OMZETBELASTING - 19.04.2013

Wanneer mag of moet u het kasstelsel toepassen?

Uw horecaomzet is belast met btw; in dat geval kunt u het kasstelsel of het factuurstelsel toepassen. Het kasstelsel is het gunstigst. Wanneer mag u dit stelsel in de horeca toepassen en waar hangt dit van af?

Horeca en btw. Als u als horecaondernemer prestaties verricht, zijn die met btw belast en moet u dus over de toegevoegde waarde btw afdragen. Dat kan volgens het factuurstelsel of volgens het kasstelsel. Welk stelsel u toe moet passen, hangt af van uw prestaties. Er zijn natuurlijk ook altijd uitzonderingen. Hoe zit het nu precies?

Factuurstelsel en afdracht btw

Gast is ondernemer. Levert u voornamelijk prestaties aan ondernemers, dan bent u verplicht het factuurstelsel toe te passen. U bent dit ook verplicht als u voornamelijk levert aan rechtspersonen, zoals stichtingen, ook als deze geen ondernemer zijn. Dit betekent dat u de af te dragen btw baseert op de facturen die u in het tijdvak van aangifte heeft verstuurd. Dit is meestal een kwartaal. Het afdragen van de btw staat dus los van het moment waarop uw factuur betaald wordt. Dat laatste kan met een beetje pech best wel even duren, wat dus nadelig voor u is.

Versturen. U moet een factuur uiterlijk versturen op de 14e dag van de maand na de maand waarin u de goederen of de diensten heeft geleverd. Stuurt u de factuur te laat, dan moet u de btw toch aangeven in het tijdvak waarin u deze had moeten versturen, zo nodig via een suppletieaangifte.

Factuurstelsel en aftrek btw

Inkopen. De btw op uw aankopen die u mag verrekenen, trekt u af in het aangiftetijdvak waarin u de facturen heeft ontvangen. De factuurdatum is bepalend, niet wanneer u betaalt. Stuurt uw leverancier de factuur te laat, dan kunt u de btw alsnog terugkrijgen, via een suppletieaangifte.

Kasstelsel en afdracht btw

Gast is particulier. Levert u voornamelijk aan particulieren, dan kunt u het kasstelsel toepassen. U baseert de af te dragen btw dan op de werkelijke kas- of bankontvangsten die in het aangiftetijdvak zijn bijgeboekt.

Kasstelsel en aftrek btw

Als u het kasstelsel mag toepassen, kunt u de btw op de door u gekochte goederen en diensten aftrekken in het aangiftetijdvak waarop de btw aan u in rekening is gebracht. De factuurdatum is bepalend. Het is dus niet van belang of u de factuur al betaald heeft.

Horeca juiste beroepsgroep, dus oké!

Wist u dat? Het kasstelsel geldt met name voor winkeliers, marktkooplieden, schoenmakers, kappers, glazenwassers, wasserijen, fietsenmakers, schoonheidsspecialistes, behangers, stoffeerders, horecabedrijven, autorijscholen, advocaten die hun praktijk alleen uitoefenen en verder voor ondernemers die voor meer dan 90% van hun om­­zet goederen of diensten leveren vanuit een ‘inrichting die bestemd is voor het leveren van goederen en diensten aan particulieren’.

Veel ondernemers als gast?

Heeft u veel gasten die zelf ondernemer zijn, dan mag u tóch het kasstelsel toepassen, ook al moet u hen een rekening sturen. Wilt u als horecaondernemer liever het factuurstelsel toepassen, dan kan dat nadat u dit bij de Belastingdienst heeft gemeld. Waarom zou u dat echter doen? Het kasstelsel is immers voor u veel gunstiger.

U mag als horecaondernemer het kasstelsel toepassen omdat u tot een beroeps­­groep behoort die vooral aan particulieren levert. Kies hiervoor omdat u dan pas omzetbelasting verschuldigd bent als u de omzet ook daadwerkelijk ontvangen heeft. Ook als u op-rekening-eters heeft!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01