ONTSLAG OP STAANDE VOET - 19.02.2016

Ontslag op staande voet, wat volgt daarna?

U doet het natuurlijk liever niet, maar als een werknemer het te bont maakt, zou u hem op staande voet kunnen ontslaan. Is de kous daarmee af of staat u daarna nog iets te wachten?

Dringende reden

Vanwege de grote gevolgen, mag u een werknemer alleen op staande voet ontslaan als u daarvoor zeer goede redenen heeft. Om problemen te voorkomen, moet u het ontslag en de redenen daarvoor direct schriftelijk aan de werknemer mededelen.

Administratie

Afmelden. Als een werknemer uit dienst gaat, moet u hem afmelden bij verschillende instanties, zoals het UWV, het pensioenfonds, de arbodienst of de ziekteverzuimverzekering. Tip. Vraag of uw salarisadministratie deze afmelding kan doen. Licht ook de collega’s in, zonder daarbij de werknemer in een kwaad daglicht te stellen. Informeer ook de klanten als dat nodig is.

Loon en zo ... Tot de datum van het ontslag op staande voet moet u het gebruikelijke salaris betalen. Tip. Laat uw salarisadministratie een eindafrekening maken van salaris, vakantiedagen, vakantiegeld, openstaande declaraties en eventuele pro rato-bonus. Let erop dat ook een lening of studieschuld wordt verrekend. Tip. Maak een afspraak om bedrijfseigendommen, zoals een auto of laptop, te retourneren. Stel daarbij een verklaring op met wat de werknemer heeft ingeleverd.

Uw schade verhalen?

Schadeplicht. De werknemer wordt door het ontslag op staande voet schadeplichtig. U kunt van hem een vergoeding vorderen die gelijk is aan het salaris over de periode waarop het dienstverband nog bestaan zou hebben bij rechtsgeldige beëindiging van het dienstverband. Ook deze schade kunt u verrekenen bij de eindafrekening.

Als de werknemer protesteert

Procedure. Als de werknemer het niet eens is met het ontslag, kan hij een procedure starten. Hij kan de rechter verzoeken om het ontslag op staande voet te vernietigen. Als de rechter de werknemer in het gelijk stelt, herleeft de arbeidsovereenkomst met terugwerkende kracht.

Tip. Dien in diezelfde procedure een verzoek tot voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst in, voor het geval de rechter zou oordelen dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig zou zijn.

Vergoeding. De werknemer kan zich ook neerleggen bij het einde van zijn arbeidsovereenkomst en de rechter vragen om hem een vergoeding toe te kennen vanwege onregelmatige opzegging. Met andere woorden: omdat de werkgever niet de juiste opzegtermijn heeft gehanteerd.

Grote gevolgen voor werknemer

Vaststellingsovereenkomst. Door het ontslag heeft de werknemer geen recht op WW. Hij zal dus vaak noodgedwongen een procedure starten. U zit daar niet altijd op te wachten. U kunt daarom overleggen met de werknemer en alsnog een vaststellingsovereenkomst sluiten over de voorwaarden van beëindiging van het dienstverband.

Tip. De werknemer heeft twee weken bedenktijd om de vaststellingsovereenkomst te ontbinden. Trek het ontslag op staande voet dan ook pas in na het verstrijken van deze termijn.

Download de checklist ‘Vaststellingsovereenkomst’ van de Download Zone: http://tipsenadvies-medicus.nl/download (MD 08.21.06).

Een ontslag op staande voet betekent niet altijd het einde van het dienstverband of van het geschil. Het sluiten van een vaststellingsovereenkomst is vaak een praktische oplossing.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01