BESTELAUTO EN BELASTINGEN - 22.08.2013

‘Modelafspraak’ voor ontlopen bijtelling bestelauto

Ook over een ter beschikking gestelde bestelauto moet de bijtelling plaatsvinden. Nu is de tekst voor een ‘modelafspraak’ gepubliceerd waarmee belastingheffing kan worden voorkomen. Wat houdt deze modelafspraak in?

Privébijtelling. Als u of een werknemer een personen- of bestelauto van de zaak ook privé kan gebruiken, moet de bijtelling worden toegepast. Deze bedraagt 25% van de cataloguswaarde en is alleen voor milieuvriendelijke modellen lager.

Bestelauto zonder bijtelling

Bij ondernemer én werknemer. Voor bestelauto’s die aan uzelf of aan een werknemer ter beschikking staan, geldt soms geen bijtelling.

  1. 500 km-grens. Net als voor personenauto’s is dit het geval als de auto aantoonbaar niet meer dan 500 km per jaar privé wordt gebruikt. U kunt dit bewijzen met een rittenadministratie.
  2. 0 km privé. Voor een bestelauto die u helemaal niet privé gebruikt, kunt u ook een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ aanvragen. De bijtelling is ook dan niet van toepassing en u hoeft geen rittenadministratie bij te houden.
  3. Privé onbruikbaar. Is een bestelauto alleen geschikt voor goederenvervoer (bijv. slechts één zitplaats), dan geldt er ook geen bijtelling. Uitsluitend bij werknemers. Er zijn nog twee ontsnappingsmogelijkheden, maar die gelden alleen voor werknemers die met een bestelauto van de zaak rijden.
  4. Wisselend. Voor een bestelauto die doorlopend door verschillende werknemers wordt gebruikt, geldt er ook geen bijtelling. Wel moet u dan als werkgever per bestelauto per jaar € 300,- afdragen.
  5. Verboden. Ook geldt de bijtelling niet als de bestelauto niet privé gebruikt kán worden (door deze bijv. achter een hek te plaatsen) en als de bestelauto niet privé gebruikt mág worden. Dan geldt er wel een aantal voorwaarden!

Voorbeeldafspraak. De belaste bijtelling kan bij personeel dus worden voorkomen door privégebruik te verbieden . Hoe werkt dat? Om u daarbij een handje te helpen, heeft de Belastingdienst een voorbeeldafspraak samengesteld. Wanneer u deze hanteert, is de bijtelling niet van toepassing en kunt u moeilijkheden voorkomen.

De ‘Voorbeeldafspraak’ kunt u downloaden van: http://tipsenadvies.nl/download (TA 20.02.03) .

Toezicht houden

Niet alleen op papier. In de voorbeeldafspraak is het met name van belang dat u verklaart erop te zullen toezien dat de bestelauto niet privé wordt gebruikt. Zo kunt u bijvoorbeeld controle uitoefenen via de kilometerstanden, via de getankte brandstof, via verkeersovertredingen of aan de hand van gemelde schadegevallen. De controle moet zijn te relateren aan bijvoorbeeld benzinebonnen, werkroosters of agenda’s. Let op. Blijkt bij belastingcontrole dat uw toezicht tekortschiet, dan kan aan u een naheffing over de bijtelling worden opgelegd, eventueel met boete.

Weigering? Weigert uw medewerker om de afspraak met u te maken, wijs hem er dan op dat het in zijn belang is. Als u dit niet regelt, komt de bijtelling op zijn loonstrookje!

Sancties. Leg een sanctie op als de werknemer de bestelauto toch privé gebruikt. De voorbeeldafspraak noemt een boete per overtreding plus een bedrag per gereden privékilometer. In de toelichting wordt gesproken van een boete van € 300,- per overtreding plus een bedrag van € 1,- per kilometer. Gebeurt het vaker, dan is het de bedoeling dat u zwaardere sancties treft.

Als ondernemer ontloopt u zelf een bijtelling alleen met een rittenregistratie of met een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’. Als u met uw werknemer afspreekt dat de bestelauto niet privé mag worden gebruikt, gebruik dan de voorbeeldafspraak. U moet wel toezicht houden op het gebruik.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01