale aandacht voor uw aftrekpost


FISCALE WINST - 19.04.2013

Geen bron bij structureel verlies

De arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler. Veel werknemers hebben naast hun dienstbetrekking nog een kleine onderneming. Maar wat als er structureel verlies is? De rechter heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan.

LOKALE HEFFINGEN - 19.04.2013

BIZ(Bedrijveninvesteringszones)-heffing, wat nu?

Ondernemers op een bedrijventerrein of in een winkelgebied kunnen gezamenlijk investeren in een veilige en aantrekkelijke bedrijfsomgeving. Dit wordt gefinancierd via een gebiedsgerichte gemeentelijke BIZ-heffing. Wat is er nu beslist?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 19.04.2013

Verlies op onzakelijke garant- en borgstelling

Inmiddels is de rechtspraak over de onzakelijke lening doorgetrokken naar de garant- en borgstellingen en naar de vorming van een verliesvoorziening op een garant- of borgstelling binnen concernverband. Hoe zit dat?

PRIVÉ - 19.04.2013

Hoe eigen bijdrage AWBZ beperken?

Jaren geleden moest iemand die beschikte over vermogen en opgenomen werd in een AWBZ-instelling, zijn vermogen ‘opeten’. Die regeling werd destijds afgeschaft. Op 1 januari 2013 is deze echter weer ingevoerd. Hoe zit dat?

GIFTENAFTREK - 19.04.2013

Meer giften aftrekken dan u betaald heeft!

De Europese Commissie heeft nu goedgekeurd dat bedrijven en particulieren voor giften aan culturele ANBI’s fiscaal meer mogen aftrekken dan ze werkelijk geschonken hebben. Hoe werkt dat voor de jaren 2012 tot en met 2017?

BTW - 19.04.2013

Betalingstermijnen in de wet

Als uw afnemer niet betaalt, heeft dat ook voor de btw nare gevolgen. Er zijn nieuwe regels voor betalingstermijnen. Hoe kunt u daar uw voordeel mee doen?

BURENRECHT - 19.04.2013

Alleen aanmaningsbrief schort verjaringstermijn niet op!

Als u alleen maar een brief stuurt dat u niet akkoord gaat met de bestaande situatie, is daarmee de verjaringstermijn dan juridisch voldoende opgeschort (‘gestuit’)? Wat staat hierover in de wet en wat heeft de rechter nu beslist?

PERSONEEL - 19.04.2013

Nu oudere werknemers met premiekorting aannemen?

Als u als bouwondernemer in 2013 een uitkeringsgerechtigde in dienst neemt die 50 jaar of ouder is, heeft u als werkgever recht op de ‘premiekorting in dienst nemen oudere werknemers’. Hoeveel premiekorting krijgt u als werkgever?

OFFERTE - 19.04.2013

Zo voorkomt u gedoe met uitvoering klantwensen

Klanten maken bij een opnamegesprek de wensen voor uitvoering kenbaar. Wat doet u als die wensen niet stroken met een deugdelijke uitvoering? Wat moet u doen om later problemen en gedoe te voorkomen?

INCASSO - 19.04.2013

Aanmanen ... dat is toch niet meer nodig?

Sinds 1 juli 2012 geldt er een nieuwe wet voor het innen van incassokosten. En vanaf 16 maart 2013 mag u bovendien zónder aanmaning incassokosten in rekening brengen. Hoeft u dan nooit meer een aanmaning te versturen?

AANBESTEDING - 19.04.2013

Te weinig informatie? Dan geen geldige aanbesteding!

Als de aanbesteding zodanig is opgesteld dat ‘bekende’ bedrijven over meer informatie beschikken dan nieuwe inschrijvers, is er dan wel sprake van een geldige aanbesteding? Wat heeft de rechter gezegd en wat is goed om te weten?

