SOFTWARE - BROWSER - 27.08.2015

Surft u sneller met Edge, de Windows 10-browser?

Dat Internet Explorer steeds minder vaak gebruikt werd, was ook voor Microsoft geen geheim. Edge, de nieuwe meegeleverde browser in Windows 10, is daarom helemaal vanaf nul herschreven. Wat heeft die te bieden?

Microsoft Edge ( http://www.microsoft.com/nl-nl/windows/microsoft-edge ) voldoet aan alle recente webstandaarden – in tegenstelling tot Internet Explorer. Dit betekent dat de meeste websites goed werken in Edge. Let op! Sommige financiële sites (banken) en websites die Java nodig hebben, werken niet (goed) met Edge. Daarom is Internet Explorer 11 nog altijd aanwezig in Windows 10. U kunt uiteraard ook probleemloos Chrome, Firefox of een andere browser installeren op Windows 10.

Waar is de adresbalk?

Start u Edge voor het eerst, dan krijgt u de pagina Waarheen nu? te zien. Die bevat o.a. nieuws, weer, sport, enz. van meerdere bronnen. U kunt een zoekwoord of url intikken in het veld onder de titel. De adresbalk is er gelukkig ook nog. U moet enkel een zoekterm ingeven of rechts van de Vernieuwen -knop klikken.

Tip. Standaard gebruikt Edge Bing als zoekmachine. Wilt u dit niet, klik dan op de drie puntjes bovenaan en kies Instellingen ; Geavanceerde instellingen weergeven . Onder Bing klikt u op Nieuwe toevoegen en daarna op Google. Let op!  Lukt dit niet meteen, surf dan eerst naar Google en probeer het opnieuw.

Edge heeft nog geen add-ons of extensies beschikbaar. Binnenkort zou de browser echter ook de extensies van Chrome en Firefox moeten ondersteunen en eigen extensies moeten bieden.

De Hub: alles op één plek

Door op de ‘hamburgerknop’ (drie lijntjes onder elkaar) rechts van de adresbalk te klikken opent u de Hub. Dat is eigenlijk de verzamelplaats van favorieten, geschiedenis en downloads, plus de nieuwe leeslijst. U voegt iets aan de leeslijst toe door op het sterretje te klikken en dan Leeslijst te kiezen. In tegenstelling tot een gewone favoriet, verschijnt er dan in de Hub ook een foto van de pagina. Let op!  De items in uw leeslijst verdwijnen niet automatisch als u ze gelezen heeft: u moet ze, net als een gewone favoriet, verwijderen via de rechtermuisknop. Tip.  Handig is ook de Leesweergave (rechts van de adresbalk), waarmee u een pagina zonder advertenties kunt lezen.

Webnotitie: schrijf op een webpagina

Klikt u op de knop Een webnotitie maken , dan kunt u met een on-screen pen of markeerstift notities maken bij webpagina’s. U kunt ook een getypte notitie toevoegen. Vervolgens slaat u de pagina, inclusief notities, op in OneNote, als favoriet of in de leeslijst. Alleen als u het ingebouwde Windows 10-mailprogramma gebruikt, kunt u de webnotitie ook mailen.

Sneller dan Chrome en Firefox?

Uit diverse tests blijkt dat Edge een stuk sneller is dan Chrome, Firefox of andere browsers. Dat blijkt bv. uit tests van het vermaarde AnandTech ( http://www.anandtech.com/show/9458/examining-microsoft-edge-browser-performance ) en van Cnet ( http://www.cnet.com/news/windows-10-web-browser-shootout-edge-vs-ie-vs-chrome/ ). Wij merkten zelf dat Edge een stuk sneller was dan Chrome. Dit moet u echter nuanceren, omdat extensies Edge (nog) niet kunnen vertragen. En daarom schakelen wij nog niet meteen over op Edge: onze favoriete add-ons als Evernote, Feedly, LastPass en Instapaper werken nog niet op Edge.

Heeft u Windows 10, ga dan zeker eens aan de slag met Edge, een prima browser die nog sneller is dan Chrome of Firefox. De ingebakken webnotities zijn het uitproberen waard. Het is wel nog wachten op extensies voor Edge: daarom gebruikt u hem liever (nog) niet als standaardbrowser.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01