Alle domeinen

2013 - November

PERSONEEL - 28.11.2013

Nieuw minimumloon


BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 28.11.2013

Nog even wachten met dividend

Het begrotingsakkoord levert een mooie meevaller op voor mensen met een aanmerkelijk belang. Wat speelt er en wie kan daar zijn voordeel mee doen?

RICHTLIJNEN EN PROTOCOLLEN - 28.11.2013

Nieuwe Leidraad meldingen IGZ 2013

Op 21 oktober jl. is de nieuwe Leidraad meldingen IGZ 2013 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg van kracht geworden. Aan welke eisen moeten meldingen nu voldoen en hoe gaat IGZ om met een melding?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 28.11.2013

Echtscheiding, wat met de BV-aandelen?

Bij echtscheiding is het de vraag wie de aandelen van de BV krijgt. Welke twee situaties moeten daarbij worden onderscheiden? In welk geval moeten de aandelen worden toegedeeld en hoe zit het dan met de waarde van de aandelen?

PRAKTIJKPAND - 28.11.2013

Waardedruk zelfbewoning ook voor bedrijfsdeel

Als u uw praktijk uitoefent in uw woning, mag u bij staking ervan rekening houden met het feit dat u in de woning woont. Dit geldt ook voor het bedrijfsgedeelte, aldus de rechter. Wat betekent dit voor uw praktijk?

SCHENKEN - 28.11.2013

‘Papieren schenking’ kan nu met minder kosten!

Tot nog toe stelde de fiscus zich op het standpunt dat er ieder jaar een gang naar de notaris is vereist voor een schenking op papier (geen vermogensoverdracht, maar schuldig erkende schenkingen). Wat is nu goed om te weten?

OMZETBELASTING - 28.11.2013

Het verzorgen van onderwijs en de btw?

Als (para)medicus krijgt u vaker dan voorheen met btw te maken. Dat kan ook het geval zijn als u onderwijs verzorgt of cursusmateriaal schrijft. Onderwijs is soms echter vrijgesteld van btw. Lastig, want hoe zit het dan?

WOZ - 28.11.2013

Met een goed onderbouwde taxatie sterk staan

Hoe lager de WOZ-waarde van uw bedrijfsgebouwen, hoe meer u hierop kunt afschrijven. Hoe hoger de WOZ-waarde van uw woning, des te hoger uw eigenwoningforfait. Dus hangt de belastingschuld af van een taxatie. Én ...

BTW - 27.11.2013

Meer duidelijkheid inzake zonnepanelen

Zoals we al eerder meldden, is er btw-ondernemerschap als u energie die u opwekt met zonnepanelen, levert aan uw energiemaatschappij. Krijgt u de btw over de aankoopprijs terug? Moet u facturen sturen voor energielevering?

BOER EN BEDRIJF - 27.11.2013

Fosfaatverrekening melden

Heeft u bouwland en dreigt u de fosfaatgebruiksnorm 2013 te overschrijden, dan kunt u gebruikmaken van de fosfaatverrekening. Hoe moet u zich dan melden?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 27.11.2013

Rekening-courant met uw landbouw-BV?


WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 27.11.2013

Betalingsregeling met de fiscus?

Stel, uw onderneming heeft liquiditeitsproblemen, maar u moet wel behoorlijke bedragen aan belasting betalen. In de praktijk blijkt dat de fiscus in veel gevallen wel bereid is mee te werken aan een betalingsregeling. Hoe pakt u dat aan?

GEBOUW EN GROND - 27.11.2013

Meebetalen aan herstelwerk gemeenschappelijke muur

Als er herstelwerk moet worden verricht aan een gemeenschappelijke (mandelige) muur met de buren, wie betaalt dan de kosten? Wat heeft de rechter nu beslist in een zaak waar de buurman € 15.541,- voor het herstelwerk claimde?

