RECHT VAN DE BOUW - 17.08.2015

Waarschuwingsplicht voorkomt vaak grotere schade

Tijdens de voorbereiding tot vervanging van boeiboorden doen zich onvoorziene omstandigheden voor. Aannemer Hans meldt slechts deels het probleem. Waarom werd hij in het ongelijk gesteld? Wat had hij moeten doen?

Houtzwam, onvoorzien. Aannemer Hans neemt het vervangen van door vocht vervormde boeiboorden van een luifel aan en stuit daarbij op houtzwam. Het schimmelweefsel is over een ruim oppervlak op dakbeschot en dakbalken aanwezig. Hij vervangt in overleg met de klant de aangetaste delen en brengt een folie aan tegen een eveneens aangetaste balk van de carport om verdere schimmeluitbreiding te voorkomen.

Verzuim. Hans meldt niet dat ook de balk met de daar achterliggende carport waar de luifelconstructie tegen aan gemonteerd wordt, aangetast is. Hij brengt een folie aan tussen de te vervangen en bestaande balk. Zijn verweer: “Ik heb slechts de vervanging van boeiboorden aangenomen.”

Onderzoek. Een ingeschakelde onafhankelijke deskundige meldt dat op niet al te lange termijn de balken opnieuw aangetast zullen zijn door nog aanwezige houtzwam en dat ook de niet-vervangen balk alsnog vervangen moet worden. Ook moet dan onderzocht worden of er verderop in de constructie nog houtzwam aanwezig is.

Uitspraak bouwrechter

Oordeel. De Geschillencommissie (dossier: 86464) oordeelt dat de ondernemer op het moment van het aantreffen van houtzwam had moeten adviseren om ook de aan de muur bevestigde draagbalk te vervangen en het te handhaven houtwerk nader te laten onderzoeken. Het inpakken van de draagbalk levert een te groot risico op voor het verder doorrotten van die balk met alle mogelijke gevolgen. Hans heeft niet adequaat, overeenkomstig hetgeen van een redelijk bekwaam vakman mag worden verlangd, gereageerd op de hem aangetroffen situatie, hoewel hij zelf had geconstateerd dat de balk vochtig was.

Wat met de kosten? De ondernemer hoeft echter niet de volledige kosten van de uit te voeren werkzaamheden te dragen. Immers, uit de rapportage blijkt dat de consument bij een deugdelijke reactie van de aannemer, voor een deugdelijk herstel opdracht had gegeven, waardoor de meerwerkkosten beperkt zouden blijven. De consument zal, bij het uitvoeren van de werkzaamheden zoals aanbevolen door de deskundige, dat bedrag voor zijn rekening moeten nemen. Dit omdat hij dat ook kwijt zou zijn geweest indien hij op daartoe strekkend advies van de ondernemer de draagbalk zou hebben laten vervangen en het houtwerk onder de carport zou hebben laten controleren.

Wanneer waarschuwen?

  1. In artikel 7:754 Burgerlijk Wetboek staat: “De aannemer is bij het aangaan of het uitvoeren van de overeenkomst verplicht de opdrachtgever te waarschuwen voor onjuistheden in de opdracht voor zover hij deze kende of redelijkerwijs behoorde te kennen.”
  2. De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het uitgeven van de inhoud van de opdracht, voor de aan zijn zijde gemaakte (ontwerp)-keuzes en voor de door of namens hem gegeven uitvoeringsvoorschriften.
  3. Of een waarschuwingsplicht (liefst schriftelijk) op de aannemer rust, moet per geval worden beoordeeld en hangt ook af van verschillende factoren. Denkt u daarbij aan verkeerd ontwerp, verkeerde toepassing van materialen of het aantreffen van een onverwachte situatie die kan leiden tot grotere schade in de toekomst.
Als aannemer heeft u de wettelijke plicht om uw opdrachtgever te waarschuwen voor onjuistheden in een opdracht t.a.v. ontwerp of keuze materialen. Ook onverwachte situaties kunnen tot grotere schades leiden. Meld daarom (liefst schriftelijk) tijdig onvolkomenheden. Zo loopt u zelf minder risico.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01