FISCALE WINST - 19.04.2013

50% afschrijven op investeringen

Het kabinet heeft wetgeving aangekondigd die het mogelijk maakt op investeringen in 2013 ineens 50% af te schrijven. Hoe kunt u hiervan profiteren?

AUTO VAN DE ZAAK - 19.04.2013

Privégebruik auto, hoe moet dat in de administratie?

Als u een auto heeft die op de balans van uw horecazaak staat, is het aan het privégebruik toe te rekenen deel van de kosten niet aftrekbaar. In de praktijk blijken hierover nogal wat misverstanden te bestaan. Wat speelt er? Hoe zit dat?

PERSONEEL - 19.04.2013

Wat is nou mijn functienaam?


OMZETBELASTING - 19.04.2013

Wanneer mag of moet u het kasstelsel toepassen?

Uw horecaomzet is belast met btw; in dat geval kunt u het kasstelsel of het factuurstelsel toepassen. Het kasstelsel is het gunstigst. Wanneer mag u dit stelsel in de horeca toepassen en waar hangt dit van af?

PERSONEEL - 19.04.2013

Arbeidsvoorwaarden aanpassen?

Stel, u heeft er financieel belang bij om een arbeidsvoorwaarde van uw kok aan te passen. Kunt u deze arbeidsvoorwaarde eenzijdig wijzigen en waar moet u dan rekening mee houden?

BETALINGSVERKEER - 19.04.2013

De Chipknip gefaseerd afgeschaft?

Vanaf 1 april 2013 gaat de Chipknip langzaamaan verdwijnen, hoorde u dat ook rondzingen in de media? Vooral detailhandel en horeca hebben daar last van. Wat moet u ervan weten en zijn er ook voordelen?

INVESTEREN - 19.04.2013

50% afschrijven op nieuwe oven?

Het kabinet heeft wetgeving aangekondigd die het mogelijk maakt in 2013 ineens 50% af te schrijven op investeringen. Kunt u als horecaondernemer profiteren?

PRIVÉ - 11.04.2013

Een huis onder de zon, iets voor u?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een vakantiewoning in een zonnig land te kopen. De zon is overal hetzelfde, maar de manier waarop uw vakantiewoning fiscaal wordt behandeld, is in bijna elk land anders. Wat moet u weten?

AFTREKBARE KOSTEN - 11.04.2013

Advieskosten delen met de fiscus

Ook voor u als (para)medicus geldt: ieder zijn vak. U ontkomt er dan ook niet aan om bij problemen af en toe een adviseur in te huren. Laat de fiscus dan zo veel mogelijk meebetalen. Hoe doet u dit en waar moet u op letten?

VRIJSTELLING GEZONDHEIDSZORG - 11.04.2013

Meer duidelijkheid btw-plicht (para)medici

De btw-plicht voor (para)medici is dit jaar flink gewijzigd. De staatssecretaris van Financiën heeft door middel van een Besluit onlangs geprobeerd te zorgen voor meer duidelijkheid. Wat is hierbij voor uw praktijk van belang?

BEROEPSPRAKTIJK - 11.04.2013

Toestemming hoeft gelukkig niet altijd schriftelijk

Uiteraard moet uw patiënt of cliënt instemmen met een onderzoek of een behandeling, maar ook met gegevensuitwisseling met anderen. Moet die toestemming altijd schriftelijk worden gegeven? Wanneer hoeft dat niet per se schriftelijk?

FISCALE WINST - 11.04.2013

Op de fiets naar uw praktijk?

Als u lekker dicht bij uw praktijk woont, kunt u dan ook gebruikmaken van een onbelaste fiets van de zaak? Of geldt dit alleen voor werk­nemers?

GEZONDHEIDSRECHT - 11.04.2013

Wet op de orgaandonatie gewijzigd

Op 20 maart jl. heeft de Tweede Kamer unaniem ingestemd met een wetsvoorstel dat het artsen mogelijk maakt om al vóór het overlijden van een patiënt voorbereidende handelingen voor orgaandonatie uit te voeren. Wat is er nieuw?