BEDRIJFSOVERDRACHT - 27.11.2013

Gedeeltelijke bedrijfsoverdracht aan uw kind

U heeft in de loop der jaren uw land- of tuinbouwbedrijf uitgebouwd. U bent nog niet van plan om te stoppen met uw onderneming, maar u heeft een kind dat u een kans wilt geven in uw bedrijf. Hoe is gedeeltelijk overdragen interessant?

GEBOUW EN GROND - 27.11.2013

Wat is goed bewijs voor eigendom grond?


GEBOUW EN GROND - 27.11.2013

Bij wiens perceel hoort strook landbouwgrond?

Een strook landbouwgrond wordt door de buurman gebruikt. Maar de eigenaar eist ontruiming. Hij zegt dat de grens toch duidelijk door het Kadaster is vastgesteld! Wie krijgt er gelijk van de rechter en wat is nu goed om te weten?

BTW - 27.11.2013

Btw-integratieheffing mogelijk afgeschaft, wat nu?

Op Prinsjesdag is het wetsvoorstel ingediend om de btw-integratieheffing met ingang van 1 januari 2014 af te schaffen. Wat houdt de btw-integratieheffing in en welke voordelen heeft de afschaffing? Hoe kunt u daarop inspelen?

ZORGVERZEKERING - 27.11.2013

Teruggave premie Zvw 2012?


PARKEERBELASTING - 27.11.2013

Aanslag € 1,- lager!


GEMEENTELIJKE BELASTINGEN - 27.11.2013

Geen stemrecht, dan geen BIZ-heffing

Via een BIZ-heffing kunt u als ondernemer verplicht worden om mee te betalen aan activiteiten. U mag wel zelf bepalen of zo’n BIZ-heffing er komt. Wat nu als de gemeente hieraan voorbijgaat? Wat is volgens de rechter van belang?

BELASTINGCONTROLE - 27.11.2013

Leren van (controle bij) rijschool?

Hoe liep een rijschool laatst tegen de ‘controlelamp’ van de fiscus? Hoe gaat de fiscus om met controletips? Hoe is men fiscaal veilig op weg?

PRIVÉAUTO - 27.11.2013

Zakelijk gebruik privéauto, welke kosten zijn aftrekbaar?

Veel ondernemers en zzp’ers hebben een privéauto waarmee ze ook zakelijk rijden. Daarbij is het vaak onduidelijk wat er nu als zakelijk is aan te merken. Misschien rijdt u wel meer zakelijk dan u denkt!

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 27.11.2013

Veiliger betalingsverkeer met fiscus, deel 2

Vanaf 1 december 2013 mag u voor het betalingsverkeer met de fiscus nog maar één rekeningnummer gebruiken. Hoe werkt dat dan bij samenwerkingsverbanden, zoals een vennootschap onder firma of een maatschap?

AFTREKPOST - 27.11.2013

Plan en betaal bepaalde zorgkosten nog dit jaar

Onderdeel van de voorgestelde bezuinigingen voor 2014 is het versoberen van de regeling voor de aftrek van specifieke zorgkosten. Dit betekent dat sommige zorgkosten dit jaar voor het laatst aftrekbaar zijn. Hoe zit dat?

PERSONEEL - 27.11.2013

Flinke korting voor werkloze jongere vanaf 2014

Vanaf 2014 krijgt u een flinke premiekorting als u een werkloze jongere in dienst neemt. Uiteraard gelden er de nodige voorwaarden. Hoe zien die eruit en wat levert deze maatregel u per saldo op?

TELEFONIE - SMARTPHONE - 27.11.2013

Berichten vanaf uw computer


BEVEILIGING - VARIA - 27.11.2013

Steeds stroom voor uw computer

Het is belangrijk dat u bij een onverwachte stroomstoring uw computerwerk niet kwijt bent, zeker bij professioneel gebruik. Ook moet u uw computermateriaal beschermen tegen stroompieken en bv. blikseminslagen. Hoe kan dat?

BEVEILIGING - OUDERLIJK TOEZICHT - 27.11.2013

Zo beperkt u wifi


EIGEN WEBSITE - VIDEO - 27.11.2013

Een video op uw website

De moderne surfer is sterk visueel ingesteld. Bewegend beeld zegt vaak meer dan duizend woorden en video geeft een ‘gezicht’ aan uw bedrijf.

