GEZONDHEID - ERGONOMIE - 17.05.2013

Ergonomie voor mobiele apparaten

Net als bij computers leidt veelvuldig gebruik van mobiele apparaten tot werkhoudingen die niet zo gezond zijn voor ons lichaam. Welke tools zorgen voor een betere ergonomie?

De werkvloer wordt steeds vaker gedomineerd door mobiele apparaten zoals laptops, tablets en smartphones. Deze trend heeft ergonomische ge­volgen: Steelcase (http://www.steelcase.com/en/products/category/seating/task/gesture/pages/overview.aspx) stelde vast dat draagbare devices leiden tot negen nieuwe, veelvoorkomende zit­hou­dingen. De website van Jobat (http://www.jobat.be/nl/artikels/welke-werkhouding-heb-jij/) geeft een goed overzicht van de ‘foute’ zit­houdingen. Hoewel Steelcase als fabrikant van bureau­stoelen commerciële bedoelingen heeft, kunnen we het belang van ergonomie niet ontkennen.

Text neck syndrome

Een van de mogelijke gevolgen van het inten­sieve gebruik van mobiele apparaten is het ‘text neck syndrome’: een combinatie van klachten die veroorzaakt wordt door het hoofd te lang naar voren te laten hangen. Dat kan leiden tot hoofd-, nek- en schouderpijn. Als u zelf een Android-toestel gebruikt, dan kunt u de app Text Neck (http://www.textneckapp.com – in Google Play) overwegen. Die plaatst een icoontje in de linker­bovenhoek van uw scherm: afhanke­lijk van uw ‘viewing angle’ is het groen of rood. U kunt uw smartphone of tablet zelfs geluid laten maken of laten vibreren als uw houding niet goed is.

Text Neck is gratis, maar in de te betalen versie (€ 2,27) worden er statistieken bijgehouden over uw lichaamspositie. U moet erover waken dat u minstens 85% van de tijd in de juiste houding zit. De te betalen versie van Text Neck heeft ook een uitgebreid trainingsschema waarmee u de betrokken spieren kunt trainen. Ter info: deze app is niet beschikbaar voor iOS-toestellen.

Hulpmiddelen

Houder. Om nek- en rugklachten bij intensief gebruik van draagbare apparaten te vermijden, kunt u een houder overwegen waarin u uw mobiel device op uw bureau plaatst. Door wat te googelen ontdekt u het aanbod. Bekende oplossingen zijn iZel (http://www.myizel.com), Arkon (http://www.arkon.com) en Breffo (http://www.breffo.com). Een fabrikant als Ergotron (http://www.ergotron.com) ontwikkelde zelfs tablethouders die aan een computerscherm bevestigd kunnen worden.

Keyboard. Als u vaak typt op uw tablet, kunt u ook een extern toetsenbord overwegen. Op die manier worden uw polsen en onderarmen minder belast door onnatuurlijke houdingen. Wanneer u googelt op ‘tablet keyboard’, ontdekt u fabri­kanten zoals Logitec (http://www.logitech.com), Kensington (http://www.kensington.com) en Belkin (http://www.belkin.com).

Rustpauzes

Net zoals voor computers geldt bij het gebruik van draagbare toestellen een belangrijke ergonomische regel: zorg voor voldoende rustpauzes – minstens elke 20 minuten – en doe regelmatig oefeningen. Een handige app voor Android en iOS is alvast AcheBreak (http://achebreakapp.com – gratis). Hiermee kunt u een alarm – geluid of vibratie – instellen op bepaalde tijdstippen. Bovendien worden er verschillende stretchoefeningen aan­ge­reikt die u zelfs in een voorgeprogrammeerd schema kunt gieten. Een alternatief is Ergo­nomics (http://www.ergonomicsapp.com – eveneens gratis, maar alleen voor iOS): ook deze app biedt u een heleboel nuttige oefeningen aan.

Mobiele apparaten op de werkvloer leiden tot verkeerde zithoudingen en gerelateerde klachten. Installeer een ergonomische app en overweeg een speciale houder of een extern keyboard.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01