SUBSIDIE - 11.04.2013

Overige subsidies tijdens de GO


GEBOUW EN GROND - 11.04.2013

Onbelast voordeeltje met de ‘Ruimte voor Ruimte-regeling’

Met de Ruimte voor Ruimte-regeling (hierna: ‘RvR’) is het fiscaal oppassen, want een behaald financieel voordeel kan wel eens belast zijn. Maar het gaat ook wel eens goed. Lees verder!

GEBOUW EN GROND - 11.04.2013

Met ‘oude’ Nbw-vergunning automatisch een nieuwe?

Als een bestaand veeteeltbedrijf dat grenst aan een Natura 2000-gebied een nieuwe Nbw-vergunning aanvraagt, moet er dan altijd eerst onderzoek worden gedaan naar mogelijk negatieve effecten? Wat heeft de rechter beslist?

BOER EN BEDRIJF - 11.04.2013

Wat moet u nu nog meer weten voor uw GO 2013?

Wat speelt er nu nog meer bij het invullen van de GO 2013? Wat met uw TAN-codes? Hoe zorgt u dat u correct en tijdig uw aanvraag indient? Wanneer mag u hogere fosfaatgebruiksnormen toepassen? Wat nu met grondmonsters?

SUBSIDIE - 11.04.2013

Vlassteun


GECOMBINEERDE OPGAVE - 11.04.2013

Handige tips Gecombineerde Opgave (GO) 2013

Ook dit jaar moet u weer uiterlijk 15 mei uw Gecombineerde Opgave (GO) invullen. Een belangrijke opgave waarmee u uw bedrijfstoeslag, de SNL-subsidie en eventueel andere GLB-subsidies aan kunt vragen. Wat nu?

LOONHEFFING - 11.04.2013

Sport de fiscus ook mee?

Een lezer stelde ons de volgende vraag: “Ik doe nog niet aan de werkkostenregeling (WKR) en wil mijn werknemers de gelegenheid bieden om te sporten. Hoe werkt dat?” Zijn er nog voordelen te behalen?

ONTSLAG - 11.04.2013

Advocaatkosten bij ontslag?


PERSONEELSBELEID - 11.04.2013

Goed screenen kan geld opleveren

De betrouwbaarheid van uw medewerkers wordt steeds belangrijker. De wereld wordt immers steeds transparanter en voor u het weet is uw goede naam naar de knoppen. Wat doen veel bedrijven nu met ‘pre-employment screening’?

LOON - 11.04.2013

Vakantiegeld ... wat is nu goed om daarover te weten?

Binnenkort is het weer zover: u moet uw werknemers vakantiegeld betalen. Wan­­neer moet u dit eigenlijk betalen en hoeveel? Hoe zit het met die zieke werknemer? En bij loonbeslag? We zetten de belangrijkste punten voor u op een rij!

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 11.04.2013

We zetten de afspraken wel in een overeenkomst ...

Als u het dienstverband door middel van een vaststellingsovereenkomst wilt beëindigen, moet u de betrokken werknemer in de gelegenheid stellen juridisch advies in te winnen. Waar moet u rekening mee houden?

ZIEKTE & RE-INTEGRATIE - 11.04.2013

Je moet wél zorgen dat je snel weer aan de slag kunt!

Uw werknemer Harm is ziek. Zowel op u als op Harm rusten re-integratieverplichtingen op grond van de Wet verbetering poortwachter. Wat nu als Harm niet echt meewerkt aan zijn re-integratie? En wat als u het niet met elkaar eens bent?

LOONBETALING - 11.04.2013

Te weinig loon gehad? Je werkt hier toch niet meer?

Ineens valt de brief op uw bureau ... Bernard vordert achterstallig loon. U zou hem minder dan het minimumloon betaald hebben. U peinst er niet over! Bernard is al vier jaar uit dienst! Dan had hij maar eerder moeten komen. Hoe zit dat?

