FISCALE WINST - 11.04.2013

Op de fiets naar uw praktijk?

Als u lekker dicht bij uw praktijk woont, kunt u dan ook gebruikmaken van een onbelaste fiets van de zaak? Of geldt dit alleen voor werk­nemers?

Op de fiets naar de bank, de boekhouder, enz. Als (para)medisch ondernemer is het mogelijk om een fiets niet privé maar zakelijk aan te schaffen. Dit op voorwaarde dat de fiets ook voor minimaal 10% zakelijk wordt gebruikt, dus ten behoeve van uw praktijk. Zeker als u dichtbij de praktijk woont, zal dat meestal niet zo’n probleem zijn.

Afschrijven. Door dit (beperkte) zakelijk gebruik is het toegestaan om de fiets als bedrijfsvermogen op de balans van uw praktijk te zetten. Vervolgens kunt u hierop afschrijven. De afschrijvingskosten verminderen uw belaste winst. De afschrijving moet plaatsvinden over een periode van vijf jaar en u moet rekening houden met een restwaarde.

Investeringsaftrek. Daarnaast kunt u profiteren van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Als u op jaarbasis voor meer dan € 2.300,- investeert in bedrijfsmiddelen, krijgt u een extra aftrekpost. Meestal is deze aftrek 28% van de totale investeringen.

En de btw? Bij de meeste (para)medici speelt de btw niet. Maar áls u btw-plichtig bent, dan mag u alleen de btw verrekenen voor zover het gaat om het zakelijk gebruik van de fiets. Dus als u verwacht de fiets voor 1/3 zakelijk te gebruiken en voor 2/3 privé, dan is 1/3 van de btw verrekenbaar. Let op. Woon-werkverkeer is voor de btw privé!

Winstcorrectie. Verder moet u volgens de belastingregels ook een winst­­correctie maken voor het privégebruik van de fiets. Hiervoor moet u de verhouding weten tussen de privékilometers en het totaalaantal ge­­fietste kilometers. Tip. Hierbij mag u de woon-werkkilometers dan weer wél als zakelijk aanmerken. Zou u bijv. 50% privé fietsen, dan moet 50% van de fietskosten (afschrijving en andere kosten) op privé drukken.

Overdrijf niet. Werk met een reële schatting, anders is het vragen om moeilijkheden met een (geïrriteerde) belastingambtenaar. U moet in ieder geval kunnen verklaren welke zakelijke ritten u voor uw praktijk per fiets pleegt af te leggen.

Gebruikt u een fiets voor 10% of meer voor uw praktijk, dan mag u de fiets via uw zaak (praktijk) aankopen. Dat geeft wellicht ook recht op investeringsaftrek.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01