ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN - 16.12.2013

Zo werkt u veilig met gevaarlijke stoffen

In veel bedrijven wordt er gewerkt met gevaarlijke stoffen. Dat is op zich geen probleem als het maar veilig en gezond gebeurt. Kan ‘Het 4 stappen toezicht stoffen’ van de Inspectie SZW u daarbij helpen?

... beter dan genezen. ‘Het 4 stappen toezicht stoffen’ is erop gericht langdurige blootstelling aan gevaarlijke stoffen te voorkomen. Die vier stappen vormen samen het totale pakket aan maatregelen dat u als werkgever moet uitvoeren om te voldoen aan de regelgeving. Wat moet er nu gebeuren om op een juiste manier met gevaarlijke stoffen om te gaan aan de hand van deze vier stappen?

1. Registreer en ken de gevaren

Breng in kaart. Inventariseer de stoffen die gebruikt worden in uw bedrijf. Denk daarbij aan kankerverwekkende stoffen, grondstoffen, nanomaterialen en stoffen die in het proces ontstaan.

Vastleggen. Leg voor alle stoffen de eigenschappen en gevaren vast. Zorg dat er binnen uw bedrijf een veiligheidsinformatieblad (VIB) aanwezig is van alle stoffen die gebruikt worden. Geen VIB aanwezig? Vraag dit dan op bij de leverancier.

Blootstelling. Bepaal aan welke stoffen uw medewerkers kunnen worden blootgesteld. Welke stoffen kunnen tijdens de werkzaamheden worden ingeademd, welke stoffen kunnen op de huid terechtkomen, etc. Leg alles zorgvuldig vast.

2. Beoordeel de risico’s

First things first. Om ook daadwerkelijk vast te kunnen stellen of een gevaarlijke stof ook echt een risico kan vormen, is het belangrijk te onderzoeken in welke hoeveelheden medewerkers een stof binnen kunnen krijgen.

Prioriteiten. In de praktijk is het, als er een groot aantal stoffen wordt gebruikt, vaak onmogelijk om alles tegelijkertijd te gaan beoordelen.

Stel dan prioriteiten. Begin bijv. met kankerverwekkende stoffen, met stoffen die veel gebruikt worden of met de stoffen die in kleine hoeveelheden al een groot effect hebben op de gezondheid.

Gebruik stap 1. Deze beoordeling kan gemaakt worden aan de hand van de inventarisatie die in stap 1 gedaan is. Tip. Laat de exacte bepaling van de blootstelling over aan een deskundige, bijvoorbeeld de arbeidshygiënist van uw arbodienst.

3. Neem de juiste maatregelen

Maak een plan. Is de blootstelling in vergelijking met de geldende grenswaarden te hoog, dan is het zaak om snel maatregelen te nemen om de blootstelling terug te brengen. In de tussentijd mogen tijdelijke maatregelen genomen worden. Maak een plan van aanpak en ga na of het probleem aan de bron kan worden aangepakt.

Voorlichting. Zorg dat uw werknemers worden voorgelicht en geïnstrueerd over hoe zij om moeten gaan met gevaarlijke stoffen. Spreek mensen aan als bijvoorbeeld de persoonlijke beschermingsmiddelen niet worden gebruikt en maak een plan voor het omgaan met een noodsituatie.

4. Zorg dat de aanpak geborgd is

Vasthouden. Als de situatie na al deze stappen onder controle is, is het zaak om dit ook zo te houden. Tip. Plan jaarlijks een vast moment om te evalueren. Kijk dan bijv. welke nieuwe stoffen er worden gebruikt en of er grenswaarden zijn veranderd. Loop bij veranderingen de stappen opnieuw door. Tip. Een handig hulpmiddel vindt u op de zelfinspectiewebsite van de Inspectie SZW ( http://gevaarlijkestoffen.zelfinspectie.nl )

Breng in kaart welke gevaarlijke stoffen in uw bedrijf worden gebruikt en hoe medewerkers kunnen worden blootgesteld aan deze stoffen. Beoordeel de risico’s en neem eventueel maatregelen. Gebruik de tool van de Inspectie SZW.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01