VERVOERSKOSTEN - 05.09.2016

Busje kopen, doe het voor 2017

Stel, u wilt gasten een vervoersservice bieden (station, vliegveld, thuisbrengservice, etc.). U wilt daarvoor een klein busje aanschaffen. Hoe zit dat dan met de loon- of inkomstenbelasting? Hoe houdt u uw plannen uitvoerbaar?

Het gaat om de bijtelling. Wanneer u een auto aanschaft om gasten te vervoeren, dan moet de auto worden bijgeteld, tenzij u kunt bewijzen dat de auto niet wordt gebruikt voor privédoeleinden. Het maakt daarbij niet uit dat het uw bedoeling is dat de werknemers deze auto niet of sporadisch privé gaan gebruiken. U moet dat bewijzen!

Hoe bewijzen? Dit bewijs kunt u leveren met een sluitende rittenregistratie. Dat betekent dat u per zakenauto (personenauto, bestelauto of busje) een administratie kunt laten zien van waar u heen bent gereden en waarom er extra kilometers waren (zoals vanwege het zoeken naar een parkeerplaats, een wegomlegging, e.d.). Tip. Reizen om gasten te vervoeren zijn zakelijke reizen.

Een rekentool ‘E-kilometerregistratie’ kunt u downloaden via http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 20.11. 06).

Of via verbodsbepaling. Een andere bewijsmogelijkheid is de verbodsbepaling gecombineerd met controle op naleving van het verbod en maatregelen die het onmogelijk maken de auto privé te gebruiken. Denk hierbij aan het inleveren van de sleutels op een centrale plaats zolang de auto niet zakelijk nodig is.

Let op. Voor de DGA of ondernemer zelf zal de Belastingdienst een verbod niet snel accepteren als voldoende bewijs. U moet dan immers uzelf controleren.

Loop geen risico. Kunt u overtuigend bewijzen dat het verbod wordt nageleefd? Voorkom dan risico’s achteraf en leg de situatie voor aan de Belastingdienst, afdeling Belastingdienst/team Auto/PGA, Postbus 4660, 8000 KA Zwolle.

Toch bijtellen? Hoe dan verder?

U moet in beginsel een percentage van de cataloguswaarde (adviesprijs met btw en bpm) bij uw inkomen of het loon van de werknemer tellen. Dat is in 2016 25%, tenzij er sprake is van een auto met verminderde Co2 -uitstoot. De volledige tabel 2016:

Categorie CO2 -uitstoot in gram per kilometer
4% bijtelling 0
7% bijtelling 50 of minder
14% bijtelling meer dan 50, maar niet meer dan 82
20% bijtelling meer dan 82, maar niet meer dan 110
25% bijtelling meer dan 110

Tip. Op 5 juli 2016 is de Wet uitwerking autobrief door de Eerste Kamer aangenomen. Dat betekent dat de tabel voor bijtelling gaat veranderen. Heeft u de auto reeds in 2016 in uw bezit, dan geldt als hoofdregel dat de huidige bijtelling blijft gedurende 60 maanden na de maand waarin de auto voor het eerst op de weg is toegelaten. U heeft wel twee opties om de bijtelling nog te beperken.

  1. Max. autokosten als bijtelling. Deze optie kan alleen als uw bedrijf (geen BV!) de auto aanschaft en bij u wordt bijgeteld. Dan mag u de bijtelling beperken tot de daadwerkelijke autokosten (belastingen, benzine, verzekeringen, e.d.). Let op. Deze optie geldt niet voor de auto die wordt bijgeteld bij uw werknemer!
  2. Regeling max. € 300,-. Bij wisselend gebruik door meerdere werknemers kunt u, in plaats van bijtellen, ook kiezen voor de regeling ‘doorlopend afwisselend gebruik’. U neemt dan per jaar € 300,- belasting voor uw rekening en daarmee is de kous af. Let op. Deze regeling geldt alleen als de auto doorlopend afwisselend aan verschillende werknemers ter beschikking staat. U mag de auto dan zelf niet gebruiken.
Koop een busje nog voor 2017, dan blijven de nu geldende (CO2 -)bijtellingspercentages nog 60 maanden. Beperk de bijtelling (max. de autokosten) door het busje als bedrijf (geen BV) aan te schaffen of ontloop de bijtelling door via een perfecte rittenregistratie aan te tonen dat u geen kilometer privé rijdt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01