ONTSPANNING - FEESTEN & WENSEN - 27.11.2013

E-cards voor al uw wensen

U wilt uw familie en vrienden op hun verjaardag of voor de feestdagen verrassen met een fijne e-card. Waar kunt u daarvoor terecht?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 27.11.2013

Office is nóg meer in de cloud

Naast de vertrouwde Office-software op uw computer bestaan er ook webtools waarmee u teksten, spreadsheets en presentaties in de cloud maakt. Zowel de Microsoft Office Web Apps als Apple iWork hebben iets nieuws voor u.

EIGEN WEBSITE - WEBWINKEL - 27.11.2013

Zo start u een onlinewinkel

Er bestaan heel wat webtools waarmee u zelf een webshop kunt bouwen. Wij testten een naam die u wellicht nog niet kende: het vrij nieuwe Tictail.

ONTSPANNING - SPORT - 27.11.2013

Sportieve apps worden efficiënter

U kunt mobiele apps inzetten voor het registreren van uw sportprestaties. Dankzij de nieuwe coprocessor in sommige smartphones verbruiken ze minder. Hoe zit de vork in de steel?

SOFTWARE - WINDOWS - 27.11.2013

Test uzelf: kent u deze Windows-sneltoetsen (nog)?

Gebruikt u voor elke actie de muis? Met sneltoetsen (‘shortcuts’) kunt u vaak veel sneller werken binnen Windows. Welke zijn de toetsencombinaties die u echt zou moeten kennen?

ZOEKEN - VARIA - 27.11.2013

Hoe ontgoogelt u zichzelf?

Komen vervelende berichten over u of uw bedrijf steeds opnieuw bovendrijven in de zoekresultaten van Google? Bestaan er dan geen mogelijkheden om zulke informatie te laten verwijderen?

COMPUTER - TABLET - 27.11.2013

De nieuwe iPads: iets voor u?

Kort na elkaar lanceerde Apple de iPad Air en de nieuwe iPad mini. Is dit de zoveelste ‘kleine’ upgrade van Apple of zijn de apparaten echt vernieuwend? Welke van de twee kiest u als u van plan was om een nieuwe iPad te kopen?

BEVEILIGING - OUDERLIJK TOEZICHT - 27.11.2013

Ouderlijke controle over uw smartphone of tablet

Uw kind heeft ongetwijfeld al ontdekt hoe gebruiksvriendelijk en boeiend uw tablet of smartphone is. Wat doet u als u uw kind wel toegang geeft tot het toestel, maar toch wilt verhinderen dat hij of zij er iets verkeerds mee doet?

ONTSPANNING - MUZIEK - 27.11.2013

Uw muziek in de cloud met Style Jukebox

Wilt u muziek in de cloud beluisteren, dan hoeft u niet per se te opteren voor te betalen diensten. Met Style Jukebox zet u uw eigen muziek online en kunt u die van overal benaderen en beluisteren.

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 22.11.2013

BV als klant, controleren wie er mag tekenen belangrijk!

Jan heeft een aannemingscontract gesloten met B-BV voor de levering en installatie van verwarmingsapparatuur. Directeur Piet tekent voor de BV. Dan gaat de BV failliet en zegt de BV dat Piet niet namens de BV mocht tekenen ...

RECHT VAN DE BOUW - 22.11.2013

Soms schiet eigen deskundigheid tekort, wat dan?

Een collega schatte de uit te voeren werkzaamheden (voor het waterdicht maken van een lekkende kelder) verkeerd in, voerde ondoordacht uit en liep groot risico. Wat had hij moeten doen? Hoe kunt ú dergelijke problemen voorkomen?

VERZEKERINGEN - 22.11.2013

Besparen op uw autoverzekering?

De verzekeraar die u vorig jaar een scherpe premie aanbood, kan inmiddels door de concurrentie zijn ingehaald. Voor de verzekering van uw (bedrijfs)auto’s betaalt u een premie die afhankelijk is van een aantal factoren. Wat speelt er?

