SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 11.02.2016

Er is altijd nog wat vrije schijfruimte te vinden

Hoe groot uw harde schijf ook is, vroeg of laat heeft u weleens wat ruimte te kort. Hoe kunt u overbodige bestanden opsporen en zo verloren ruimte op uw schijf terugwinnen?

Ingebouwde schijfopruiming

Windows bevat een ingebouwde tool die tijdelijke en andere onbelangrijke bestanden verwijdert. Om dit te activeren, klikt u in de Windows Verkenner op uw Computer . Klik met de rechtermuisknop op de harde schijf die u wilt opruimen en kies Eigenschappen . In de tab Algemeen klikt u op Schijfopruiming . U kunt nu kiezen welke bestanden verwijderd mogen worden (bv. tijdelijke bestanden, logbestanden, enz.) en u ziet meteen hoeveel ruimte dit u oplevert. U vindt hier ook nog Systeembestanden opschonen . Dan krijgt u o.a. de mogelijkheid om oude Windows Update-bestanden (vaak meerdere gigabyte groot) of systeemherstelpunten te verwijderen. Let op!  Verwijder die laatste alleen als u er zeker van bent dat uw computer nu foutloos werkt.

Verwijder tijdelijke bestanden

De ingebouwde schijfopruiming van Windows is nuttig, maar hij verwijdert niet álle tijdelijke bestanden. Uw browser bijvoorbeeld houdt bij het surfen een grote hoeveelheid gegevens (beelden, scripts, …) bij in aparte cachebestanden, om het browsen bij een volgend bezoek aan die website te versnellen. Om ook dergelijke bestanden te verwijderen, maakt u het best gebruik van een apart programma als CCleaner ( https://www.piriform.com/ccleaner – voor Windows en Mac).

Analyseer uw schijfgebruik

Wilt u te weten komen wat er echt al die ruimte inneemt op uw harde schijf, gebruik dan een schijfanalyseprogramma. Het gratis WinDirStat ( https://windirstat.info/ – voor Windows, maar met links naar soortgelijke tools voor Mac en Linux) toont u in een handig overzicht welke folders en welke (types van) bestanden hoeveel ruimte opslokken. Hiermee spoort u snel bv. grote downloads op die u niet langer nodig heeft, maar vergeten bent om te verwijderen. Let op!  Verwijder geen bestanden uit systeemfolders zoals Windows of Program Files , maar beperk u tot uw persoonlijke folders.

Vaak wordt veel schijfruimte ingenomen door bestanden die u dubbel heeft, dus het loont de moeite om daar apart naar op zoek te gaan. De gratis tool dupeGuru ( https://www.hardcoded.net/dupeguru/ – voor Windows, Mac, Linux) spoort dubbele bestanden op, zelfs als ze verschillende bestandsnamen hebben. Als u de speciale Music Edition of Picture Edition gebruikt, kunt u ook dubbele muziekbestanden (zelfs met een andere naam en lengte) en dubbele beeldbestanden (zelfs in een ander formaat, of met een beeld dat geroteerd of bijgesneden is) opsporen en verwijderen. U heeft wel wat geduld nodig terwijl het alle bestanden op uw harde schijf analyseert.

De noodoplossing

Wint u met al het bovenstaande niet genoeg schijfruimte, dan kunt u als noodoplossing programma’s verwijderen die te veel plaats innemen. In Windows zoekt u naar programma verwijderen in het Start-menu, klikt op Een programma verwijderen en in het dialoogvenster gaat u na of er programma’s zijn die u niet meer gebruikt. Die kunt u dan met een rechtermuisklik verwijderen. Als u bv. Adobe Reader verwijdert en voortaan Google Chrome gebruikt om pdf’s te bekijken, spaart u zo’n 500 MB schijfruimte uit.

Verwijder overbodige bestanden met behulp van Windows Schijfopruiming of een tool als CCleaner (Windows en Mac). Ga met een programma als WinDirStat na welke folders en bestanden de meeste ruimte opslokken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01