BEVEILIGING - BACK-UP - 29.05.2013

BitTorrent Sync: bestanden sync’en zonder cloud

Niks handiger dan een clouddrive zoals Dropbox om bestanden uit te wisselen en te syn­chroniseren. Maar wat als u wilt vermijden dat uw bestanden ergens op een onlineserver staan? Kan BitTorrent Sync u dan helpen?

Clouddrives (Dropbox, Google Drive, SkyDrive, …) zijn wel handig, maar werken met centrale servers waarop uw bestanden opgeslagen worden. Misschien vindt u dat qua beveiliging en privacy niet ideaal. Bovendien moet u zich registreren en bent u onderhevig aan opslaglimieten. Met BitTorrent Sync (http://labs.bittorrent.com/experiments/sync.html – voor Windows, Mac en Linux) kunt u dit allemaal omzeilen.

Hoe werkt het?

P2P. BitTorrent Sync maakt gebruik van het bekende BitTorrent P2P-protocol (peer-to-peer) om grote bestanden uit te wisselen. Dat gebeurt via een rechtstreekse verbinding tussen com­puters, dus zonder tussenliggende centrale server. De gegevens worden tijdens het verzenden versleuteld en ook de toegang tot de folder met bestanden wordt beveiligd.De up- en down­load­snelheid hangt af van uw internetverbinding, maar u heeft geen beperking qua ruimte of grootte van bestanden (als er maar voldoende plaats is op de harde schijf aan beide kanten).

Installatie. Tijdens de installatie moet u toe­stemming geven om BitTorrent Sync door uw firewall te laten gaan. Kies Standard Setup, kies de folder op uw computer die u wilt synchroniseren en u krijgt meteen de geheime sleutel (een lange serie karakters) voor die folder. Daarna krijgt u een korte uitleg, ook over hoe u nog meer folders kunt klaarzetten voor synchronisatie. Iedere fol­der krijgt zijn eigen gehei­me sleutel en een gebruiker die ook BitTorrent Sync geïnstalleerd heeft, hoeft daarin maar de geheime sleutel in te geven om meteen toegang te krijgen tot uw folder.

Gebruik. U kunt BitTorrent Sync gebruiken om een of meer folders te synchroniseren tussen uw eigen computers of tussen computers van bv. uw familieleden. Verwijdert of vervangt u een bestand in een folder, dan gebeurt dit ook auto­matisch in alle gesynchroniseerde folders. Let op! Door een geheime sleutel vrij te geven, geeft u meteen onbe­perkt toegang tot de bijbehorende folder. U kunt echter ook een ‘read-only’ geheime sleutel aanmaken of een ‘one-time’ geheime sleutel die slechts 24 uur geldig blijft.

Wat zijn de nadelen?

In tegenstelling tot een clouddrive moeten beide computers wel tegelijk online zijn om bestanden te kunnen syn­chroniseren. BitTorrent Sync werkt dan ook het best tussen pc’s die u zelf beheert (of binnen een groep mensen als u goede afspraken maakt). De dienst ondersteunt nog geen versie­beheer waarmee u kunt teruggaan naar oudere versies van bestanden (zoals bv. bij Dropbox), maar dit is wel gepland. Voorlopig laten ook apps voor iOS en Android nog even op zich wachten.

Het is mogelijk dat binnen uw bedrijf torrents tegengehouden worden door de firewall (om het illegaal downloaden van bestanden tegen te gaan). Dan kunt u natuurlijk niet synchroniseren met uw computer thuis. Op de BitTorrent Sync-site wordt uitgelegd hoe u met een BitTorrent relay server zo’n beveiliging alsnog kunt omzeilen.

Let op! Er worden ook folders helemaal publiek gemaakt door de geheime sleutel te posten op een site zoals http://www.btsync.info Dat wordt vooral gebruikt om illegaal bestanden te verspreiden en is dus ten sterkste af te raden.

Gebruik BitTorrent Sync als u bestanden via internet wilt synchroniseren tussen meerdere pc’s, zonder via een tussenliggende clouddrive te werken. Iets minder gebruiksvriendelijk, maar wel discreter en zonder opslaglimieten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01