BELASTINGEN - 11.04.2013

Ga ook weer niet te vroeg in bezwaar!

Als u bezwaar of beroep wilt aantekenen tegen een belastingaanslag, gelden hiervoor strikte termijnen. Zorg dus dat u niet te laat bent. Te vroeg is echter ook niet goed, want ook dan loopt u een groot risico. Wat is daarbij van belang?

Termijnen. In de belastingwetgeving staan tal van termijnen. Zo moet u op tijd uw aangifte indienen en ook zeker op tijd betalen. Bent u het met een bepaalde beslissing van de inspecteur niet eens, dan moet u ook tijdig in bezwaar gaan. Dat betekent binnen zes weken na de dagtekening op de beschikking waartegen u bezwaar aantekent. Eerder in bezwaar gaan, is minstens even riskant als te laat bezwaar aantekenen. Een collega van u kwam hier pijnlijk achter. Wat speelde er?

Navordering en naheffing

Wat er gebeurde. Uw collega ontving bericht van de inspecteur dat deze zijn aangiftes op een aantal punten wilde corrigeren. Dit zou naheffingen en na­vorderingen met boetes opleveren. Uw collega werd uitgenodigd op het rapport te reageren. Dit deed hij per brief, waarin hij aangaf vooruitlopend op de naheffingen en navorderingen alvast be­zwaar aan te tekenen. Omdat het de inspecteur niet lukte de man te bereiken om een afspraak te maken, legde hij enkele maanden later de aangekondigde naheffings- en navorderingsaanslagen op.

Ik was toch op tijd? Uw collega maakte hiertegen bezwaar, maar niet binnen de termijn van zes weken. Hij ging ervan uit dat hij zijn bezwaren al vroegtijdig bekend had gemaakt.

Naar de rechter

Jammer dan. De inspecteur schoof het bezwaar terzijde omdat het te laat was; de rechter deed met het daarop ingestelde beroep hetzelfde. In hoger beroep had uw collega wel succes. Het Hof herinnerde eraan dat een bezwaar tegen een controlerapport ook geldig is als de aanslagen inmiddels zijn vastgesteld of als u van mening kunt zijn dat deze al zijn vastgesteld. Dit laatste was dus nog maar de vraag.

Van hoger hand. Uiteindelijk besliste de hoogste rechter dat niet uit het controlerapport kon worden afgeleid dat de naheffing en de navordering al waren vastgesteld. Uw collega had dit dus ook niet kunnen menen en viste achter het net. De opgelegde correcties bleven in stand (LJN: BZ5038, 22.03.2013).

Belangrijk voor u: let op de termijnen!

Een verschil van mening met de inspecteur is op zich niets bijzonders en bijna iedereen heeft dat wel eens. Jaarlijks worden dan ook vele tienduizenden bezwaarschriften ingediend. Van groot belang daarbij is dat u de termijnen in de gaten houdt. Te laat is te laat, dus maak altijd binnen zes weken bezwaar. Bent u te laat, dan kunt u ook niet meer in beroep of hoger beroep instellen en moet u dus betalen.

Wees ook niet te vroeg! Uiteraard kunt u gewoon op een aangekondigde correctie reageren en hierin aangeven waarom u het er niet mee eens bent. Dit neemt niet weg dat u ook nog eens formeel bezwaar moet aantekenen als de inspecteur bij zijn standpunt blijft. Zoals we zagen, mag u er niet van uitgaan dat de inspecteur wel snapt dat u het er niet mee eens bent en hij uw brief dus automatisch als bezwaar zal aanmerken.

Tip. Wij adviseren u ook na ontvangst van een navordering of naheffing per aangetekende brief bezwaar te maken. U laat dan niets aan het toeval over en u heeft het bewijs in handen dat u binnen de termijn bezwaar heeft aangetekend.

Wilt u in bezwaar tegen een beslissing van de inspecteur, doe dit dan ná ont­­vangst van de officiële beschikking. Teken echter ook niet te laat bezwaar aan. Fiscaal geldt er praktisch altijd een termijn van zes weken. Deze termijn staat altijd op de beschikking die u ontvangt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01