WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 24.04.2013

Tips voor een beter gebruik van Google+

Op steeds meer sites vindt u naast de ‘like’- of login-knop van Facebook ook de ‘+1’ en login van Google+. Dat sociale netwerk heeft intussen al meer dan 100 miljoen gebruikers. We geven enkele tips om Google+ beter te gebruiken.

Controleer wat u vrijgeeft

Net zoals bij Facebook moet u goed controleren wat u aan wie meedeelt. Dit doet u door in Google+ (https://plus.google.com) de juiste kringen aan te maken (bv. ‘vrienden’, ‘familie’, ‘collega’s’,  …). Zo kunt u heel precies bepalen met wie u een bericht deelt. Onder Profiel stelt u verder in welke persoonlijke info u wilt vrijgeven en aan wie. Op die profielpagina kunt u ook zien waar u allemaal al een +1 (de tegenhanger van een ‘like’) aan gegeven heeft. Die +1’s worden gebruikt om de zoekresultaten van uw Google+-kennissen te beïnvloeden en om uzelf gepersonaliseerde advertenties te bezorgen. Als u het dus niet langer eens bent met een bepaalde +1-aanbeveling, dan kunt u die hier verwijderen. Bezoek op uw Google-accountpagina ook de Google+ settings (https://www.google.com/settings/plus) om o.a. te bepalen wie er allemaal via Google+ met u mag communi­ceren, of iedereen uw foto’s mag downloaden, enz.

Verzorg uw berichten

In tegenstelling tot bij Facebook kunt u wel tekst benadrukken in uw berichten. Dat doet u door er tekens voor en achter te plaatsen: * voor vet, _ voor cursief en - voor doorstrepen. Als u iemands aandacht wilt trekken wan­neer u iets deelt, kunt u zijn naam in uw bericht laten voorafgaan door een + of een @. Die persoon krijgt dan een aparte mel­ding. Net als in Twitter kunt u nu trouwens ook met hashtags werken om trefwoorden aan te duiden. U kunt een bericht beperken tot een bepaalde cirkel of zelfs privé houden door het te richten aan één enkele persoon in het veldje onder het tekstveld. U kunt hierbij het bericht ook vergrendelen, wat betekent dat het niet verder gedeeld kan worden. Als u later wilt weten met wie u een bericht gedeeld heeft, klik dan op Beperkt bovenaan het bericht om hun profiel­foto’s te zien (als daar Publiek staat, heeft u het bericht al met de ‘hele wereld’ gedeeld…). Dit zijn alle mensen die op uw bericht kunnen reageren. Als u hun reacties niet meer wilt zien, klik dan rechtsboven op het pijltje dat naar beneden wijst en kies de optie Opmerkingen uitschakelen.

Communities aanmaken

Als u vaak inhoud deelt met dezelfde groep mensen (familie, sportclubleden, …), zijn Communities een handige manier om met elkaar in contact te blijven. U kunt dan een Event aan­maken om een activiteit te plannen en iedereen die deel­neemt aan die activiteit kan dan zijn foto’s uploaden naar een bijbehorend fotoalbum. Via Hangouts kunt u videoconferenties houden en die bijvoorbeeld beperken tot de leden van een bepaalde community. U kunt trouwens ook op uw smartphone deelnemen aan zo’n hangout (maar dan wel het liefst via wifi).

Foto’s beheren

De Google+-app op uw Android- of iOS-smart­phone kunt u zo instellen dat de foto’s die u maakt, automatisch geüpload worden naar uw Google+-fotoal­bums. U kunt ze dan delen met uw kennissen, maar u kunt dit ook gebruiken als een handige back-up van de foto’s die u gemaakt heeft. Later kunt u die foto’s via de site van Google+ down­loaden naar uw computer, om ze daar veilig te bewaren.

Tip. Als u nog meer handige tips zoekt over Google+, bezoek dan http://google-plus.com

Zoekt u een alternatief voor Facebook? Google+ kent al een behoorlijk grote aanhang en heeft veel mogelijkheden. Zorg ook daar echter voor uw instellingen, zodat u weet wat u met wie deelt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01