Kraakwacht leidt niet tot verlies hypotheekrenteaftrek
Alles van waarde is weerloos
Krakers op de kust! Nu de woning van uw cliënt al een tijdje leegstaat, maakt hij zich wel eens zorgen. De kans op inbraak of vernieling is niet ondenkbeeldig, om maar niet te spreken van het risico dat de woning wordt gekraakt. Het kan dan een goed idee zijn om iemand te zoeken die de woning gratis of tegen een kleine vergoeding, zoals de kosten van de nutsvoorzieningen, wil bewonen.
Hypotheekrenteaftrek. Natuurlijk is het voor uw cliënt belangrijk dat hij voor de leegstaande woning zijn hypotheekrenteaftrek behoudt. Hiervoor is van belang dat de woning de kwalificatie ‘eigen woning’ niet verliest, ondanks de bewoning door de kraakwacht.
In een recente procedure (LJN: CA2316, 07.06.2013) behield de eigenaresse van een woning die door een kraakwacht werd bewoond, haar recht op renteaftrek.
Naar het buitenland
Veilig. Monique Smit werd door haar werkgever voor bijna drie jaar uitgezonden naar het buitenland. Om te voorkomen dat haar woning gedurende haar afwezigheid zou worden gekraakt of dat er zou worden ingebroken, liet Monique haar woning door een student bewonen. Deze student sliep in de logeerkamer, betaalde geen huur maar wel een bijdrage in de energiekosten van € 1.250,- over een periode van tweeënhalf jaar. De afspraak was dat hij de woning zou verlaten zodra Monique dat wilde.
GBA. De student liet zich meteen toen hij in de woning trok, inschrijven op het adres van de woning in de gemeentelijke basisadministratie (GBA).
Bliksembezoekjes. In de periode dat Monique naar het buitenland was uitgezonden, is zij nog een paar keer in haar woning geweest, als dit zo uitkwam met haar werkzaamheden.
Geen eigen woning. De belastinginspecteur vond dat vanaf het moment dat de student zich inschreef, er geen sprake meer was van een eigen woning. De woning was immers aan een derde ter beschikking gesteld. Gelukkig voor Monique was de Hoge Raad het daar niet mee eens.
Tóch een eigen woning
Geen terbeschikkingstelling. Een woning die door de eigenaar niet meer als hoofdverblijf wordt gebruikt maar voorheen wel, kan soms toch als eigen woning kwalificeren. Let op. De woning mag dan niet aan een derde ter beschikking zijn gesteld.
Niet verhuurd. Volgens de Hoge Raad betekent dit dat de woning niet mag zijn verhuurd en dat de eigenaar ook niet gedoogt dat de woning door derden wordt bewoond. In de situatie van Monique was er aldus de Hoge Raad geen sprake van het ter beschikking stellen aan een derde.
Leegstand. De Hoge Raad zag bovendien een gelijkenis met andere bepalingen over de eigen woning in het geval van leegstand van de eigen woning in afwachting van verkoop of verbouwing. Voor deze situaties was opgemerkt dat bewoning door een kraakwacht niet leidt tot het ter beschikking stellen van de woning aan een derde.
Tegen beter weten in? Gezien een Besluit van de staatssecretaris van Financiën van 21 juni 2002 (nr. CPP2002/2317M) is de uitkomst van deze procedure geen verrassing.