MAATSCHAP - 18.12.2013

Als u er samen niet meer uitkomt …

Iedereen begint met de beste bedoelingen aan een maatschap, maar samen in goede harmonie de eindstreep halen, is weer een heel ander verhaal. Hoe zorgt u ervoor dat u niet in een patstelling terechtkomt?

Uit het leven gegrepen

Samenwerken. Anton en Gerard zijn een maatschap aangegaan met als doel voor gemeenschappelijke rekening een fysiotherapiepraktijk uit te oefenen. Zij hebben de bepalingen van hun samenwerking vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst van maatschap. In deze maatschap is een aantal belangrijke zaken geregeld.

Beiden bevoegd. Anton en Gerard zijn beiden bevoegd te handelen namens de maatschap, namens de maatschap geld uit te geven en te ontvangen en de maatschap aan derden en derden aan de maatschap te verbinden.

Personeel. Voor het aannemen of ontslaan van personeel en/of het vaststellen of wijzigen van arbeidsvoorwaarden is de toestemming van beide maten vereist.

Beheer. Het dagelijkse beheer van de maatschap berust zowel bij Anton als bij Gerard.

Eenstemmig. Andere besluiten moeten door Anton en Gerard op basis van eenstemmigheid worden genomen, behalve als zij uitdrukkelijk iets anders hebben afgesproken.

Gewone rechter bevoegd. Geschillen zullen worden voorgelegd aan de gewone rechter.

Verstoorde verhoudingen

Aan de slag. Anton en Gerard zijn voortvarend te werk gegaan in de praktijk waarin nu ook andere fysiotherapeuten en een secretaresse in loondienst werkzaam zijn. Als deze vaste secretaresse voor langere tijd uitvalt, neemt de echtgenote van Gerard de secretariële werkzaamheden waar. Dit is niet geheel naar de zin van Anton, onder andere omdat er dan geen adequate bezetting is tijdens de vakanties van Gerard en zijn echtgenote.

Gedonder in de glazen. Pogingen van Anton en Gerard om het met elkaar eens te worden, stranden. Anton blijft van mening dat er meer secretariële ondersteuning moet komen. Gerard houdt zijn poot stijf en ook over de wijziging van de arbeidstijden en de arbeidsvoorwaarden kunnen zij het niet eens worden. Een poging om met mediation tot een oplossing te komen, mislukt.

Voorlopige voorziening?

Patstelling. Ondanks dat de praktijk floreert, is er onenigheid tussen de maten. Anton en Gerard willen elkaar geen duimbreed toegeven en een oplossing is ver te zoeken. Zij zijn niet in staat de beslissing eenstemmig te nemen, zoals de maatschapsovereenkomst vereist. Op deze manier kan er geen enkele beslissing genomen worden.

Rechter moet knoop doorhakken. Anton wendt zich tot de Rechtbank Midden-Nederland, 01.08.2013 (RBMNE:2013:3115), en vraagt vervangende toestemming om een secretaresse aan te nemen. De rechter weigert deze toesteming te geven, zodat er nog steeds geen oplossing is.

Voorkomen is beter

Hoe doet u dat beter? Wijs in de maatschapsakte een persoon aan die iemand kan benoemen die zo nodig knopen kan doorhakken. Tot 1 januari 2014 werd hiervoor vaak de directeur van de KvK genomen. Maar dat kan niet meer. Alternatieven zijn bijvoorbeeld uw accountant of beroepsorganisatie .

Download een modelbeding: ‘Geschillenregeling maatschap’ van: http://tipsenadvies-medicus.nl/download (MD 06.18.04).

Zeker in maatschappen van twee personen kan een patstelling ontstaan in de besluitvorming. Mediation of de rechter bieden dan geen oplossing. Wijs daarom in de maatschapsakte een persoon aan die zo nodig knopen kan doorhakken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01