CONTROLE - 13.12.2013

Controle op adviseur; wat met de klanten?

Op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) hebben de Duitse autoriteiten een belastingadviseur uit Arnhem aangehouden. Hij wordt onder meer van belastingfraude verdacht. Wat speelt er? Wat nu met zijn klanten?

FIOD doorzoekt kantoor. Tegelijkertijd werd het Nederlandse kantoor door de FIOD (Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst) doorzocht, die - standaard in dit soort gevallen - administratie en vermogen in beslag nam.

Woning doorzocht. Ook zijn woning in Duitsland werd doorzocht. Daarbij werd (als ‘extra controlevangst’) 100 kilo chemicaliën aangetroffen, mogelijk de grondstof voor synthetische drugs.

Waarvan verdacht?

Belastingfraude en nog veel meer ... De adviseur wordt in Nederland van van alles verdacht: belastingfraude, oplichting, faillissementsfraude en valsheid in geschrifte.

Fiscale constructies. Ook zou hij fiscale constructies hebben verkocht. Daarmee probeerden belastingplichtigen de Nederlandse fiscus een rad voor ogen te draaien.

Opzetjes. Wat waren dat nu voor opzetjes die de Nederlandse fiscus zo boos maakten? Het ging om fiscale constructies waarmee Nederlandse belastingplichtigen inkomen of vermogen voor de fiscus ‘onzichtbaar’ konden maken. Er was in Nederland dus wel degelijk sprake van belastbaar inkomen of vermogen, maar met ‘vage’ vennootschappen uit fiscale paradijzen of met Engelse trusts werd een rookgordijn aangelegd.

Belasting ontdoken. Hierdoor kon in Nederland de verschuldigde belasting niet geheven worden. Omdat dit zich naar schatting tientallen malen voordeed, zou op grote schaal (voor ten minste € 1 miljoen euro) belasting zijn ontdoken. En bij dat soort bedragen komt de FIOD in actie!

Ook controlevizier op klanten?

Ook klant gecontroleerd. Deze adviseur zit dus in de nesten. Vergeet echter ook niet dat zijn cliënten ook de controleaandacht van de fiscus hebben! Want die kunnen in de ogen van de fiscus samen met hun adviseur gefraudeerd hebben. Het is vanuit controleoogpunt dan ook logisch dat de FIOD inmiddels al een doorzoeking heeft uitgevoerd bij een klant van de Arnhemse adviseur.

Opsporen. De man wordt verdacht van belastingfraude omdat hij via een constructie geprobeerd heeft om zijn werkelijke inkomen te verzwijgen. Ook hier is beslag gelegd op administratie en vermogen. Dat andere cliënten binnenkort bezoek kunnen verwachten, zal duidelijk zijn. Waarschijnlijk kunnen zij opgespoord worden via de bij de adviseur in beslag genomen administratie.

Wat nu? Wellicht dat sommige klanten van de adviseur op dit moment slecht slapen. Wat kunnen ze doen? Ze kunnen - zo heeft de fiscus aangegeven - over hun fiscale verplichtingen contact opnemen met de BelastingTelefoon Buitenland, (055) 5 385 385. Dan zal men wel ‘met de billen bloot moeten’. Straffeloos inkeren is er op dit moment waarschijnlijk niet meer bij. Daarvoor is het te laat. Zélf melden kan (uiteindelijk bij de rechter) wel zorgen voor een lagere straf.

Gesprek. Een alternatief is een gesprek met een belastingadviseur. Bedenk wel dat die in het geval van fraude de verplichting heeft de autoriteiten in te lichten (er is dus een meldplicht!). En hij mag niet aangeven dat hij dat gedaan heeft! Overweeg eventueel contact op te nemen met een fiscaal advocaat.

Klanten kunnen over het nakomen van hun fiscale verplichtingen contact opnemen met de Belastingdienst. Dan zal men wel ‘met de billen bloot moeten’. Zélf melden kan (uiteindelijk bij de rechter) zorgen voor een lagere straf.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01