FISCALE AFTREK - 16.12.2013

Indirecte uren, waarop te letten?

Als u per jaar minstens 1.225 uur in uw bedrijf werkt, heeft u recht op diverse fiscale aftrekfaciliteiten. Deze uren hoeven niet allemaal productief te zijn, want ook indirecte uren tellen mee. Waar moet u in dat verband goed op letten?

Urencriterium. Om voor de zelfstandigenaftrek, de oudedagsreserve, de meewerkaftrek en de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk in aanmerking te kunnen komen, moet u aan het urencriterium voldoen. Dit houdt in dat u minstens 1.225 uur per jaar in uw bedrijf werkzaam moet zijn.

Aannemelijk. Bij twijfel moet u aannemelijk kunnen maken dat u het genoemde aantal uren in uw bedrijf gewerkt heeft. Daarbij gaat het niet alleen om productieve of factureerbare uren, maar ook om alle indirecte uren. Deze tellen in beginsel allemaal mee, maar moeten wel in verhouding staan tot de uren die u factureert. Een en ander bleek onlangs voor het Gerechtshof Den Bosch, 25.11.2013 (GHSHE:2013:5420).

Weinig productief

In de genoemde zaak stond een collega van u voor de belastingrechter omdat de inspecteur hem de zelfstandigenaftrek had geweigerd. Uw collega claimde 1.305 uren in zijn bedrijf te hebben gewerkt, maar hiervan was maar 13% productief geweest. Het overgrote deel van zijn tijd ging op aan administratieve werkzaamheden en aan het opstellen van offertes. De inspecteur accepteerde dit niet, waarna de rechter uitkomst moest bieden.

Te veel van het goede … De man had het hele jaar in loondienst gewerkt. Daarnaast beweerde uw collega 750 uren aan studie te hebben besteed, naast de aangegeven 1.305 uren in zijn bedrijf. Naast weinig productief waren deze uren ook weinig renderend geweest, want het behaalde resultaat was € 1.301,- negatief. De rechter sloot zich dan ook aan bij het oordeel van de fiscus en stelde uw collega in het ongelijk.

Urencriterium, hoe gaat u daarmee om?

Indirecte uren. Indirecte uren tellen gewoon mee. De uren om bijv. een website te bouwen en de uren voor uw woon-werkverkeer tellen dus mee voor het behalen van de 1.225-urengrens.

Verhouding tot directe uren. In verhouding tot de productieve of factureerbare uren mag u niet te veel indirecte uren claimen, afhankelijk van de omstandigheden. Een belastingadviseur heeft bijvoorbeeld meer studie-uren dan een schoonmaker. Vaak blijkt dit uit een onaanvaardbaar laag uurtarief voor de desbetreffende functie.

Relatie tot de omzet/winst. Vraagtekens bij veel indirecte uren ontstaan met name als de omzet en de winst in verhouding laag zijn, ook nu afhankelijk van de omstandigheden. Een kapster met een omzet van € 20,- per uur is natuurlijk iets anders dan een advocaat die op dit tarief uitkomt.

Bijhouden. Houd in de gaten dat ú bij twijfel moet aantonen dat u wel degelijk voldoende uren draait. Als u achteraf, op basis van schattingen, uw uren moet aantonen, werkt dit altijd in uw nadeel, zo leert de praktijk. Bijhouden dus.

Benoemen. Benoem uw werk zo specifiek mogelijk. Algemene termen, zoals ‘bijhouden vakliteratuur’, ‘administratie’ of ‘netwerken’ leiden tot vraagtekens. Rond uren ook niet af op hele uren, dit maakt het des te onaannemelijker. Houd ook geen vaste tijden aan, zoals iedere dag één uur administratie, de fiscus weet dat de praktijk anders is. Gebruik onze rekentool voor uw uren 2014.

De rekentool: ‘Urenadministratie 2014’ kunt u downloaden van: http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download (TE 04.04.04).

Omdat indirecte uren niet blijken uit uw omzet, moet u deze hard kunnen maken. Houd ze in geval van twijfel steeds bij via een urenstaat, benoem de werkzaamheden en zorg dat de verhouding tot de productieve uren niet scheef is. Gebruik ons rekenmodel voor 2014 daarbij.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01