GEBOUW EN GROND - 11.04.2013

Met ‘oude’ Nbw-vergunning automatisch een nieuwe?

Als een bestaand veeteeltbedrijf dat grenst aan een Natura 2000-gebied een nieuwe Nbw-vergunning aanvraagt, moet er dan altijd eerst onderzoek worden gedaan naar mogelijk negatieve effecten? Wat heeft de rechter beslist?

Vergunning. Een varkenshouder heeft een veeteeltbedrijf met 3.000 vleesvarkens. Met zijn bedrijf zit hij dicht tegen een zwaar beschermd Natura 2000-gebied aan. Daarom vraagt hij bij de gemeente een vergunning aan op basis van de Natuurbeschermingswet 1998 (Nbw-vergunning). Omdat het een ‘oud’ bedrijf betreft met bestaande rechten die al dateren van 1987, wordt de vergunning zonder verdere problemen door de gemeente afgegeven.

Bezwaarmakers

Vergunning onterecht verleend? Enkele omwonenden en een lokale milieugroep tekenen daartegen echter bezwaar aan. Zij stellen dat de gemeente de vergunning onterecht heeft verleend, omdat door het varkensbedrijf de uitstoot van ammoniak zal toenemen. Dit is schadelijk voor het aangrenzende natuurgebied en is ook in strijd met de regels van de Natuurbeschermingswet 1998.

Doel van de wet. Het doel van de Natuurbeschermingswet 1998 is de bescherming van Natura 2000-gebieden en andere beschermde natuurmonumenten.

Uitgangspunt. Daarbij geldt als uitgangspunt dat activiteiten van (landbouw)bedrijven in of vlakbij deze gebieden niet schadelijk mogen zijn voor de natuur. Reeds bestaande activiteiten mogen doorgaan, maar de overheid kan daar voorwaarden aan verbinden.

Ligt het anders? Anders ligt het met nieuwe activiteiten of de uitbreiding van bestaande activiteiten die negatieve effecten kunnen hebben op de natuur. Dat speelt als er een nieuwe stal wordt gebouwd. In dat geval moet bij de overheid een Nbw-vergunning worden aangevraagd.

Berekeningsmodel

Een veeteeltbedrijf binnen een Natura 2000-gebied moet met verschillende zaken rekening houden. Te denken valt aan een toename van de stikstofdepositie, geluidsoverlast, habitatverlies voor dieren in het beschermde gebied en andere negatieve effecten. Die effecten kunnen per gebied verschillen.

Een veeteeltbedrijf buiten het beschermde gebied hoeft waarschijnlijk alleen maar rekening te houden met een mogelijke toename van de stikstofdepositie. Om na te gaan in welke mate de stikstofdepositie voor een gebied verandert, moet gebruik worden gemaakt van het berekeningsmodel AAgro­­-stacks. Tip. Dit model kunt u downloaden van de site: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten

Wat heeft de rechter nu beslist?

Bezwaren van tafel geveegd. Gelukkig voor de varkenshouder zegt de rechter dat hij in dit geval geen onderzoek met bijpassende beoordeling hoeft te doen naar eventuele negatieve effecten van zijn bedrijf. Het betreft immers een bestaand bedrijf dat net buiten het Natura 2000-gebied ligt en de gemeente mag dan uitgaan van de vergunning die 27 jaar geleden is verleend.

Volgens de rechter staat de gemeente dan ook volledig in haar recht met het automatisch verlenen van een nieuwe Nbw-vergunning, zonder dat daarvoor nader onderzoek is vereist of er andere voorwaarden aan worden gesteld. De bezwaren van de omwonenden en van de milieugroep worden zonder pardon door de rechter van tafel geveegd!

Voor een bestaand bedrijf is het niet altijd nodig dat er opnieuw onderzoek wordt gedaan naar de toename van de stikstofdepositie. Weet dat als u kunt aantonen dat u een ‘oude’ vergunning heeft, u juridisch sterk staat bij de rechter!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01