GEBOUW EN GROND - 09.10.2013

Mag iemand op uw grond komen?

Mag een ander zomaar uw perceel betreden? Hoe is dat nu wettelijk geregeld? Wat kunt u ondernemen als u niemand op uw grond wilt? Wat als men toch op uw landbouwgrond komt en schade veroorzaakt (bijv. aan uw gewassen)?

Vrij toegankelijk?

Wat zegt de wet? Minder bekend is het feit dat het in principe aan iedereen is toegestaan om de grond of het (bedrijfs!)terrein van een ander te betreden. De wet zegt namelijk: “Wanneer een erf niet is afgesloten, mag een ieder er zich op begeven, tenzij de eigenaar hiervan schade of hinder kan ondervinden of op duidelijke wijze kenbaar heeft gemaakt dat het verboden is zonder zijn toestemming zich op het erf te bevinden.”

Erf bij boerderij, landbouwgronden. Dit betekent dus dat ieder perceel (bedrijfsterrein; erf bij boerderij, landbouwgronden, tuin of erf bij woonhuis) voor iedereen vrij toegankelijk is als aan de drie hiernavolgende voorwaarden is voldaan.

  1. De eigenaar van de grond ondervindt geen schade of hinder.
  2. Het terrein is niet afgesloten.
  3. Er is op geen enkele wijze kenbaar gemaakt dat het verboden is de grond te betreden.

Perceel afsluiten

Hek, heg of andere erfafscheiding. Als u als eigenaar van het perceel niet wilt dat anderen zich op uw grond begeven, dan moet u het terrein afsluiten met een hek, heg of andere erfafscheiding. Dan is duidelijk dat de grond uw eigendom is en dat u er niet van gediend bent als onbevoegden zich zomaar op uw grond begeven.

Waarschuwings- of verbodsborden

Kenbaar maken. Ook kunt u als eigenaar op een andere wijze kenbaar maken dat onbevoegden zich niet op uw terrein mogen begeven.

Dat kan bijvoorbeeld via duidelijke waarschuwings- en verbodsborden bij de ingang te hangen. Dan moeten anderen van dat terrein wegblijven.

Schade

Bewijsplicht. Als u als eigenaar van de grond om welke reden dan ook schade oploopt of hinder ondervindt, zegt de wet dat anderen uw grond niet mogen betreden. Dan zult u echter als eigenaar die schade of hinder wel moeten bewijzen. Tip. Met foto’s en/of getuigenverklaringen staat u sterk!

Aansprakelijk voor schade. Landbouwgronden zijn vaak niet afgesloten. Ook staan daar meestal geen waarschuwingsborden dat het voor anderen verboden is om die grond te betreden. Als anderen zich op de landbouwgrond begeven en daarbij gewassen plattrappen waardoor u als eigenaar schade lijdt, dan blijkt dus, zij het met terugwerkende kracht, dat ze het verbod hebben overtreden om zich niet op de grond te begeven. Voor de schade kunnen ze dan door u als landbouwer aansprakelijk worden gesteld.

Loslopend dier?

Schadevergoeding. Als eigenaar van de grond kunt u van uw buurman een schadevergoeding eisen, als u kunt aantonen dat u schade heeft geleden. Bijvoorbeeld door het losgebroken paard van uw buurman. Heeft het losgebroken paard van de buurman bijv. uw tuin vernield of andere gewassen platgetrapt of opgegeten en komt u er als goede buren niet uit om de schade te regelen, dan hoeft u het paard pas terug te geven aan de rechtmatige eigenaar, nadat die alle schade aan u heeft vergoed.

Hebben losgebroken dieren uw gewassen plat­getrapt of opgegeten, dan heeft u recht op schadevergoeding. Weet dat u op grond van de wet extra sterk staat als u er onderling als goede buren niet uit zou komen en u het dier pas terug hoeft te geven aan de rechtmatige eigenaar, nadat die alle schade aan u heeft vergoed.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01