HORECAWETGEVING - 08.11.2013

U bent (uitge)dronken, tot ziens!

In horecaland ontstond onlangs ophef over een vermeende wetswijziging die inhoudt dat u dronken gasten de deur moet wijzen. Hoe zit de vork in de steel?

Niet nieuw. Het is horecaondernemers niet toegestaan alcohol te schenken aan gasten die in kennelijke staat van dronkenschap verkeren. Dit is strafbaar gesteld in artikel 252 van het Wetboek van Strafrecht (en dus niet in de Drank- en Horecawet zoals de media vaak melden!). In de Drank- en Horecawet is wél bepaald dat het verboden is in de zaak of op het terras de aanwezigheid toe te staan van een persoon die in kennelijke staat van dronkenschap verkeert of die kennelijk onder invloed is van andere psychotrope stoffen (artikel 20 DHW).

Wettelijk? Dat betekent dus dat op de exploitant strikt genomen de verplichting rust om gasten die nuchter binnenkomen maar die na verloop van tijd (en na de nodige inname van alcoholhoudende drank) in beschonken toestand raken, uit de zaak te verwijderen. Beide verbodsbepalingen spreken over ‘kennelijke staat van dronkenschap’. Wanneer is dit het geval? Dat is, onder andere op grond van rechtspraak, het geval wanneer bepaalde symptomen aanwezig zijn, te weten:

  • lallen/met dubbele tong spreken; waggelen of onvast lopen;
  • misselijkheid, braken; bloeddoorlopen ogen; gedragsveranderingen;
  • vertraagde reactiesnelheid; omgeven zijn door een alcoholwalm.

Boete? Overtreding van het verbod om aan kennelijk dronken gasten te schenken kan bestraft worden met maximaal 9 maanden gevangenisstraf of een boete van € 7.800,-, het aanwezig hebben van kennelijk dronken gasten met een boete van max. € 2.720,-.

Praktijk? De vraag is hoe de gemeenten/opsporingsambtenaren hier in het kader van de aangekondigde handhaving mee omgaan. Dat is niet op voorhand te zeggen. Wilt u geen risico lopen op een boete, dan doet u er goed aan personen die in kennelijke staat zijn, te verwijderen. U kunt ook een afwachtende houding aannemen en zien hoe de regels in de praktijk gehandhaafd worden met het risico van een boete. Mogelijk worden deze regels in extreme gevallen toegepast in combinatie met vervelend gedrag. Dit kan ook weer per gemeente verschillen.

Dronken gasten moet u strikt genomen de deur wijzen. Hierop zal door gemeenten strenger gehandhaafd worden. Boetes hierop kunnen oplopen tot € 7.800,-!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01