BELASTINGEN - 14.11.2013

Schenken? Of toch maar lenen?

Het zal u niet ontgaan zijn. Er is tijdelijk een ruime vrijstelling voor schenkingen tot max. € 100.000,-. Is het slim deze kans te benutten? Wat is het alternatief?

Eenmalig, voor een huis. De tijdelijke vrijstelling schenkbelasting kan ook buiten familierelaties om worden benut. Als het geld maar gebruikt wordt voor de koop of de verbouwing van een eigen woning of voor aflossing van de hypotheekschuld. De vrijstelling geldt voor maximaal € 100.000,-. Tip. Ook bij een lager bedrag kan de vrijstelling worden benut. Bijvoorbeeld grootouders die hun kleinkinderen € 10.000,- willen schenken, mits die kleinkinderen een huis kopen of verbouwen of met deze schenking hun hypotheek (of restschuld) gedeeltelijk aflossen.

Waarom ‘schenken’? Voordelen van schenking aan (klein)kinderen:

  • er verschuift vermogen naar een volgende generatie. Dat betekent een besparing op de erfbelasting bij later overlijden;
  • de kinderen kunnen een duurder huis kopen óf zien hun maandlasten dalen. Ook leuk voor de (groot)ouders dit nog mee te kunnen maken;
  • bij de (groot)ouders daalt het vermogen in box 3 (sparen en beleggen). Een besparing van max. 1,2% belasting per jaar over het geschonkene;
  • minder vermogen kan betekenen een lagere eigen bijdrage in geval van verzorging thuis of in een verzorgingstehuis (Wmo/AWBZ).

Geld zit vast. Aandachtspunt is dat het geld verplicht aan de woning besteed moet worden. Het zit jarenlang vast in de stenen. Door de schenking wordt de hypotheekrenteaftrek natuurlijk wel lager.

‘Lenen’: renteaftrek. Vindt u bovenstaande voordelen minder belangrijk? Overweeg dan het geld niet te schenken, maar te lenen. Het ‘lenen’ moet tegen een zakelijke rente en op annuïteitenbasis. Tip. Als het (klein)kind een eigen inkomen heeft, is het belastingvoordeel van de renteaftrek hoger dan het ‘nadeel’ dat de ouder 1,2% belasting in box 3 blijft betalen. Tip. En niets staat de (groot)ouders in de weg om jaarlijks een schenking te doen ter hoogte van de te betalen rente.

Op http://tipsenadvies-medicus.nl/download vindt u de modellen: ‘Onderhandse akte van schenking’ (MD 06.15.01A) en: ‘Modelovereenkomst van eigenwoninglening’ (MD 06.15.01 B).

Naast de emotionele waarde geeft ‘schenken’ een besparing op erfbelasting en eigen bijdrage (Wmo/AWBZ). ‘Lenen’ betekent behoud van hypotheekrenteaftrek.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01