BEDRIJFSKOSTEN - 26.04.2013

Fiscus betaalt mee aan kosten diefstal

In vrijwel ieder bedrijf wordt wel eens iets gestolen. De vraag is hoe de fiscus hiermee omgaat. Betaalt die hieraan mee of komen deze kosten voor uw eigen rekening? Op welke regels kunt u zich beroepen als het onheil u eens treft?

Houd de dief … Volgens cijfers van het HBD kost criminaliteit alleen al de detailhandel jaarlijks zo’n € 1 miljard. Hiervan is ongeveer € 700 miljoen schade en de rest zijn kosten van preventie. Hoe zit het fiscaal met deze kosten? Betaalt de fiscus mee en waar hangt dit van af?

Aftrekbaar van winstbelasting

Privévoordeel? De kosten van preventie zijn zonder meer aftrekbaar als zakelijke kosten. Gaat het om preventiekosten van een gecombineerd woon-/bedrijfspand, dan zult u het zakelijke deel zo goed mogelijk moeten schatten. Van bijvoorbeeld videobewaking heeft u namelijk ook een privévoordeel.

Geld of goederen. Kosten van diefstal zijn eveneens aftrekbaar van de winst. Het maakt niet uit of er goederen en/of geld ontvreemd zijn en of dit gedaan wordt door klanten of door uw eigen personeel. Kosten van diefstal zijn zelfs aftrekbaar als er sprake is van onvoorzichtigheid in het gedrag van de ondernemer. Dat is alleen anders als geen redelijk denkend ondernemer een dergelijk onvoorzichtig gedrag tentoon zou spreiden. Hiervan zal niet snel sprake zijn, want u weet natuurlijk zelf ook wel dat u niet onnodig risico’s moet nemen.

Omzetbelasting

Bij goederen. Als er goederen gestolen worden, is de btw op de aankoop ervan door u reeds afgetrokken, die hoeft u niet terug te betalen.

Bij omzet. Dit is anders als de goederen eerst ver­­kocht worden, waarna de opbrengst uit de kassa gestolen wordt. Dan bent u de btw op de goederen wel verschuldigd en bent u dus duurder uit.

Door werknemers. Als één van uw werknemers de goederen verkoopt en de opbrengst in eigen zak steekt, ligt het gecompliceerder. U zult dan aannemelijk moeten maken dat de werknemer niet in het kader van zijn dienstbetrekking heeft gehandeld en hij dus niet voor uw rekening heeft verkocht. Zijn de spullen door hem meegenomen en in het illegale circuit verkocht aan een derde, dan is dit wel duidelijk.

Let op. Heeft deze derde echter de indruk gehad dat hij via uw werknemer gewoon zaken met u deed, dan kunt u naar de vooraftrek van btw fluiten (LJN: AA1731, 16.10.1996).

Desinvesteringsbijtelling?

Binnen vijf jaar. Als u bedrijfsmiddelen waarop u investeringsaftrek heeft gekregen, binnen vijf jaar vervreemdt, krijgt u te maken met de desinvesteringsbijtelling. Uit grondig uitgezochte oude rechtspraak is af te leiden dat diefstal in dit opzicht niet gezien wordt als ‘vervreemden’, omdat er geen sprake is van vrijwilligheid. U krijgt dus geen desinvesteringsbijtelling voor uw kiezen (LJN: AX9802, 18.09.1961).

Tip. Dat geldt ook als u een eventuele schadevergoeding ontvangt van de verzekering.

Zorg voor ‘geknipt’ bewijs!

Bewaren. De kosten van diefstal drukken uw omzet, marge en belastbare winst. Zorg daarom dat u een en ander hard kunt maken en doe aangifte. Bewaar hiervan de rapporten en bewaar deze bij uw administratie. Maak eventueel foto’s of stel een getuigenverklaring op. Zulk bewijs is cruciaal voor u én de fiscus.

De kosten die samenhangen met diefstal, zijn zakelijk en daarom aftrekbaar van de winst. Ook de btw op gestolen spullen is aftrekbaar. Na diefstal volgt geen desinvesteringsbijtelling; u moet wel bewijzen dat het om diefstal ging. Doe dat met een kopie aangifte, met eventueel gemaakte foto’s of met een getuigenverklaring.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01