ZIEKTE & RE-INTEGRATIE - 11.04.2013

Ziekmelding? Doe er direct iets mee!

Veel werkgevers doen niet meteen de eerste dag iets met een ziekmelding, zo berichtten de media onlangs. Zij vinden dit ‘te veel moeite voor niks’. Verstandig?

BELASTINGEN - 11.04.2013

Ga ook weer niet te vroeg in bezwaar!

Als u bezwaar of beroep wilt aantekenen tegen een belastingaanslag, gelden hiervoor strikte termijnen. Zorg dus dat u niet te laat bent. Te vroeg is echter ook niet goed, want ook dan loopt u een groot risico. Wat is daarbij van belang?

BELASTINGCONTROLE - 11.04.2013

Controlethema inkomstenbelasting 2012


BELASTINGEN - 11.04.2013

Vieze auto niet te smerig voor fiscale bijtelling?

Zoals bekend, wil de fiscus bij een auto ‘van de zaak’ die ook privé wordt gebruikt, in principe 25% van de oorspronkelijke catalogusprijs bij het inkomen tellen en belasten. Wat speelde er bij een bedrijf over een ‘te vieze auto’?

BTW - GEBOUW - 11.04.2013

Werken aan uw tuin, btw-voordeeltje


ARBO - 11.04.2013

Een goed magazijn ... waarop te letten?

Er moeten regelmatig producten en andere zaken opgeslagen worden. Dat moet natuurlijk veilig gebeuren, zonder gevaar voor instorten, omvallen of kantelen. Hoe zorgt u voor een veilig magazijn?

ONDERNEMERSCHAP - 11.04.2013

Geen winst, dan ook geen aftrek van verlies

Als ondernemer en/of als zzp’er is het de bedoeling dat u winst maakt. Lukt dat niet, dan zal de belastinginspecteur uw verliezen niet accepteren. Wat zijn daarbij de regels om rekening mee te houden?

BEDRIJFSHUUR - 10.04.2013

Ík heb die keuken er niet in gezet ... ik betaal niets!

Regelmatig ontstaat er discussie tussen huurder en verhuurder over de vraag wie de kosten moet dragen in verband met verwijdering van voorzieningen die al bij aanvang van de huur aanwezig waren in het gehuurde. Hoe zit dat precies?

GEMEENTE - 10.04.2013

Vragen om handhaving, heeft dat zin?

In ons dichtbevolkte landje komt het regelmatig voor: iemand ergert zich aan het gedrag van iemand anders en vraagt om handhaving van de regels bij de gemeente. Maar heeft zo’n verzoek wel zin?

NOTARIS - 10.04.2013

Digitale aanlevering bij het Kadaster

Notarissen leveren steeds vaker de leveringsakten en de hypotheekakten digitaal aan bij het Kadaster. Dit zorgt ervoor dat deze akten anders zijn qua indeling en opzet. Hoe gaat dat dan nu in zijn werk? Wat moet u daarvan weten?

IN DE KIJKER - 10.04.2013

Duidelijkere regels voor nadeelcompensatie

Het meest bekende voorbeeld van nadeelcompensatie is misschien wel de aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam waardoor burgers en bedrijven jarenlang hinder en nadeel ondervinden. Onlangs is er nieuwe wetgeving gemaakt.

UW RAADSMAN - 10.04.2013

Huurverlaging om leegstand tegen te gaan?

Het is nu schering en inslag: leegstaande winkels en kantoorruimten. Daarnaast twijfelen veel huurders of zij wel door willen gaan, bijvoorbeeld omdat de huurprijs (te) hoog is. Wat kunt u adviseren als een huurder bij u aanklopt?

RUIMTELIJKE ORDENING - 10.04.2013

Overstap naar omgevingsplan

Het leek er even op dat het bestemmingsplan afgeschaft zou worden. Onlangs is echter besloten dat dit wordt vervangen door het omgevingsplan.

