BELASTINGEN - 15.02.2016

Bezwaar tegen leges van gemeente maken?

Leges vormen een vergoeding voor door gemeenten verleende diensten. Vooral bij het verlenen van een vergunning (bijv. omgevingsvergunning) kunnen leges er stevig inhakken. Soms bent u die leges echter niet verschuldigd. Wat te doen?

Bouwkosten

Percentage. Zoals bekend, bedragen de verschuldigde leges meestal een percentage van de bouwkosten. Veel gemeenten slaan de kosten van hun afdeling bouw- en woningtoezicht (gewogen) om over de verleende vergunningen.

Tip. Geef bij de vergunningaanvraag een redelijke (onderbouwde) schatting van de bouwkosten. Het door de gemeente zelf (vaak aan de hand van een tabel) laten bepalen van die kosten heeft vaak een te hoge inschatting tot gevolg die (vaak door een procedure) weer teruggehaald moet worden.

Verouderde bestemmingsplannen

Ouder dan 10 jaar. Een gemeente mag geen leges meer heffen voor de diensten die betrekking hebben op een bestemmingsplan dat ouder is dan 10 jaar. Als het bestemmingsplan tijdig is geactualiseerd of verlengd, mogen er overigens wel leges in rekening worden gebracht.

Legessanctie. Deze straf op stilzitten, wordt ook wel aangeduid als de ‘legessanctie’. Maar wat zijn nu in dit verband door de gemeente verleende ‘diensten die betrekking hebben op een bestemmingsplan’? Op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) wordt deze sanctie zo uitgelegd dat voor verleende bouwvergunningen binnen (te) oude bestemmingsplannen géén leges meer kunnen worden geheven. Tot verdriet van veel gemeenten die niet hebben voldaan aan de op hen rustende actualiseringsplicht voor verouderde bestemmingsplannen.

Bestemmingsplannen. Omdat zij de inkomsten uit die legesvergunning niet willen missen (leges vormen een steeds belangrijkere bron van inkomsten voor veel gemeenten, zeker in tijden van bezuinigingen), proberen gemeenten met enige regelmaat toch leges in rekening te brengen waar dat eigenlijk niet meer is toegestaan.

Wat als gemeente gaat splitsen?

Verrichte werkzaamheden scheiden. Sommige gemeenten proberen leges te heffen door de verrichte werkzaamheden in de legesverordening van elkaar te scheiden. De leges in verband met de toetsing aan het bestemmingsplan kunnen dan niet meer in rekening worden gebracht, maar de leges wegens de toetsing van de bouwaanvraag aan het Bouwbesluit, de bouwverordening en het welstandsbeleid wel. Laten deze nu net het grootste deel van de leges uitmaken.

Hamvraag. Het is echter de hamvraag of splitsing wel is toegestaan. Die vraag is nog niet door de belastingrechter beslist. Tip. Krijgt u met zo’n splitsing te maken, houd dan de termijnen open door bezwaar te maken. Op vaststaande aanslagen wordt nooit teruggekomen.

Doen alsof hun neus bloedt. Sommige gemeenten doen net of hun neus bloedt en sturen gewoon een legesnota. Pas als er wordt gepiept, wordt die aanslag teruggedraaid. Als er echter gewoon betaald wordt, is de buit binnen. Of dit op grond van de beginselen van behoorlijk bestuur mag, is nog maar de vraag. Tip. Ook hier geldt: maak bezwaar en laat de aanslag niet onherroepelijk worden.

Op http://tipsenadvies-landbouw.nl/download vindt u een model ‘Bezwaarschrift tegen leges’ (LB 18.09.04).

Een gemeente mag geen leges meer heffen voor de diensten die betrekking hebben op een bestemmingsplan dat ouder is dan 10 jaar. Behalve als dit is geactualiseerd of verlengd. Check of de leges nog wel geheven mogen worden. Zo niet, dien dan tijdig een bezwaarschrift bij de gemeente in. Gebruik hiervoor ons model.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01