ONTSLAGVERGUNNING - 24.04.2013

Voorzichtig beginnen met een uitzendkracht ...

Omdat de omzet terugliep, heeft werkgever ABC René ontslagen mét een ontslagvergunning. Wat nu als de markt weer aantrekt? Moet hij dan rekening houden met de wederindiensttredingsvoorwaarde van René?

Voorbeeld. Werkgever ABC heeft een drietal ar­­beids­­overeenkomsten opgezegd met toestemming van het UWV WERKbedrijf. René was één van die drie. Na een paar maanden trekt de markt gelukkig wat aan en ABC besluit een uitzendkracht in te huren.

We(d)er in dienst?

‘Wederindiensttredingsvoorwaarde’. Als René dat hoort, schiet hem dat in het verkeerde keelgat. Hij klopt meteen aan bij ABC en eist ‘zijn werk’ terug. In de beschikking van het UWV WERKbedrijf staat volgens hem niet voor niets dat aan de toestemming een uitdrukkelijke voorwaarde is verbonden, namelijk: “dat de werkgever binnen 26 weken na de bekendmaking van die toestemming geen werknemer in dienst zal nemen voor het verrichten van werkzaamheden van dezelfde aard, dan nadat hij degene voor wie toestemming tot opzeggen van de arbeidsovereenkomst wordt verleend, in de gelegenheid heeft gesteld zijn vroegere werkzaamheden op de bij de werkgever gebruikelijke voorwaarden te hervatten.”

Wablief ...? Deze voorwaarde komt erop neer dat ABC eerst één van de ontslagen werknemers moet benaderen als er binnen een half jaar na het ontslag weer een soortgelijke vacature ontstaat.

Dat maak ik zelf wel uit ...

Vernietigbaar ontslag. Als ABC deze wederindiensttredingsvoorwaarde niet naleeft, heeft dat tot gevolg dat René het ontslag kan vernietigen waardoor het ontslag (met terugwerkende kracht) ongedaan wordt gemaakt. René is dan als het ware al die tijd in dienst gebleven en hij kan betaling van zijn loon over die hele periode eisen.

Niet overdrijven ... ABC ziet dit anders. Zij vinden dat zij helemaal niemand in dienst hebben genomen. Zij huren slechts een uitzendkracht in, dus waar maakt René zich druk om?

Uitzendwerk is óók werk!

Inhuren uitzendkrachten. Het inhuren van een uitzendkracht voor hetzelfde werk als waarvoor u eerder een werknemer heeft ontslagen, valt óók onder de wederindiensttredingsvoorwaarde. In de rechtspraak wordt “geen werknemer in dienst nemen” ruim uitgelegd. Daaruit blijkt dat ook het inlenen van een uitzendkracht of het aanstellen van een parttime medewerker onder die voorwaarde valt.

Opletten dus ...

Alle tijdelijke krachten eruit! Niet alleen het in­­huren van een ‘nieuwe’ arbeidskracht valt onder de wederindiensttredingsvoorwaarde. Ook als u uit­­zendkrachten die u al inhuurde, blíjft inzetten, schendt u deze voorwaarde. Dat ondervond onlangs een transportbedrijf dat uitzendkrachten blééf inhuren na het ontslag van acht chauffeurs. De rechter (LJN: BZ2282) vond dat dit een schending van de voorwaarde was, zeker omdat in de procedure uitdrukkelijk was besproken dat er ná het ontslag geen uitzendkrachten meer zouden werken.

Wie moet terug? Moet ABC nu René of één van de twee andere ontslagen werknemers weer aannemen? Als u maar voor één werknemer werk heeft, moet u het afspiegelingsbeginsel omgekeerd toepassen. Degene die volgens die berekening als laatste voor ontslag in aanmerking kwam, biedt u dan als eerste de vacature aan, etc.

Als binnen zes maanden na het ontslag van uw werknemer het werk weer aantrekt, moet u rekening houden met de wederindiensttredingsvoorwaarde. Bied het werk dan eerst aan de ontslagen werknemer aan voordat u een externe kracht inhuurt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01