RECHTSVORM - 18.02.2016

Kan uw partner met terugwerkende kracht de Vof in?

Soms komt u er in de loop van het jaar pas achter dat het fiscaal voordeliger was geweest als u in een Vof had gezeten. Soms mag dat met terugwerkende kracht. De rechter heeft die mogelijkheid onlangs verruimd. Wat speelde er?

Tot de Vof ons scheidt ...

De Vof is vaak een aantrekkelijke samenwerkingsvorm, vooral tussen echtgenoten en partners. Omdat de winst wordt gedeeld, betaalt u vanwege ons progressieve belastingtarief veelal minder belasting. Ook hebben beide vennoten in beginsel recht op ondernemersfaciliteiten, waarvan de zelfstandigenaftrek de belangrijkste is. Als men een Vof in wil, gaat daar echter meestal wat tijd overheen.

Met terugwerkende kracht? Gelukkig is het mogelijk om met terugwerkende kracht een Vof in te gaan. Daaraan zijn wel voorwaarden verbonden. Door een recente uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland,18.01.2016 (RBNNE:2015:5156) , zullen die voortaan echter minder vaak een belemmering vormen. Wat speelde er?

Uit de BV, in de Vof

In de betreffende zaak werkte een collega van u bij een BV. Met een dochter van deze BV besloot hij in september van dat jaar een Vof aan te gaan, met terugwerkende kracht tot 1 januari. Hierdoor werd hij in plaats van werknemer ondernemer, met in beginsel recht op een aantal ondernemersfaciliteiten. De inspecteur vond dat in dit geval de terugwerkende kracht uitsluitend ten doel had om een incidenteel fiscaal voordeel binnen te slepen. Dan is terugwerkende kracht niet mogelijk aldus de fiscus. Er ging dan ook een streep door de terugwerkende kracht en door de ondernemersfaciliteiten. Daarop stapte uw collega naar de rechter.

Incidenteel fiscaal voordeel?

De rechter stond voor de beantwoording van de vraag of hier sprake was van een incidenteel fiscaal voordeel. De rechter vond dat dit niet zo was. Uw collega had nu in beginsel weliswaar recht op ondernemersfaciliteiten, maar dit is een voordeel dat nu eenmaal bij het ondernemerschap hoort. Het recht op willekeurige afschrijving voor starters betekent bovendien geen afstel, maar slechts uitstel van belastingbetaling. Ook geen incidenteel voordeel dus. Ten slotte overwoog de rechtbank dat er van een aantal voordelen pas sprake is als er aan het urencriterium (1.225 uur per jaar werkzaam in de onderneming) voldaan wordt. Een voordeel onder voorwaarden dus en geen reden de terugwerkende kracht te weigeren.

Wat kunt u hiermee?

De impact van deze uitspraak is groot. Het recht krijgen op een aantal ondernemersfaciliteiten kan geen reden meer zijn om terugwerkende kracht met betrekking tot het aangaan van een Vof te weigeren. Met name bij echtgenoten en partners biedt dit mogelijkheden, maar niet bij hen alleen. In de betreffende zaak handelde het immers om een DGA die bij een dochter-BV in dienst was. De rechter ging er zelfs in mee dat dit dienstverband ook met terugwerkende kracht werd opgezegd.

Waar moet u op letten? Het aangaan van een Vof of maatschap met terugwerkende kracht kan uiterlijk tot het begin van het jaar en uiterlijk negen maanden.

Verder blijkt uit de uitspraak van de rechter dat uw Vof van structurele aard moet zijn. Vrij vertaald moet het dus niet de bedoeling zijn om de Vof op korte termijn weer op te heffen en nog snel even een fiscaal voordeel binnen te harken. In dat geval gaat u de inspecteur namelijk wel op uw weg vinden.

U kunt vanaf nu vaker met terugwerkende kracht een Vof in. Dat u hiermee met terugwerkende kracht ook recht kunt krijgen op ondernemersfaciliteiten, is geen reden meer om de terugwerkende kracht te weigeren. Houd er rekening mee dat de terugwerkende kracht maximaal negen maanden bedraagt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01