SOFTWARE - OFFICE - 02.12.2015

Efficiënter aan de slag met Office voor iPhone of iPad

Word, Excel en PowerPoint zijn al een tijdje gratis beschikbaar als apps voor iPhone en iPad. Hoe gebruikt u deze bekende Office-toepassingen nog efficiënter op het kleine scherm?

Sinds 2014 zijn de Office-apps voor iOS volledig gratis: u hoeft geen Office 365-abonnement meer te hebben. Wel heeft u een gratis Microsoft-account nodig. Net als in de laatste Windows-versies van Office beschikt u hier ook over een lint of ribbon om bv. snel de lay-out aan te passen. Alle apps werken ook in landschapsmodus op de iPad en iPhone 6. Tip.  Voeg meteen uw Dropbox- of OneDrive-account toe om gemakkelijk bestanden in de cloud te openen of op te slaan.

Beter aan de slag met Word

Bestanden opslaan in de cloud is heel nuttig, maar wat als u geen wifi heeft tijdens een belangrijke presentatie of onderweg? Sla het bestand dan zeker ook lokaal op door op het icoontje met de twee pijlen te klikken en Dupliceren te kiezen.

Wilt u de opmaak kopiëren van een paragraaf of zin en deze elders toepassen? Selecteer de zin, kies Kopiëren , ga vervolgens naar de tekst waarvan u de opmaak wilt wijzigen en kies Opmaak plakken in plaats van Plakken .

Gebruikt u een extern toetsenbord op uw iPad, dan kunt u veel sneller werken door sneltoetsen te gebruiken. De meeste sneltoetsen zijn hetzelfde als in de desktopversie (bv. Ctrl-C/Ctrl-V ); een volledige lijst vindt u op Sneltoetsen gebruiken ( https://goo.gl/QARLmn ).

Wilt u controleren hoeveel woorden of tekens een tekst telt, kies dan Controleren en Woorden tellen . U kunt op deze locatie ook de spellingcontrole inschakelen en een taal kiezen als Word deze niet automatisch herkent. Moet u meerdere instanties van een woord of zin in één keer vervangen? Kies dan het vergrootglas, tik het woord in en selecteer het tandwieltje. Kies Zoeken en vervangen , tik de vervangende tekst in en druk op Vervangen .

Grafieken en meer met Excel

In Excel voor iOS kunt u niet alleen tabellen bekijken of bewerken. U kunt er ook heel snel grafieken mee maken. Selecteer eerst de cellen of het celbereik en kies Invoegen ; Grafieken . Daarna kiest u een type (kolom, lijn, cirkel, staaf, enz.) en een subtype (2D, 3D, …). De grafiek verschijnt automatisch in het werkblad; met uw vinger kunt u hem positioneren en groter of kleiner maken.

Ook de iOS-versie van Excel bevat honderden formules en functies: kies het tabblad Formules en kies een type (Financieel, Logisch, Tekst, enz.). Wilt u een lijst van getallen automatisch laten ‘opvullen’? U tikt bv. 1 in de eerste cel en 3 in de cel eronder, en wilt dat het verder automatisch gaat (5, 7, 9, 11, enz.). Selecteer dan 2 of meer cellen en kies Opvullen . Vervolgens drukt u op de richting (rechts of onder).

Presenteer efficiënter met PowerPoint

Ook in de iOS-versie van PowerPoint kunt u kiezen uit tientallen sjablonen. De touch-versie is wel erg handig voor het invoegen van afbeeldingen: u kunt ze namelijk heel gemakkelijk via touch roteren (kies het icoontje met het pijltje boven het midden van de afbeelding), zodat ze op de juiste plek staan.

Klikt u rechtsboven op de Play -knop, dan speelt u de presentatie af. Door lang met uw vinger op het scherm te drukken kunt u een ‘virtuele’ laserpointer gebruiken. U kunt hier ook penmarkeringen maken in meerdere kleuren.

Heeft u een iOS-toestel, installeer dan de Microsoft Office-apps: ze lijken erg op de desktopversies en zijn gratis. Grafieken in Excel of sjablonen in PowerPoint zijn geen probleem meer. Met een extern toetsenbord kunt u zelfs standaard sneltoetsen gebruiken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01