TESTAMENT - 22.11.2013

Testament wijzigen of opheffen?


BEDRIJFSOVERDRACHT - 22.11.2013

Omzetcijfers niet bekend, bedrijfsoverdracht uitstellen?

Voor een bedrijfsoverdracht is inzage in de omzetcijfers belangrijk. Wat als die cijfers nog niet zijn onderzocht? Bij wie ligt dan het risico? Wat heeft de rechter hier nu over beslist? Hoe koopt u geen kat in de zak?

BTW - 21.11.2013

Zonnepanelen en btw, de antwoorden

Sinds de uitspraak van het EU-Hof bent u als bezitter van zonnepanelen ondernemer voor de btw. Welke antwoorden heeft de Belastingdienst nu gegeven?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 21.11.2013

Hoe niet zomaar een ‘vreemde’ als aandeelhouder?

Wat kunt u nu in de statuten van uw BV laten regelen zodat u niet zomaar een ‘vreemde’ als aandeelhouder in uw BV moet toelaten? Wat is raadzaam om als extra veiligheidsklep te hebben als u ook werkt met een holding-BV?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 21.11.2013

Parttime voor uw BV werken, fiscaal lager loon?

Voor u als directeur-grootaandeelhouder (DGA) speelt de ‘gebruikelijkloonregeling’; uw salaris moet fiscaal verplicht in principe minstens € 43.000,- (2013) zijn. Wat is er nu onlangs door de rechter beslist?

FISCOTIP - 21.11.2013

Estate planning: (her)verdeel en heers

Stel, uw zoon gaat uw bedrijf overnemen en daarom heeft u de afgelopen jaren al de helft van uw aandelen in uw BV aan hem overgedragen. Nu bent u van plan de rest van de aandelen te schenken. Hoe kunt u dat dan het beste aanpakken?

ADMINISTRATIE - 21.11.2013

Deponeren jaarstukken, wat verandert er per 1 januari?

Per 1 januari 2014 wijzigt de manier waarop ‘kleine’ BV’s de jaarstukken moeten deponeren. Hoe zit dat? Moet u nu voor uw BV (dure) software aanschaffen, of zijn er andere mogelijkheden?

UITSMIJTER - 21.11.2013

Aanslag 1 euro lager


AUTO VAN DE ZAAK - 21.11.2013

Eigen bijdrage en toch bijtelling privégebruik

Bart had voor zijn dure BMW van de zaak een rittenregistratie bijgehouden om geen bijtelling te krijgen. De fiscus haalde hier echter een streep door. Bart probeerde met een eigen bijdrage achteraf de boel recht te breien.

PROCEDURE - 21.11.2013

Machtige gemachtigde?

Recentelijk heeft de Hoge Raad beslist dat een belastingadviseur geen aparte machtiging hoeft te hebben om namens zijn cliënt beroep in te stellen bij de rechter. Hoe zit dat als u uw belastingadviseur machtigt?

RECHT - INCASSO - 21.11.2013

Vergoeding incassokosten

Sinds de nieuwe incassowetgeving moet een consument een incassokostenvergoeding betalen als hij niet op tijd heeft betaald. Wat nu als er behalve de aanmaning geen incassowerkzaamheden zijn verricht? Wat zei de rechter laatst?

BETALINGSVERKEER - 21.11.2013

Prepaid creditcard, wat is dat nou alweer?

Voor veel betalingen in (buitenlandse) webwinkels heeft u een creditcard nodig. Een gewone creditcard wordt door het BKR getoetst en de kredietlimiet wordt genoteerd. Dat perkt uw kredietruimte in. Is een prepaid creditcard iets voor u?

AUTO - BIJTELLING PRIVÉ - 21.11.2013

Bestelbus geen rittenregistratie en toch niet bijtellen?

‘Bestelbus, rittenregistratie en wel of niet bijtellen’ zijn zaken die ondernemers en rechters blijkbaar blijven bezighouden. Recentelijk besliste een rechter dat het bijhouden van een rittenregistratie niet nodig was. Wat kunt ú hiermee?

