WONINGHUUR - 12.08.2015

Verklaring voor recht over huurprijsverhoging?

Dat wordt duur! Albert huurt sinds 2004 een zelfstandige woonruimte van Laurentius. De aanvangshuur was € 600,-. Op 1 juli 2013 was de huur € 679,17. Laurentius stelt een huurverhoging van 6,5% voor per 1 juli 2013 en nog eens een van 4% op 1 juli 2014. Albert maakt hiertegen bezwaar en voldoet de huur steeds onder protest.

Verklaring voor recht. Bij de kantonrechter (en in hoger beroep bij het Hof) vraagt Albert een ‘verklaring voor recht’ dat de voorgestelde huurverhoging onredelijk is. Het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch, 04.03.2015 (GHSHE:2015:642) , wijst de eis van Albert af omdat de wet er niet in voorziet dat de rechter zich uitspreekt over de redelijkheid van een voorstel tot verhoging van de huurprijs van een geliberaliseerde woonruimte.

Overwinning? Voor de verhuurder was daarmee de kous nog niet af. Bij geliberaliseerde woonruimte mag de verhuurder eenmaal per jaar een huurverhoging voorstellen, maar deze moet dan door de huurder geaccepteerd worden. Wordt de huurverhoging niet geaccepteerd, dan kan de redelijkheid van de huurverhoging alleen indirect aan de orde komen in een procedure voor de kantonrechter als de verhuurder de beëindiging van de huurovereenkomst vordert.

Geliberaliseerd of niet geliberaliseerd. Als een huurder het niet eens is met de huurverhoging die de verhuurder voorstelt, maakt het voor de te ondernemen stappen uit of er sprake is van een geliberaliseerde woonruimte of van een niet-geliberaliseerde woonruimte.

  • Niet-geliberaliseerde woonruimte. Voor niet-geliberaliseerde woonruimte kent de wet (voor de liefhebber 7:253 BW) een procedure om de redelijkheid van een voorgestelde huurverhoging te laten toetsen door de Huurcommissie. Dit kan zowel op verzoek van de verhuurder als op verzoek van de huurder.
  • Geliberaliseerde woonruimte. Voor geliberaliseerde woonruimte is niet voorzien in een wettelijke mogelijkheid tot toetsing door de Huurcommissie.

Indexeringsclausule. De verhuurder van een geliberaliseerde woonruimte die voor een huurverhoging niet afhankelijk wil zijn van de instemming van de huurder, doet er goed aan in de huurovereenkomst op te nemen dat de huurprijs jaarlijks (al dan niet tot zekere hoogte) eenzijdig mag worden verhoogd. Dit kan bijvoorbeeld met een indexeringsclausule. Met zo’n clausule voorkomt u dat u als verhuurder de redelijkheid van een voorgestelde verhoging van de huurprijs alleen aan de orde kunt stellen in een procedure in het kader van de opzegging van de huurovereenkomst.

Bij geliberaliseerde woonruimte voorziet de wet niet in een mogelijkheid om een voorgestelde huurverhoging te laten toetsen door de rechter.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01