Alle domeinen

2016 - September

TELEFONIE - 30.09.2016

Moeite om een nieuw abonnement te sluiten?

Telecomaanbieders registreren wanbetalers bij Preventel. Een geregistreerde wanbetaler kan dan niet zomaar een nieuw abonnement bij een telco afsluiten. Hoe komt u van uw registratie af? En welke alternatieven zijn er?

PERSONEEL - 30.09.2016

“Hallo chef, ik kom later terug van vakantie ...”

Uw werknemer heeft een vakantie van 14 dagen met u afgesproken. Hij meldt echter dat hij tijdens zijn vakantie ziek is geworden en niet op tijd kan terugkomen. Moet u zoiets zomaar slikken? Kunt u zoiets voor zijn?

INTERNET - 30.09.2016

Hoe (on)zichtbaar bent u?

Google is nog steeds de populairste zoekmachine. Een grote kans dus dat potentiële gasten googelen om hun gewenste horecalocatie te vinden. “Hoe zorg ik ervoor dat ik zonder advertenties in beeld ben?” vroeg ons een collega van u.

INRICHTING - 30.09.2016

Kleur in uw zaak brengt ook kleur in uw omzet?

De kleur in uw zaak (wanden, meubilair, tafellinnen, e.d.) hebben een effect op uw gasten en uw omzet, althans dat wijst een recent onderzoek uit. Heeft u plannen voor een grotere of kleinere aanpassing in uw zaak? Lees dan verder!

FACTUUREISEN - 30.09.2016

Eventjes op de markt boodschappen doen voor de zaak?

U herkent het beslist: even snel een contante boodschap doen op de markt of in de winkel. Vaak gaan zulke contante inkopen zonder een echte btw-factuur of zelfs geheel zonder bonnetje. Wat dan met de aftrek van kosten en btw?

BTW-TARIEF - 30.09.2016

Als men u vraagt het hele sportevent te organiseren?

Stel, een klant wil als bedrijfsuitje dat u een sportevent organiseert. De catering verzorgt u en de rest, incl. de accommodatie, regelt u elders. Een leuke uitdaging vindt u. Maar wat met het btw-tarief? Wat besliste de rechter hier onlangs over?

INVENTARIS - 30.09.2016

Investering in rook op door overheid?

Stel, u wordt door de overheid gedwongen om bedrijfsmiddelen te deactiveren, bijv. om een rookruimte weg te halen. Wat dan fiscaal met uw investering?

SUBSIDIES - 29.09.2016

€ 60 miljoen voor energiebesparing

Het Rijk heeft nieuwe subsidies beschikbaar gesteld voor energiebesparende maatregelen. Hoe kunnen huiseigenaren daar nu hun voordeel mee doen?

FINANCIERING - 29.09.2016

Starterslening krijgt een vervolg


UW RAADSMAN - 29.09.2016

Postcoderoosregeling zonne-energie en de btw

Door toepassing van de zogeheten ‘Postcoderoosregeling’ kunnen lokale inwoners via een Vereniging van Eigenaars investeren in duurzame energie, bijvoorbeeld in zonnepanelen. Maar hoe zit het dan met de btw?

HYPOTHEEK - 29.09.2016

Werkgeversverklaring vervangen?


VERKOOP - 29.09.2016

Ouderdomsclausule, soms verkoper toch aansprakelijk

Bij met name oudere woningen wordt altijd geadviseerd om een ouderdomsclausule op te nemen in de koopovereenkomst. Toch is de verkoper bij gebruik van deze clausule niet altijd gevrijwaard van aansprakelijkheid. Hoe zit dat?

RUIMTELIJKE ORDENING - 29.09.2016

De Omgevingswet komt eraan

De Omgevingswet komt er nu echt aan. Er wordt steeds meer duidelijk over de regels die in 2018 gaan gelden. De veranderingen zijn groot, daarom een overzicht van de huidige stand van zaken.

IN DE KIJKER - 29.09.2016

Van buurman tot muurman …

Een erfafscheiding of fundering is vaak mandelig. In de praktijk zien we echter steeds vaker gezamenlijke binnentuinen, garages of parkeerplaatsen. Deze zijn ook mandelig. Wat is voor de praktijk belangrijk om te weten?

BEDRIJFSHUUR - 29.09.2016

Het nut van een inspectierapport

Vaak wordt gedacht dat het in het voordeel van de huurder is als de verhuurder bij aanvang en einde van de huur geen inspectierapport opstelt. Toch kan dit ook in het nadeel van de huurder werken. Wat speelde er nu bij de rechter?

INKOMSTENBELASTING - 29.09.2016

Wat is uw hoofdverblijf?

Alleen voor het ‘hoofdverblijf’ is renteaftrek mogelijk. Als iemand verhuist van een huurwoning naar een koopwoning, moet er een moment worden bepaald waarop men fiscaal ‘overgaat’. Wat besliste de rechter hier onlangs over?

BEDRIJFSKREDIET - 29.09.2016

Doorbraak in renteswapthriller?

