INTERNET - 03.04.2013

Wat als u muziek bij uw website wilt?

Als u (achtergrond)muziek op uw website wilt plaatsen, bijv. omdat u een muziekcafé runt, krijgt u te maken met zowel Buma/Stemra als Sena. Daarover ontstond onlangs in de media wat gedoe. Hoe voorkomt u zorgen en kosten?

Waarom Buma/Stemra en Sena?

Bedenken of uitvoeren. Bij het maken van muziek komt veel kijken. Zo heb je aan de ene kant de bedenkers van de muziek, zoals de componisten en tekstschrijvers, en aan de andere kant de makers van de muziek, zoals de artiesten, producenten en studiomusici. Om ervoor te zorgen dat iedereen een vergoeding krijgt voor het gebruik van de muziek, moeten gebruikers een overeenkomst afsluiten met Buma/Stemra én Sena. Buma behartigt de belangen van de bedenkers en Sena de belangen van producenten en artiesten.

Wat kost dat?

Achtergrondmuziek website. Als muziek geen essentiële rol speelt voor uw website en u slechts een achtergrondmuziekje gebruikt, bedraagt de vergoeding die u aan Buma/Stemra moet betalen € 330,- (excl. btw) per jaar en de vergoeding die u aan de Sena moet betalen € 187,63 (vrij van btw) per jaar. Als u uw website uit eigen beweging aanmeldt bij Sena, dan geldt er een vergoeding van € 125,09 (vrij van btw).

Tariefplicht geldt zodra het muziekwerk herkenbaar ten gehore wordt gebracht, ongeacht de tijdsduur van het werk.

Tarief? De genoemde Sena-tarieven zijn de ta­­­rieven 2013, de Buma-tarieven 2013 zijn nog niet bekendgemaakt. Ten tijde van redactiesluiting hanteerde men daar nog de tarieven van 2012.

Omzet behalen. Op het moment dat de muziek een essentiële rol speelt voor uw website en u met die website meer dan € 6.500,- omzet per jaar genereert, komen er heel andere bedragen om de hoek kijken. Dit speelt bijvoorbeeld als gebruikers van uw website muziek kunnen luisteren of downloaden. De vergoeding die u Buma/Stemra verschuldigd bent, bedraagt dan 10% van uw omzet.

Mag u muziek op uw website zetten?

U mag muziek plaatsen op uw website als:

  • u zelf de maker van de muziek bent en u dus de auteursrechten bezit;
  • u toestemming heeft van de originele auteur en/of de benodigde licentie(s) heeft van Buma/Stemra en Sena en u de daarbij behorende vergoedingen heeft betaald;
  • u muziek op uw website plaatst die niet meer beschermd is door het auteursrecht. Het auteursrecht blijft 70 jaar geldig na het over­lijden van een auteur. U mag het oorspronkelijke werk zoals destijds opgetekend, gebruiken.

Sena. Ook Sena kent rechtenvrije muziek, behalve als de rechtenvrije muziek opnieuw wordt uitgevoerd of opgenomen. Let op. Alleen in de hiervoor genoemde gevallen is het toegestaan. Muziek plaatsen is in elk geval op eigen risico als u de regels allemaal niet zo serieus neemt. Tip. Op internet kunt u websites vinden die legaal rechtenvrije muziek aanbieden. Googel dan op ‘rechtenvrije muziek’ of ‘royaltyvrije muziek’.

U wilt dat gedoe allemaal niet?

Muziek heeft geen functie? Als de achtergrondmuziek op uw website verder geen functie heeft, kunt u overwegen deze gewoon achterwege te laten. Hiermee bespaart u op de kosten van Buma/Stemra en Sena. Het is ook zo dat achtergrondmuziek op websites door bezoekers ook vaak als storend ervaren wordt.

Wilt u de kosten (al snel zo’n € 550,- per jaar) en het gedoe eromheen voorkomen en heeft de muziek op uw website eigenlijk geen functie, dan laat u deze beter achterwege. Of overweeg ‘rechtenvrije muziek’, die kost u namelijk niets, tenzij het oude muziek betreft die weer opnieuw is uitgevoerd en opgenomen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01