PERSONEELSBELEID - 11.04.2013

Goed screenen kan geld opleveren

De betrouwbaarheid van uw medewerkers wordt steeds belangrijker. De wereld wordt immers steeds transparanter en voor u het weet is uw goede naam naar de knoppen. Wat doen veel bedrijven nu met ‘pre-employment screening’?

Opleuken. Steeds meer sollicitanten kunnen de verleiding niet weerstaan om hun cv nét iets mooier te maken dan de werkelijkheid is.

Onderzoek wijst uit. Volgens een gedragswetenschapper bevatten drie van de vier cv’s leugens. Dat is een risico voor u als werkgever. Immers, als u de verkeerde persoon aanneemt, lijdt u mogelijk (imago)schade. De selectieprocedure is weggegooid én u moet weer een nieuwe sollicitatieronde starten. Wat kunt u doen om dat te voorkomen?

Betrouwbaarheidsonderzoek

Zelf doen of uitbesteden? U kunt sollicitanten natuurlijk checken, onder andere op het internet.

Tip. Doe dit vóórdat u ze uitnodigt voor een ge­­sprek. U kunt er ook voor kiezen een betrouwbaarheidsonderzoek te laten uitvoeren door een gespecialiseerde organisatie. Die hebben hier ervaring mee en weten precies wat er wel en niet mag.

Veel of weinig? U kunt natuurlijk van alles laten controleren. Dat hangt natuurlijk vooral van de functie af én van uw budget. Denk bij een eenvoudige screening aan € 500,-. Dat doet u dus vooral voor functies waar integriteit van groot belang is.

Wat valt er te controleren? Allereerst zijn er natuurlijk de standaarddingen: referenties, cv, etc. Dat kunt u ook zelf wel. Maar het wordt lastiger als het gaat om diploma’s, kredietwaardigheid, betrouwbaarheid, e.d. Als die dingen belangrijk zijn voor de functie valt het zeker te overwegen hiervoor een bureau in te schakelen.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Allereerst bellen medewerkers van zo’n organisatie cv’s en diploma’s na. Verder kunnen zij verschillende registers doorzoeken zoals de Kamer van Koophandel of het Kadaster. Ook kunnen zij de sollicitant psychologisch laten testen, bijv. op integriteit en risicosituaties. Tot slot kunnen zij de sollicitant begeleiden bij het (zelf) opvragen van privacygevoelige zaken, bijv. bij schuldhulpverlening, Europol of het Bureau Krediet Registratie.

Mag dit zomaar?

Toestemming vereist. Een betrouwbaarheidsonderzoek, ook wel ‘pre-employment screening’ (PES) genoemd, mag alleen uitgevoerd worden met toestemming van de sollicitant. In de meeste gevallen zal een sollicitant geen ‘nee’ zeggen. Hij wil immers graag die baan.

Vetorecht. Niet alle screeningsbedrijven hebben dezelfde procedure, maar het is gebruikelijk dat de sollicitant het resultaat altijd als eerste ontvangt. Als er iets negatiefs uitkomt, heeft de sollicitant de mogelijkheid de informatie te laten vernietigen of die door te laten sturen naar de opdrachtgever. Als dat eerste gebeurt, heeft u weliswaar geen rapportage, maar u wéét wel genoeg.

Positief. Als het onderzoek positief is afgerond, wat betekent dat er geen risico’s naar voren zijn gekomen, ontvangt u een verklaring.

Betrouwbaarheid en integriteit. Een betrouwbaarheidsonderzoek wordt bijna standaard gedaan bij bestuurders, ambtenaren en functies die toegang tot vertrouwelijke informatie geven. Dat betekent echter nog niet dat zo’n onderzoek niet zinvol zou zijn voor álle functies waarbij betrouwbaarheid en integriteit van belang zijn. Na zo’n onderzoek weet u in ieder geval wat voor vlees u in de kuip heeft.

Met pre-employment screening kunt u (laten) onderzoeken of uw sollicitant wel is wat hij zegt te zijn. Uw winst zit hem vooral in het voorkomen van problemen én in het besparen van de kosten van een nieuwe sollicitatie- en inwerkprocedure.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01