SOFTWARE - BROWSER - 09.04.2013

Beter surfen met veel tabbladen

Bent u iemand die graag meerdere tabs tegelijkertijd opent in de browser? Dan wordt het al snel onoverzichtelijk. Met enkele trucjes en plug-ins kunt u toch efficiënt surfen met veel actieve tabs.

Hoe meer tabbladen u opent, hoe meer geheugen uw browser gebruikt. Het surfen wordt dan trager, vooral als u acht of meer tabs opent, en de browser kan eventueel sneller crashen. Wilt u de open tabs toch niet sluiten, overweeg dan een add-on zoals The Great Suspender (http://goo.gl/OjWhr) voor Google Chrome. Met deze gratis add-on kunt u tabs ‘suspenden’ of ervoor zorgen dat ze geen geheugen meer gebruiken. Klik op de knop om een tab te ‘deactiveren’ of terug te halen. Het is zelfs mogelijk om tabbladen die al een tijdje open staan, automatisch te laten ‘suspenden’. Gebruikt u Firefox, dan doet BarTab Lite X (http://goo.gl/k78Wi) hetzelfde. Tabs die niet actief zijn, worden netjes in het grijs weergegeven.

TooManyTabs

Moet u onderzoek of research doen en heeft u steeds tien of meer tabs open die u ook continu nodig heeft? Installeer dan het gratis TooManyTabs voor Chrome (http://blog.visibotech.com/search/label/TMT%20for%20Chrome) of Firefox (http://blog.visibotech.com/search/label/TMT%20for%20Firefox). Met deze add-on ziet u de tabs in het klein, als een miniatuur­weergave, en kunt u ze gemakkelijk sorteren (bv. per domeinnaam). Het is zelfs mogelijk om een zoekopdracht te lanceren in alle tabs. U kunt er ook tabbladen mee ‘unloaden’ of ‘suspenden’.

Vastgemaakte tabbladen

Opent u ook steeds dezelfde websites en houdt u ze open in tabbladen, bijvoorbeeld uw webmail, uw onlineagenda, uw favoriete nieuwswebsite, enz.? Gebruik dan vastgemaakte of ‘pinned’ tabs. In de meeste browsers klikt u met de rechter­muis­knop op een tabblad en kiest u vastgemaakt tabblad of pinned tab. Deze tabs blijven altijd staan en kunt u niet (zelfs per ongeluk) sluiten. Gebruikt u webmail zoals Gmail, Yahoo Mail of Hotmail en laat u die pagina altijd open om een notificatie te krijgen als er nieuwe mail is? Dan hoeft u zelfs geen vastgemaakt tabblad te gebruiken. De gratis extensie X-Notifier (http://xnotifier.tobwithu.com) voegt een icoontje rechts van de adresbalk toe en laat u automatisch iets weten als er nieuwe e-mails zijn. De add-on is er voor Firefox, Chrome, Safari en Opera.

Tabs groeperen

Wilt u tabs groeperen, gebruik dan TabGroups Manager (https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/tabgroups-manager/) voor Firefox. U krijgt dan eigenlijk twee rijen tabs: op de eerste de tabgroepen (bv. mail, nieuws, …); klikt u een tabgroep aan, dan verschijnen daaronder de tabs zelf. Tip. Het is zelfs mogelijk een groep te laten ‘slapen’ (hibernate) om geheugen vrij te maken zonder de tabgroep te sluiten.

Met de gratis extensie AutoGroup (https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/autogroup/) voor Firefox is het zelfs mogelijk om tabs automatisch te organiseren in groepen, bv. volgens de domeinnaam. Bij onze tests werkte de extensie (die nog in bèta is) niet altijd even goed.

Opent u zo veel tabs dat u vaak de juiste niet meer terugvindt? Met Tabhunter (https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/tabhunter/) voor Firefox of Snipe (http://goo.gl/3es7K) voor Chrome tikt u een zoekwoord in om tabs te selecteren.

Met TooManyTabs voor Chrome of Firefox ziet u alle actieve tabbladen als miniatuurweergaven zodat u ze gemakkelijk kunt sorteren en benaderen. Heeft u enorm veel tabs openstaan, gebruik dan Tabhunter of Snipe om de juiste tab te vinden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01