ADMINISTRATIE - VAR - 21.11.2013

Zzp’er, moet u zich identificeren?


PROJECTONTWIKKELING - 20.11.2013

Een dwangsom voor de gemeente? Niet te vroeg!

Stel, de gemeente neemt alsmaar geen besluit op het verzoek om vergoeding van planschade van uw cliënt. Dan kan uw cliënt aan de gemeente een dwangsom opleggen. Uit een recente rechterlijke uitspraak blijkt echter dat dit niet te vroeg mag.

FINANCIERING - 20.11.2013

Inkomenscriteria Nibud hypotheek


OVERDRACHTSBELASTING - 20.11.2013

2 of 6% op schuur, tuin, …?

Als een aanhorigheid tot een woning behoort, hoeft bij de aankoop geen 6 maar 2% overdrachtsbelasting betaald te worden. Hoe zit dat nu precies?

UW RAADSMAN - 20.11.2013

De minder zonnige kant van zonnepanelen

Energie opwekken met zonnepanelen is heel normaal geworden. Toch komt er meer bij kijken dan alleen een opgaande zon. Waar moet u als makelaar op letten als u te maken krijgt met een (naastgelegen) woning met zonnepanelen?

RECHT - 20.11.2013

Wie levert mijn energie eigenlijk?

Bij het wisselen van energieleverancier kan er wel eens wat misgaan. Heeft de consument dan het recht om de overeenkomst te ontbinden? Hoe gaat de rechter daarmee om en hoe zit het dan met de rekening?

BEDRIJFSHUUR - 20.11.2013

Hoe stel ik een vordering tot huurprijsaanpassing in?

Als een huurder van middenstandsbedrijfsruimte vindt dat de huurprijs niet (meer) overeenstemt met die van vergelijkbare bedrijfsruimten, kan hij de rechter vragen de huurprijs opnieuw vast te stellen. Welke stappen moet u dan nemen?

APPARTEMENTSRECHTEN - 20.11.2013

Verhuur appartement toegestaan?

Het komt regelmatig voor dat appartementen tijdelijk worden verhuurd. Is dat toegestaan? Aan welke criteria wordt dat getoetst? Uit een recente uitspraak van de rechter blijkt dat het uitmaakt aan wie er wordt verhuurd.

IN DE KIJKER - 20.11.2013

Geen renteaftrek meer, toch een hypotheek?

Door de beperkingen van de hypotheekrenteaftrek voor de eigen woning, kan het voorkomen dat men fiscaal geen aftrekpost meer heeft. Betekent dit dan dat er eigen geld ingebracht moet worden of is financieren dan toch mogelijk?

PERSONEEL - 20.11.2013

Fiscaalvriendelijk kerstborrelen

U wilt uw medewerkers na een jaar hard werken tussen Kerstmis en Nieuwjaar verwennen met een natje en een droogje. Hoe doet u dat dan zó dat de fiscus er lekker aan meebetaalt? En wat als het eten ook een leermoment is?

AUTO VAN DE ZAAK (1) - 20.11.2013

Rittenstaat direct bijhouden!

Een rittenstaat bijhouden om de bijtelling voor de auto van de zaak te voorkomen, is een precies werkje. Dit blijkt weer eens uit een uitspraak van de rechter.

BETALINGSVERKEER - 20.11.2013

Prepaid creditcard, wat is dat nou weer?

Voor betalingen in (buitenlandse) webwinkels heeft u vaak een creditcard nodig. Een gewone creditcard wordt door het BKR getoetst en de kredietlimiet wordt genoteerd. Dat perkt uw kredietruimte in. Is een prepaid creditcard iets voor u?

PERSONEEL - 20.11.2013

Wettelijk minimumloon per 2014


GEMEENTE - 20.11.2013

Handhaving geluidsnorm hard gegeven?

