UW RAADSMAN - 24.04.2013

Welke kosten zijn aftrekbaar bij aankoop woning?

Bij aankoop van een woning is voor het financieringsplaatje van belang welke kosten nu fiscaal aftrekbaar zijn. In de praktijk blijken hierover nogal wat misverstanden te bestaan. Hoe zit het bijv. met bouwrente en met boeterente?

Financieringslasten

Aankoopkosten niet aftrekbaar. Het is allereerst van groot belang vast te stellen dat het niet de kosten van de woning zijn die aftrekbaar zijn, maar de kosten die verband houden met de financiering van de aankoop. Let op. Dus de koopprijs, maar ook de overdrachtsbelasting en de notariskosten die betrekking hebben op de leveringsakte zijn niet aftrekbaar.

Tip. Het deel van de kosten van de notaris dat betrekking heeft op de hypotheekakte is in beginsel wel aftrekbaar.

Eigenwoningschuld. Voor de aftrekbaarheid van de financieringslasten is van belang dat er sprake is van een zogenaamde ‘eigenwoningschuld’, waarbij rekening gehouden moet worden met de bijleenregeling.

Tot de aftrekbare kosten behoren jaarlijks de aan de eigenwoningschuld toe te rekenen betaalde rente. Let op. Het bepalen van de eigenwoningschuld is een vraagstuk op zich. Als slechts een deel van de lening tot de eigenwoningschuld behoort, zal er een splitsing gemaakt moeten worden, waardoor een deel van de kosten niet aftrekbaar kan zijn.

Tip. De niet als eigenwoningschuld aan te merken lening kan, afhankelijk van de vraag waaraan het geld is besteed, tot de schulden behoren in box 3.

Hoe zit het met de ‘bouwrente’?

Nieuwbouwwoning. Een bijzondere vorm van rente is de zogenaamde ‘bouwrente’. Deze wordt door de aannemer berekend. Voor zover die betrekking heeft op de periode vóór het sluiten van de koop-/aanneemovereenkomst, behoort die tot de koopsom van de woning en is er géén sprake van aftrekbare financieringsrente.

Bouwrente die ziet op de periode ná het sluiten van de overeenkomst (tot de formele levering) is daarentegen wel aftrekbaar.

Wat is er nog meer aftrekbaar?

Boeterente. Als een lening wordt overgesloten, kan boeterente verschuldigd zijn. Ook die is fiscaal aftrekbaar. Het maakt daarbij niet uit of de lening voor of na 31 december 2012 is afgesloten.

Afsluitprovisie. De bij het afsluiten van een lening verschuldigde afsluitprovisie is ook aftrekbaar. Als de afsluitprovisie (per belastingplichtige) hoger is dan 1,5% van de lening of meer bedraagt dan € 3.630,-, dan is het meerdere in termijnen aftrekbaar naar rato van de resterende looptijd van de lening. Tip. Ook binnen familieverhoudingen kan er afsluitprovisie berekend worden.

Advieskosten hypotheek. Ook de advieskosten betreffende de hypotheek zijn aftrekbaar. Denk daarbij niet alleen aan de nota van de adviseur, maar ook aan de reiskosten naar zijn kantoor (à € 0,19 per kilometer).

Taxatiekosten. De kosten van de voor een financiering benodigde taxatie zijn eveneens aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Nationale Hypotheek Garantie. Sluit uw cliënt een lening met Nationale Hypotheek Garantie af, dan zijn ook die kosten aftrekbaar.

Erfpachtcanon. Is uw cliënt jaarlijks een erfpachtcanon verschuldigd, dan is ook die in het jaar van betaling aftrekbaar.

Bouwrente die ziet op de periode ná het sluiten van de koop-/aanneemovereen­­komst tot de levering bij de notaris, is fiscaal aftrekbaar. Dit geldt ook voor de boeterente die betaald moet worden bij het oversluiten van een lening.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01