BEDRIJFSKOSTENAFTREK - 12.02.2016

Schade aan uw mobieltje, hoe zit dat fiscaal?

Schade aan uw iPhone (of een ander mobieltje) is op zich al vervelend genoeg. Maar zijn er ook nog vervelende fiscale gevolgen? Wat is daarbij van belang en hoe zit het als het een toestel van een van uw medewerkers betreft?

Kan niet stuk ... iPhones en soortgelijke apparaten zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse bedrijfsleven. Helaas is dergelijke apparatuur niet alleen duur, maar ook kwetsbaar. Wie zijn mobieltje laat vallen, moet doorgaans naar de reparateur of gelijk een nieuwe kopen. De laatste optie is ook onvermijdelijk bij diefstal. Hoe zit het echter met de fiscale gevolgen van een en ander?

Keuzevermogen voor ondernemer?

De iPhone van een ondernemer is vaak keuzevermogen. U mag dan zelf weten of u de iPhone als privé of als zakelijk aanmerkt, ervan uitgaand dat u het apparaat zowel zakelijk als privé gebruikt. Het is het voordeligst het apparaat als ondernemingsvermogen aan te merken. De kosten zijn dan aftrekbaar van de winst. Met het privévoordeel houdt u rekening door een redelijk geschat deel van de kosten, bijvoorbeeld 20%, niet ten laste van de winst te brengen.

Wat bij schade? Is uw apparaat stuk of wordt het gestolen, dan komt een vervangend apparaat in aftrek op de winst voor het zakelijke deel. Was het apparaat duurder dan € 450,- excl. btw, dan moet u erop afschrijven. De resterende boekwaarde mag u dan ineens afschrijven, althans voor het zakelijke deel. Bij reparatie is ook het zakelijke deel van de rekening aftrekbaar.

Abonnement. Soms koopt u een apparaat in combinatie met een abonnement. Bijv. met een hoeveelheid belminuten of dataverkeer. Koopt u een nieuw apparaat met abonnement, dan bent u het niet-verbruikte deel meestal kwijt en betaalt u tijdelijk dubbele kosten. Het zakelijk deel is aftrekbaar.

Verzekering dekt de schade? Dekt de verzekering de schade, dan behoort het zakelijke deel tot de winst en betaalt u hierover winstbelasting. De verzekeringspremie kunt u voor het zakelijke deel immers ook gewoon aftrekken.

Schade aan mobiel werknemer?

Als u een werknemer een iPhone of soortgelijk apparaat vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt, is dit onbelast als het apparaat noodzakelijk is voor de te verrichten werkzaamheden. Het valt dan ook niet in de vrije ruimte van 1,2%. Bij schade van een dergelijk apparaat kunt u deze schade ook onbelast vergoeden. Is een nieuw apparaat noodzakelijk, dan kan dit wederom belastingvrij zolang de noodzakelijkheid maar vaststaat.

Schade privé-iPhone werknemer. Gebruikt een werknemer zijn eigen iPhone ook tijdens zijn werkzaamheden en loopt die schade op, dan ligt het gecompliceerder. U mag de schade alleen onbelast vergoeden als er sprake is van een bijzondere gebeurtenis die samenhangt met het werk. Het is niet altijd even duidelijk wanneer hiervan sprake is. Lijdt het apparaat schade in privétijd, dan is de schade in ieder geval niet belastingvrij te vergoeden. Tijdens werktijd dient het voorval waardoor schade ontstaat, ‘bijzonder’ te zijn. Wij denken bijvoorbeeld aan de situatie dat uw vertegenwoordiger tijdens zijn werk beroofd wordt van zijn iPhone.

Zorg voor bewijs. Ook de fiscus weet dat dergelijke apparatuur tweedehands nog best wat opbrengt. Zorg dus dat u de schade bewijzen kunt. Bijv. door een aangifte bij de politie of door foto’s van het onherstelbaar beschadigde apparaat.

Schade aan een iPhone of soortgelijk apparaat komt ten laste van de winst en kunt u bij werknemers vrij vergoeden als het apparaat noodzakelijk is voor het werk. Zorg dat u de schade aannemelijk kunt maken via bewijs (foto’s, aangifte).

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01