Het overkwam uw collega: de afdeling Toezicht en Handhaving was getipt door de buren en kwam nu een controle uitvoeren. Uiteindelijk kreeg uw collega een dwangbevel en moest hij € 20.000,- boete betalen. Kunt u daar iets van leren?

AFTREKPOST - 20.11.2013

Aftrek zorgkosten blijft!

Een gelegenheidscoalitie heeft een akkoord bereikt over de begroting voor 2014. Een belangrijk aspect daarvan is dat de aftrek van zorgkosten, in aangepaste vorm, overeind blijft. Wat is daarbij voor u belangrijk om te weten?

AUTO VAN DE ZAAK (2) - 20.11.2013

Wat is het nu: 4% of 7% bijtelling?

Kunt u het nog volgen met de bijtelling voor elektrische auto’s? Op de site van de fiscus staan namelijk verschillende data en percentages. Hoe zit dat nu precies als u van plan bent zo’n auto aan te schaffen? En wat als u er al een heeft?

PERSONEEL - 20.11.2013

Ontslag op staande voet na ‘koffiedouche’?

Stel, uw werknemer krijgt ruzie met een andere werknemer. De ruzie loopt hoog op en uiteindelijk gooit één van de werknemers koffie in het gezicht van de andere werknemer. Wat doet u? Ontslag op staande voet of toch niet?

ONROERENDE ZAKEN - 14.11.2013

Nieuwe regels voor vergunningvrij bouwen


TUCHTRECHTSPRAAK - 14.11.2013

Gevolgen grensoverschrijdend gedrag

Een huisarts heeft in de periode van 2006 tot 2010 intieme relaties met twee patiëntes. Uiteindelijk erkent hij zijn fout, maar hij wil graag (onder voorwaarden) weer praktiseren. Is dat mogelijk? Wat zei het tuchtcollege daar nu over?

BELASTINGEN - 14.11.2013

Schenken? Of toch maar lenen?

Het zal u niet ontgaan zijn. Er is tijdelijk een ruime vrijstelling voor schenkingen tot max. € 100.000,-. Is het slim deze kans te benutten? Wat is het alternatief?

BELASTINGEN - 14.11.2013

Voordeel voor tandarts uit buitenland?

Als u een tandarts aanstelt die uit het buitenland komt, heeft deze recht op specifieke, fiscale voordelen. Door hiermee als werkgever rekening te houden, kunt u beiden uw voordeel doen. Wat besliste de rechter hier onlangs over?

BELASTING - KOSTENAFTREK - 14.11.2013

Betaalt de inspecteur nog steeds mee aan uw studie?

Studiekosten zijn al sinds jaar en dag aftrekbaar. Als u een BV heeft, kunt u de kosten ook door uw BV laten betalen. In principe zijn uw studiekosten voor uw BV namelijk gewoon bedrijfskosten. Hoe bent u het voordeligst uit?

OMZETBELASTING - 14.11.2013

Zelfstandig anesthesieassistent vrijgesteld van btw

Recentelijk besliste het Gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep dat de diensten van een anesthesieassistent medische prestaties zijn en dat er geen sprake was van terbeschikkingstelling van arbeid. Wat speelde er hier?

BELASTINGEN - 14.11.2013

Geen naheffing parkeerbelasting bij gemaakt foutje?

In steeds meer gevallen moet u bij het betalen van parkeerbelasting uw kenteken vermelden. Maakt u hierin een fout, dan levert dat een naheffing op. Volgens de rechter is dit niet mogelijk. Waarom niet en wat is hierbij van belang?

AUTO - BELASTINGEN - 14.11.2013

Nog snel een 0%-, 14%- of 20%-auto, of wachten?

Als u investeert in een elektrische of in een zeer zuinige auto, profiteert u van een gunstige fiscale behandeling. De normen worden op 1 januari aangescherpt. Reclamespots roepen daarom op om nu te kopen! Wat is wijsheid?

FISCALE WINST - 14.11.2013

Waarom gebruik bepalend voor investeringsaftrek?