APPARTEMENTSRECHTEN - 10.04.2013

Waarom een meerjarenonderhoudsplan?

Zoals bekend, zijn alle eigenaren van een appartementencomplex gezamenlijk verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw. Waar moet u dan op letten als u uw cliënt begeleidt bij de aankoop van een appartement?

INKOMSTENBELASTING - 10.04.2013

Meer duidelijkheid over bouwrente


WONINGHUUR - 10.04.2013

Inkomensafhankelijke huurverhoging


BTW - 10.04.2013

Pas op bij een betalingsregeling!

Het komt de laatste tijd helaas geregeld voor dat bedrijven hun rekeningen niet kunnen betalen. Schuldeisers kunnen dan tegen finale kwijting akkoord gaan met betaling van een deel van hun facturen. Hoe zit het dan met de btw?

BTW - 10.04.2013

Lage btw voor herstel en renovatie

U weet het, per 1 maart 2013 is de btw op herstel, renovatie en enkele specifieke kosten tijdelijk verlaagd naar 6%. Hoe benut u dit voordeel?

SCHENKEN - 10.04.2013

Met schenking hypotheek aflossen

Stel dat één van uw kinderen, jonger dan 40 jaar, als starter op de huizenmarkt in 2013 een eigen woning gaat kopen. Om de maandelijkse lasten beperkt te houden, wilt u bijspringen. Hoe doet u dat fiscaal slim?

PERSONEEL - 10.04.2013

Minder of zelfs geen bijtelling bestelauto bij werknemer

De bijtelling voor bestelauto’s is nog steeds een heet hangijzer. Toch bestaan er voor werknemers meerdere mogelijkheden de bijtelling legaal te ontgaan. Wat besliste de rechter hier onlangs over en wat kunt u daarmee?

FISCALE WINST - 10.04.2013

Soms levert investeren nog wat extra op …

Er ligt een voorstel om investeringen in 2013 ineens voor 50% af te schrijven. Uiteraard is iedere stimulerende maatregel welkom. Wat betekenen extra investeringen eigenlijk voor u en uw bedrijf? Laten we eens kijken naar de niet-fiscale gevolgen.

AFTREKPOST - 10.04.2013

Ontwijk de aftrekbeperking gemengde kosten!

De aftrek van zogenaamde ‘gemengde kosten’ is al jaren beperkt. Toch kunt u deze aftrekbeperking in bepaalde gevallen ontwijken. Hoe pakt u dat slim maar correct aan en wat zijn de voorwaarden waarop u moet letten?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 09.04.2013

Werkt u wel met de juiste kleuren?

Uw website moet een verlengde zijn van uw bedrijf of zaak. Ook de kleuren moeten representatief zijn voor uw (huis)stijl, visie, activiteiten, ... Hoe zorgt u ervoor dat u de juiste kleuren gebruikt? Wij zochten voor u enkele tools uit.

NIEUWS - PERSOONLIJKE NIEUWSPAGINA - 09.04.2013

Alternatieven voor Google Reader

Google stopt vanaf 1 juli met Google Reader. Was u een gebruiker van deze dienst om rss-newsfeeds te volgen, dan moet u dus wel op zoek naar een vervanger. We doorlopen de beste alternatieven.

SOFTWARE - VARIA - 09.04.2013

Test software risicoloos uit

Wilt u een nieuw programma downloaden en uitproberen, maar geen risico lopen dat er problemen met uw besturingssysteem ontstaan? Met bepaalde software kunt u de software ‘virtueel’ installeren. Hoe werkt het?

SOFTWARE - WINDOWS - 09.04.2013

Extra tools voor Windows 8

Windows 8 is absoluut wennen! We hebben een aantal gratis tools verzameld waarmee u de overgang van Windows 7 naar 8 wat kunt verzachten of waarmee u de werking van Windows 8 wat meer naar uw eigen hand kunt zetten.

