E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 24.04.2013

Twee innovatieve mailapplicaties

Inky en Mail Pilot zijn nieuwe, innovatieve mailapplicaties die opvallen met hun aparte aanpak. Zijn ze de moeite waard om te proberen?

Inky

Inky (http://inky.com) is een verrassende gratis nieuwkomer onder de klassieke mailprogramma’s voor Windows of MacOS. In Inky’s geheel eigen aanpak staat eenvoud centraal.

Na de installatie vraagt Inky u om een Inky-account aan te maken. Die wordt gebruikt om uw instellingen en mailadressen in de cloud op te slaan. Zo kunt u Inky op meerdere pc’s of Macs gebruiken, maar hoeft u uw mailadressen toch maar één keer te configureren. Om een mail­account toe te voegen, vult u uw e-mailadres en wachtwoord in, Inky zoekt dan zelf de server­instellingen. Inky kan ook prima omspringen met meerdere accounts tegelijk. U kunt alle mails in één grote inbox bekijken of apart per account. Bij het opstellen van een bericht kiest u vanaf welk adres dit verstuurd wordt.

De interface ziet er fris en zelfs speels uit, met grote knoppen en een luchtige lay-out. Uw berichten kunt u op verschillende manieren ordenen. Standaard staan ze volgens relevantie, zodat in principe de belangrijkste komen bovendrijven. Verder zijn er smart views, die per­soonlijke berichten, mails van sociale net­werken, promomailings en nieuwsbrieven in aparte categorieën onderbrengen. Dit moet u helpen om beter het overzicht te bewaren. Bij een geopend bericht toont Inky knopjes waarmee u bv. de relevantie van het bericht kunt aanpassen, uitschrijven als het om een nieuwsbrief gaat, enz.

Inky bewaart uw mail niet op uw computer, maar laat die staan op de server van uw mail­provider. Acties zoals een mail markeren of verwijderen worden ook direct op de server uitgevoerd. Dit heeft als voordeel dat al uw mail steeds gesynchroniseerd blijft, maar als nadeel dat u uw mail niet offline kunt bekijken zoals bij Outlook.

Een minpuntje is dat Inky geen adresboeken importeert. Het programma probeert wel adressen te oogsten uit uw verzonden mails, maar dit is minder effectief dan een echte import. Globaal gezien is Inky eenvoudig en aangenaam om mee te werken. Verwacht echter geen geavanceerde functies, Inky is niet bedoeld voor power users.

Mail Pilot

In een mailapplicatie werkt u altijd volgens een vast patroon: u leest een nieuw bericht, beant­woordt of verwijdert het en gaat door naar het volgende. Mail Pilot (http://www.mailpilot.co) probeert dit klassieke proces te doorbreken door alle binnenkomende mail te beschouwen als één grote todolijst. Alle onafgehandelde berichten komen op een dashboard terecht. Als u een mail opent of beantwoordt, kunt u deze aanduiden als Completed, General Review (nog na te kijken) of Advanced Review.

In dat laatste geval kunt u aanduiden onder welke condities u het bericht terug wilt zien voor verdere behandeling. Dat kan bv. op een bepaalde datum zijn of als er een antwoord van een bepaalde contactpersoon binnenloopt. Deze alternatieve manier van werken kan zeker helpen om uw mail sneller te verwerken en toch niets uit het oog te verliezen.

Mail Pilot bestaat voorlopig alleen als webdienst en kost $ 60 per jaar. Echte apps zouden later op het jaar gelanceerd worden. Voorlopig lijkt Mail Pilot ons nog niet voldoende gerijpt, maar zeker interessant genoeg om verder in de gaten te houden.

Inky is het proberen waard: het is een eenvoudige, lentefrisse mailapplicatie die u helpt om te focussen op de belangrijke berichten. Het todo-concept van Mail Pilot is een goede vondst, maar de applicatie zelf is nog niet klaar voor dagelijks gebruik.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01