Als u een warmtepomp aanschaft om energie te besparen, is het gebruik bepalend voor de investeringsaftrekken. Wat besliste de rechter hier onlangs over en wat kunt u in de praktijk hiermee?

AFTREKPOST - GIFTEN - 14.11.2013

Periodieke gift vanaf 2014 onderhands

Vanaf 1 januari 2014 is voor een periodieke gift aan een ‘goed doel’ niet langer een notariële akte vereist. Dat scheelt weer in de kosten. Maar hoe maakt u het extra aantrekkelijk?

BELASTINGCONTROLE - VAR - 14.11.2013

Extra controle op schijnconstructies geen schijn ...

De Belastingdienst heeft aangekondigd extra te gaan controleren op ‘schijnondernemerschap’. Welke gevolgen heeft dit voor u als opdrachtgever? En als opdrachtnemer? Waar moet u op letten bij een VAR?

BELASTINGCONTROLE - 14.11.2013

Aanslag door gegevens anderen te kort door de bocht

Onlangs corrigeerde de fiscus een ondernemer en hij baseerde zich daarbij alleen op gegevens van diens franchisegever. Volgens de rechter is dit onvoldoende. Wat betekent het als de fiscus uw aangifte in twijfel trekt?

ONTSLAG - 13.11.2013

Ga jij maar wat anders doen!

Stel: uw werknemer functioneert al een hele tijd slecht en u wilt zijn functie wijzigen. Hoe pakt u dat aan en waar moet u aan denken? Wat zei de rechter laatst?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 13.11.2013

Ontslag in goed overleg ... hoe pakt u dat aan?

Stel, u wilt de arbeidsovereenkomst met een van uw werknemers beëindigen en u heeft daarover afspraken met elkaar gemaakt. Kortom: wat juristen noemen ‘een ontslag met wederzijds goedvinden’. Waar moet u dan aan denken?

ORGANISATIE - 13.11.2013

Personeelsvertegenwoordiging, handig of niet?

U wilt in uw bedrijf de werktijden aanpassen. Veel van uw klanten hebben aangegeven dat ze graag willen dat uw bedrijf een uurtje eerder bereikbaar is. Is het in zo’n situatie handig een personeelsvertegenwoordiging (pvt) te hebben?

ONBETAALD VERLOF - 13.11.2013

Wat nu ... onbetaald verlof? Je neemt maar ontslag!

Onbetaald verlof is niet in de wet geregeld. De vraag is dan ook of u het zomaar goed moet vinden als uw werknemer onbetaald verlof wil. Het komt immers niet altijd goed uit. Wat zei de rechter daarover?

LOON - 13.11.2013

Alternatief voor vervallen stamrecht?

Tot en met 2013 kon een afkoopsom bij ontslag aangewend worden voor een stamrecht bij een verzekeraar, de eigen BV of een bank. Deze mogelijkheid vervalt per 2014. Zijn er nog alternatieven als u iemand moet ontslaan in 2014?

PERSONEELSBELEID - 13.11.2013

Functionerings- en beoordelingsgesprekken

In veel bedrijven voeren leidinggevenden beoordelings- en functioneringsgesprekken. Wat is nu het verschil tussen deze gesprekken? En kan een beoordelingsgesprek wel zonder een functioneringsgesprek?

RE-INTEGRATIE - 13.11.2013

Therapeutisch werken ... waar is dat goed voor?

Uw werknemer Bart is al een paar weken ziek. De bedrijfsarts heeft nu gezegd dat hij maar eens moet proberen wat hij kan. Kortom: Bart moet ‘arbeidstherapeutisch’ aan de slag. Wat is dat nu precies en zijn er valkuilen?

BOER EN BEDRIJF - 13.11.2013

Graslandvernietiging


BOER EN BEDRIJF - 13.11.2013

Gebruiksnormenberekening 2014

Welke wijzigingen worden er vanaf volgend jaar doorgevoerd in de stikstofgebruiksnormen? Wat met herstelbemesting en werkingscoëfficiënten? Moet u hier nu alvast rekening mee houden in de planning voor 2014 van uw bedrijf?

Cookiebeleid