FISCALE WINST - 08.12.2015

Zelfstandigenaftrek, wat moet u daarvoor doen?

Voor veel bouwondernemers is het de belangrijkste fiscale voordeelregeling: de zelfstandigenaftrek. U moet hiervoor aan het zogenaamde ‘urencriterium’ voldoen. Hoe werkt dat?

Zelfstandigenaftrek. Voor veel ondernemers gaat het om groot geld: de zelfstandigenaftrek. Het gaat om een jaarlijkse aftrekpost op uw inkomen van maar liefst € 7.280,- (bedrag 2015). Dat kan trouwens meer of minder zijn (zie hierna). Maar let op: de fiscale voordeelregeling van de zelfstandigenaftrek is er alleen voor ondernemers die aan het urencriterium voldoen.

Hoeveel belastingaftrek?

Meer of minder. De fiscale ‘hoofdprijs’ van € 7.280,- kan nog groter worden. U bent starter als u één of meer van de vijf voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer was en in die periode niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek toepaste, meestal dus de eerste drie jaren van uw bestaan als ondernemer.

Startersaftrek. Als starter heeft u recht op een verhoging op de zelfstandigenaftrek - startersaftrek geheten - van € 2.123,- (bedrag 2015), die daarmee uitkomt op € 9.403,-. Wie aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd heeft bereikt, (en dus al een basisinkomen heeft in de vorm van AOW) heeft recht op de halve zelfstandigenaftrek (eventueel verhoogd met de halve startersaftrek!).

Hoe werkt dat? Door de zelfstandigenaftrek kan uw inkomen niet negatief worden. De faciliteit bedraagt namelijk nooit meer dan het bedrag van de winst vóór ondernemersaftrek. Deze beperking geldt niet voor starters. Het deel van de zelfstandigenaftrek dat u niet kon gebruiken, bent u niet kwijt, maar kunt u (net als verliezen) verrekenen in de volgende negen jaar. Daarbij gaat verrekening van de oude zelfstandigenaftrek voor.

Eisen. Nu moet u om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek wel voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • u bent ondernemer voor de inkomstenbelasting;
  • u besteedt ten minste 1.225 uur op jaarbasis aan uw onderneming (= urencriterium);
  • u besteedt ten minste de helft van het totale aantal uren dat u werkt direct aan uw eigen onderneming.

Tip. Deze laatste voorwaarde geldt niet voor startende ondernemers.

Urencriterium. U voldoet dus aan het zogenaamde ‘urencriterium’ als u minimaal 1.225 uur per jaar aan (en dus niet in!) uw onderneming werkt en daar meer dan 50% van uw arbeidstijd (inclusief reistijd) aan besteedt. Alles wat u doet voor uw bouwbedrijf telt mee: reizen, studeren, congres, boekhouder op bezoek, ondernemersvereniging, administratie doen, de kozijnen zelf verven of een schuurtje bouwen en zelfs met zakenrelaties naar het voetballen: als het maar voor de onderneming is.

Hoe staat u sterk?

Bewijs? Meestal is uw recht op de zelfstandigenaftrek wel duidelijk. Maar het kan er om spannen, zeker als u er nog een baan bij heeft. Bedenk: de bewijslast ligt bij u! Houd dus zeker bij twijfelgevallen een zo nauwkeurig mogelijke urenregistratie bij. Geen algemene termen, maar gewoon namen en rugnummers: waar, wat, met wie en hoelang. Zo voldoet u aan uw bewijslast.

Op http://tipsenadvies-bouw.nl/download vindt u het model: ‘Urenregistratie 2015 en 2016’ (BW 18.08.04).

Gebruik onze rekentool om de aan uw bouwonderneming bestede uren goed te administreren. Zodoende kunt u goed onderbouwd aanspraak maken op de zelfstandigenaftrek. U staat sterk bij een eventuele controle.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01