COMPUTER - MOBIEL - 09.04.2013

Professionele apps voor tablets

Tablets worden steeds vaker gebruikt voor professionele toepassingen. Met de juiste apps maakt u uw iPad of alternatief nóg nuttiger op de werkvloer.

SOFTWARE - BROWSER - 09.04.2013

Beter surfen met veel tabbladen

Bent u iemand die graag meerdere tabs tegelijkertijd opent in de browser? Dan wordt het al snel onoverzichtelijk. Met enkele trucjes en plug-ins kunt u toch efficiënt surfen met veel actieve tabs.

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 09.04.2013

Nieuwe Gmail-app voor iOS

De eerste poging van Gmail om een iOS-app te maken was niet zo verdienstelijk, maar nu is er een update. Is het deze keer raak?

ZOEKEN - INTERNET - 09.04.2013

Efficiënt zoeken in uw eigen cloud

Heeft u ook al veel gegevens in de cloud staan, bijvoorbeeld bij Dropbox, Facebook, YouTube, Picasa, Evernote, enz.? Met zoekdiensten voor de cloud doorzoekt u al uw cloudgegevens in één keer. Hoe gaat u aan de slag?

WEBDIENSTEN - PRESENTATIES - 09.04.2013

Doe meer met uw presentatie

PowerPoint is een gevestigde waarde voor het maken van slideshows, maar er bestaan ook tal van alternatieven. Wij testten voor u een kersverse speler en een vertrouwde webtool die onlangs een grondige facelift kreeg.

GEZONDHEID - MEDISCH - 09.04.2013

Uw medicijnen online

Zeker als u chronisch medicatie gebruikt, kan het handig zijn om dit online te regelen. Waarop moet u letten als u pillen koopt via internet?

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 09.04.2013

RouteXL: voor nog grotere routes


WEBDIENSTEN - ONLINEOPSLAG - 09.04.2013

Dropbox in het nieuw


ONTSPANNING - REIZEN - 09.04.2013

Een goede reis!

Gaat u binnenkort op zakenreis of citytrip met de familie? Wij zochten enkele (nieuwe) websites uit die u kunnen helpen bij het vinden van een verblijf en bij het zoeken naar vervoer.

BOER EN PRIVÉ - 08.04.2013

Grote erfbelastingvrijstelling langstlevende echtgenoot

Wanneer moet de langstlevende echtgenoot erfbelasting betalen over wat van de huwelijkspartner wordt geërfd? Hoe zit het met pensioenrechten en eventuele lijfrenteverzekeringuitkeringen? En wat geldt er voor samenwoners?

BOER EN BEDRIJF - 08.04.2013

Spuiwater ook op grond derden?

Bij luchtwassers die de ammoniakuitstoot uit stallen verminderen, ontstaat spuiwater. Wat moet u bijvoorbeeld doen als u dit spuiwater op eigen grond aanwendt? Mag u dit spuiwater afvoeren naar grond van derden?

RECHT - 08.04.2013

Zakendoen met een stichting? Opgelet!

Als u (belangrijke) zakendoet met een stichting is het verstandig om verder te kijken dan uw neus lang is. U zult niet de eerste zijn die te maken krijgt met een contract dat niet rechtsgeldig blijkt te zijn. Waar moet u nu op letten?

FISCALE WINST - 08.04.2013

Ook een ‘fiets van de zaak’ voor ú?

Bijna iedereen kent de regeling voor een onbelaste fiets van de zaak. Helaas geldt dit alleen voor werk­nemers. Kunt ook u een fiets van de zaak rijden?

GEBOUW EN GROND - 08.04.2013

Geen risico’s bij verrichten van grondwerkzaamheden!

Een collega-ondernemer gaat grondwerk verrichten. Als bij het verrichten van grondwerk een kabel kapot wordt getrokken, wie betaalt dan de schade? Wat heeft de rechter gezegd en wat is goed om te weten?

