BOER EN BEDRIJF - 29.04.2013

Wat is er nu belangrijk bij de randvoorwaarden in 2013?

Ontvangt u bedrijfstoeslag of andere GLB-subsidies? Dan moet u voldoen aan een aantal randvoorwaarden. Voldoet u hier niet aan, dan riskeert u een (hoge) korting op uw totale uitbetaling van GLB-subsidies.

Hoeveel korting?

Wanneer u de wet overtreedt, riskeert u, bij controle, een boete.

Als de betreffende regelgeving ook opgenomen is als randvoorwaarde, riskeert u naast een boete voor de overtreding ook een korting op uw totale Gemeenschappelijk landbouwbeleid(GLB)-steun.

Standaard korting, verlaagd of verhoogd. De standaard korting is 3%.

Deze standaard korting kan verlaagd worden naar 1%, of worden verhoogd naar 5%.

Hierbij wordt gekeken naar o.a. de ernst en de omvang van uw overtreding.

Opzet. Wanneer er sprake is van opzet geldt voor bepaalde randvoorwaarden direct een standaard korting van 20%.

‘Niet-naleving van gering belang’

Wanneer u een randvoorwaarde niet naleeft, volgt er niet altijd direct een korting. Sommige randvoorwaarden zijn aangemerkt als ‘niet-naleving van gering belang’.

Wanneer u een dergelijke voorwaarde niet naleeft heeft u de mogelijkheid deze overtreding, binnen een gestelde termijn, te herstellen. Wanneer u dit doet, volgt er geen korting.

Randvoorwaarden 2013

Lijst met randvoorwaarden. Elk jaar wordt de lijst met randvoorwaarden gepubliceerd.

De randvoorwaarden kunnen worden aangepast en er kunnen nieuwe randvoorwaarden worden toegevoegd.

Één nieuwe randvoorwaarde toegevoegd. Er is dit jaar één nieuwe randvoorwaarde toegevoegd ten aanzien van de identificatie en registratie (I&R) van schapen en geiten.

Schapen en/of geiten

Melden. Houdt u schapen en/of geiten? Zorg er dan voor dat u de geboorte en de aan- en afvoer van deze dieren meldt bij de I&R-centrale databank. Wellicht voor u een bekende verplichting, maar bij overtreding hiervan kan er nu dus ook een randvoorwaardenkorting volgen.

Gering belang I&R gewijzigd

Tot maximaal 20 dieren. De ‘niet-naleving van gering belang’ op oormerken, in het kader van I&R voor runderen, schapen en geiten, is gewijzigd.

Direct nieuwe oormerken indoen. U krijgt niet direct een korting als bij maximaal 10% van uw dieren één oormerk ontbreekt.

U moet dan wel direct nieuwe oormerken indoen.Deze regel geldt tot maximaal 20 dieren.

Bij meer dan 20 dieren en meer dan 10%. Bij meer dan 20 dieren met maar één oormerk volgt direct een korting. Dit geldt ook bij meer dan 10% van de veestapel.

Runderen. Deze rekenmethode (maximaal 10% van uw dieren, met een maximum van 20 dieren) geldt ook bij het onvolledig bijhouden van uw bedrijfsregister voor runderen.

U krijgt niet direct een korting als er bij max.10% van uw dieren één oormerk ontbreekt. U moet dan wel direct nieuwe oormerken indoen. Deze regel geldt tot max. 20 dieren. Bij meer dan 20 dieren met maar één oormerk volgt direct een korting. Dit geldt ook bij meer dan 10% van de veestapel.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01