GEMEENTE - 20.11.2013

Handhaving geluidsnorm hard gegeven?

Het overkwam uw collega: de afdeling Toezicht en Handhaving was getipt door de buren en kwam nu een controle uitvoeren. Uiteindelijk kreeg uw collega een dwangbevel en moest hij € 20.000,- boete betalen. Kunt u daar iets van leren?

Geluidsoverlast. Staat er ineens een toezichthouder van de gemeente op de stoep om een meting uit te voeren, bijvoorbeeld van geluidsoverlast? Vraag dan altijd om het controlerapport. De betrokken ambtenaar is namelijk verplicht zo’n rapport op te stellen, óók als er geen overtreding wordt geconstateerd.

Stelt u zich eens voor: de gemeente staat bij u op de stoep om te meten en stelt vast dat u de normen overschrijdt. Wat gebeurt er dan verder?

1. De vóórwaarschuwing

Kans om de ‘fout’ te herstellen. Wanneer uit de controle blijkt dat het aantal toegestane decibellen wordt overschreden, krijgt u een waarschuwende brief van de gemeente. U krijgt dan de kans om binnen een bepaalde termijn een einde te maken aan de overtreding. Doet u dit niet, dan zal het college stappen ondernemen. Wat nu?

Úw kant. In de waarschuwingsbrief geeft het college u de kans uw kant van het verhaal te laten zien; u mag nl. een ‘zienswijze indienen’. Dat kan mondeling of schriftelijk en moet binnen de termijn die in de brief staat. Tip. Maak altijd én op tijd gebruik van deze mogelijkheid.

Een zienswijze indienen. U kunt in uw zienswijzen alles naar voren brengen. Overleg bijvoorbeeld een geluidsrapport waaruit blijkt dat u wel degelijk aan de normen voldoet of laat zo’n rapport alsnog maken.

Als wat u deed niet genoeg is? Stel dat u aanpassingen heeft gedaan om de klachten te verhelpen. Een ambtenaar komt dan voor een tweede controle. Wat nu als het dan nóg niet goed is?

2. De échte waarschuwing

Als blijkt dat de zaak nog niet is opgelost, krijgt u meestal een definitieve waarschuwing. Let op.  Soms stuurt een gemeente meteen een waarschuwing. Qua inhoud is deze brief hetzelfde als de vóórwaarschuwing alleen is de toon vaak ‘strenger’. In ieder geval zal deze brief de aankondiging ‘last onder dwangsom’ bevatten. U krijgt dan te horen wat het prijskaartje is als u niet stopt met de geluidsoverlast.

Nóg een zienswijze. Ook nu mag u weer een zienswijze indienen. Ook hier geldt: doe dat én doe dat op tijd! U mag alles aanvoeren. Heeft u nog geen geluidsrapport overgelegd, dan is het verstandig dat nú te doen. Zeker als u daarmee kunt bewijzen dat iemand anders verantwoordelijk is voor de overschrijding van de geluidsnormen. En als het dan nóg niet goed is?

3. De dwangsom

Dat wordt betalen. In de tweede brief staat een termijn en na die termijn komt de gemeente opnieuw controleren. Als de overschrijding dan nog steeds voortduurt, volgt er een zgn. ‘dwangsombeschikking’. U krijgt dan nog een allerlaatste mogelijkheid om de overtreding te beëindigen en anders moet u de dwangsom gaan betalen.

Maak bezwaar! U kunt tegen deze beschikking binnen 6 weken bezwaar maken. Tip. Maak op tijd bezwaar, want anders staat uw overtreding vast én staat het vast dat de dwangsom terecht is.

Download het model: ‘Bezwaarschrift tegen dwangsombeschikking gemeente’ van: http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 17.17.02).

Als de gemeente vindt dat uw horecabedrijf te veel lawaai maakt, moet zij u eerst waarschuwen. U kunt dan úw kant van het verhaal laten horen. Dat mag mondeling of schriftelijk en u kunt daar ook uw eigen rapporten en metingen als bewijs inbrengen. Download en gebruik ook ons model bezwaarschrift.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01