BOER EN BEDRIJF - 08.04.2013

Welke grond opgeven bij Gecombineerde Opgave?

Met de jaarlijkse Gecombineerde Opgave kunt u de uitbetaling aanvragen van uw toeslagrechten. Ook zijn de opgegeven percelen de basis voor de hoeveelheid mest die u op uw bedrijf kunt plaatsen. Wat moet u nu weten?

BELEGGEN - 08.04.2013

7% rendement, goed of slecht?

Heeft u al uitgezocht hoeveel rendement uw vermogen in 2012 opleverde? Stel dat dit 7% zou zijn, vindt u dat dan een mooi cijfer? Spaargeld levert immers veel minder op. Of mag u dat niet op deze manier beoordelen?

PERSONEEL - 08.04.2013

Twee jaar zorgen voor re-integratie

Dat u van de wetgever als ‘poortwachter’ naar de WIA/WGA moet optreden, weet u wel. Maar wist u ook dat op dit moment steeds meer werkgevers te maken krijgen met een loonsanctie? Hoe voorkomt u dit voor uw praktijk?

BTW - 08.04.2013

Wijziging medische vrijstelling voor de btw

Sinds 1 januari van dit jaar is de vrijstelling van btw voor (para)medische diensten ingeperkt. Bij medici die naast reguliere ook niet-reguliere geneeskunde toepassen, zorgt dit in de praktijk voor vragen. Hoog tijd voor een verduidelijking.

ALGEMENE VOORWAARDEN - 08.04.2013

Algemene voorwaarden op de website, dat is toch ge­­noeg?

Publiceert u uw algemene voorwaarden ook (alleen) op uw website? Kunt u er dan eigenlijk wel van uitgaan dat deze voorwaarden, zoals uw no-showtarief, van toepassing zijn op uw behandelingsovereenkomsten? Waar moet u op letten?

GEZONDHEIDSRECHT - 08.04.2013

Aan de slag met de nieuwe meldcode

Heeft u vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld in het gezin van uw patiënt? Dan moet u vanaf 1 juli a.s. daarvoor een meldcode met verplicht te volgen stappen hebben én volgen.

VAR - 08.04.2013

Faciliteren voldoende voor dienstbetrekking?

Sommige (para)medici richten in de huidige tijd niet zelf een dure praktijk in, maar verhuren zich liever aan een derde. Is er dan sprake van een dienstbetrekking? Wat vond de rechter en wat waren zijn motieven?

VOEDSELVEILIGHEID - 03.04.2013

Even naar de Warenkennisbank …


BELASTINGCONTROLE - 03.04.2013

Service en controlepunten Belastingdienst!

Ook dit jaar krijgen bepaalde thema’s in de aangiftecampagne weer extra aandacht van de fiscus. Maar behalve aan controle doet de Belastingdienst nu ook aan service! Geen gekke gedachte trouwens. Wat moet u nu dus weten?

INTERNET - 03.04.2013

Wat als u muziek bij uw website wilt?

Als u (achtergrond)muziek op uw website wilt plaatsen, bijv. omdat u een muziekcafé runt, krijgt u te maken met zowel Buma/Stemra als Sena. Daarover ontstond onlangs in de media wat gedoe. Hoe voorkomt u zorgen en kosten?

ERFBELASTING - 03.04.2013

Samenlevingscontract, fiscale en financiële voordelen

Als samenwoners elkaar bij testament tot erfgenaam hebben benoemd, gelden er speciale vrijstellingen voor de te betalen erfbelasting. Wat moet u regelen? Hoe kan dat nu zowel pensioen- als erfrechtvoordeel opleveren?

PERSONEEL - 03.04.2013

Hoe zit het ook alweer met de proeftijd?

U neemt een nieuwe bedieningsmedewerkster aan. In de arbeidsovereenkomst neemt u natuurlijk een proeftijdbeding op. Als zij u in de proeftijd meldt dat ze zwanger is, twijfelt u niet en ontslaat u haar. Daar is het beding toch voor?

VERZEKERINGEN - HORECAONDERNEMER - 03.04.2013

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Als zelfstandig horecaondernemer moet u overal zelf voor zorgen, ook voor uw in­komen tijdens ziekte of arbeidsongeschiktheid. Waar moet u op letten als u de gezondheidsverklaring invult bij het afsluiten van een verzekering?

SUBSIDIES - 03.04.2013

Overheid betaalt mee aan preventie na overval

Als uw horecabedrijf een keer is overvallen, is het u heel wat waard om dat voortaan te voorkomen. Gelukkig betaalt de overheid mee als u preventieve maatregelen neemt. Hoe gaat dat in zijn werk en wat levert het op?

RECHT - 03.04.2013

In sneltreinvaart een goede kop koffie

Fyra krijgt van de NS 3 maanden om de problemen op te lossen! En als uw nieuwe espressomachine niet goed werkt, moet u dan ook 3 maanden wachten?

BURENRECHT - 03.04.2013

Zonder toestemming geen buurman over mijn grond!

Onder het ‘oude’ recht kon een recht van overpad ontstaan zonder dat daarover iets op papier stond. Wat gold daarvoor destijds als voorwaarde? Wat heeft de rechter hierover nu beslist?

RECHT VAN DE BOUW - 03.04.2013

‘Opleveren onder voorbehoud’ risicovol, wat nu?

Een klant plaatst op een opleverstaat de aantekening ‘oplevering onder voorbehoud’. Welke risico’s kan zo’n aantekening met zich meebrengen? Wat zijn de gevolgen en hoe kunt u die voorkomen?

RECHT VAN DE BOUW - 03.04.2013

Geen risico met uitoefenen retentierecht!

We zien steeds vaker borden verschijnen waarop staat: ‘Hier geldt het retentierecht’. Iemand die zijn retentierecht op een onroerende zaak wil uitoefenen, moet de feitelijke macht hebben over die zaak. Hoe werkt dat?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 03.04.2013

Niet voldoende ingespannen, wat nu met contract?

Als de verkoper stelt dat de koper niet heeft voldaan aan zijn inspanningsverplichting, kan die dan geen beroep doen op de ontbindende voorwaarde in het contract? Wat heeft de rechter beslist in een zaak van een collega-aannemer?

AANBESTEDING - 03.04.2013

Profiteer van de nieuwe aanbestedingsregels!

Per 1 april is de nieuwe Aanbestedingswet ingegaan. De wijzigingen moeten de kansen van zzp’ers en MKB’ers op het krijgen van overheidsopdrachten vergroten. Wat verandert er en hoe kunt u daar uw voordeel mee doen?

BANK - 03.04.2013

Over op IBAN-acceptgiro?

Vanaf 2014 betaalt iedereen met IBAN. Dat heeft ook gevolgen voor ontvangsten met de acceptgiro. Wat moet u weten en wat moet u doen?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 02.04.2013

Premie Zorgverzekeringswet per dienstverband


SCHENK- EN ERFBELASTING - 02.04.2013

Waarom overdracht vermogen tijdens leven?

Hoe hoger de waarde van uw nalatenschap, hoe meer erfbelasting er moet worden betaald. Hoe kunt u die erfbelasting verminderen? Ook is dit nu actueel voor de eigen bijdrage AWBZ. Hoe pakt u dat nu aan?

BTW - 02.04.2013

Factuureisen niet direct fataal!

Factuurvereisten zijn voor de Belastingdienst vaak een reden om tot correctie van vooraftrek over te gaan. De Hoge Raad heeft hierover onlangs een voor de praktijk belangrijke uitspraak gedaan. Wat speelt er?

Cookiebeleid