Volgt u het nog? We schreven al vaker over de problemen met rentederivaten. Er zijn de afgelopen zomermaanden veel ontwikkelingen geweest in het dossier renteswaps en warempel een heuse doorbraak. We lopen ze met u door.

BANKZAKEN - 29.09.2016

Stand van zaken omtrent het depositogarantiestelsel

Het depositogarantiestelsel (DGS) beschermt rekeninghouders van een failliete bank. Het is alweer een tijd geleden dat DSB Bank failliet ging en rekeninghouders aanspraak deden op het DGS. Hoe staat het er nu voor met het DGS?

RECHT - 29.09.2016

Algemene voorwaarden: drie valkuilen en tips

Ondernemen is risico’s nemen. Een aantal risico’s kunnen ondernemers met algemene voorwaarden beperken. Bij algemene voorwaarden zijn er tal van valkuilen. Wat zijn de drie belangrijkste valkuilen en hoe gaat u daar mee om?

AUTO VAN DE ZAAK - 29.09.2016

Controle op privérijden onder vuur

Hoe ver mag de fiscus gaan in de controle op het privégebruik van de auto van de zaak? Hoe krijgt u de rechter aan uw zijde en hoe voorkomt u dikke pech?

BEDRIJFSVERZEKERINGEN - 29.09.2016

Check welke risico’s u loopt en of deze verzekerd zijn

Een aanrijding, producten die niet aan de eisen voldoen, onjuiste adviezen, investeringen en beslissingen die verkeerd uitpakken. Waar kunt u als ondernemer allemaal aansprakelijk voor worden gesteld? En is een AVB altijd voldoende?

ECHTSCHEIDING - 29.09.2016

Uw ex gaat samenwonen, einde partneralimentatie?

Wanneer eindigt de verplichting tot het betalen van alimentatie? Wat als de ex-partner nog steeds eigen woonruimte heeft, maar ook vaak bij de nieuwe vriend verblijft? Wat staat er in de wet en wat heeft de rechter beslist?

BTW - 29.09.2016

Betere regeling oninbare btw in aantocht

Als uw klanten niet betalen, is dat al vervelend genoeg. De btw terugvragen, die u al aan de Belastingdienst heeft betaald, is ook nog eens lastig. Dat gaat gelukkig veranderen. Hoe gaat het er vanaf 1 januari 2017 uitzien?

SOFTWARE - OFFICE - 29.09.2016

LibreOffice als vervanger voor OpenOffice?

OpenOffice, het gratis alternatief voor Microsoft Office, gaat een onzekere toekomst tegemoet. Is het soortgelijke LibreOffice een waardige vervanger?

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 29.09.2016

Hoe kunt u het best uw vakantiefoto’s ordenen?

Keert u na een reis terug met honderden (of zelfs duizenden) digitale foto’s? Hoe kunt u die vele foto’s nu het best ordenen om het overzicht te bewaren?

WEBDIENSTEN - VARIA - 29.09.2016

Grote bestanden verzenden kan ook zo


COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 29.09.2016

Hoe handig is een draadloze externe schijf?

Een externe schijf is handig als extra opslag. Maar er zijn ook draadloze externe schijven. Wat is het voordeel daarvan, hoe werken ze precies en waarop moet u letten als u er een koopt?

SOFTWARE - WINDOWS & MAC - 29.09.2016

Efficiënt werken met Mac én pc

Heeft u meerdere computers, waaronder Macs (met OS X) en pc’s (met Windows)? Of gebruikt u een pc thuis en een Mac op het werk? Met deze programma’s en tips werkt u nog efficiënter op beide platformen.

SOFTWARE - IOS - 29.09.2016

Wat biedt iOS 10?

Onlangs verscheen, samen met nieuwe iPhones, iOS 10 voor iPhone en iPad. Dat kunt u uiteraard ook op oudere toestellen installeren. Wat brengt iOS 10?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 29.09.2016

Nieuwe Twitter-knop voor uw site


EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 29.09.2016

Hoe gezond is uw domeinnaam?


EIGEN WEBSITE - DOMEINNAAM - 29.09.2016

Nu te claimen: uw domein.shop

Heeft uw onderneming een webwinkel? Wat moet u dan weten over de domeinextensie .shop?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 29.09.2016

Een zelfbouwpakket voor uw website?

U kunt een professionele website laten maken door een gespecialiseerd bedrijf, maar het kan ook met een zelfbouwpakket. Wij testten voor u vier diensten uit.

SOFTWARE - WINDOWS - 29.09.2016

Hoe krijgt u die advertenties weg in Windows 10?

Windows 10 schotelt u op een aantal plaatsen ongevraagde advertenties voor. Hoe zorgt u ervoor dat die advertenties verdwijnen?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 29.09.2016

Grijze mail onder controle

Wordt uw mailbox meer en meer overheerst door ‘grijze’ mail (nieuwsbrieven, sociale updates, enz.)? Hoe kunt u met de tool Throttle erger voorkomen?

ZAKELIJK - ZAKENREIS - 29.09.2016

Nuttige apps voor op zakenreis

Gaat u geregeld op reis voor het werk? Met de juiste apps op uw smartphone worden uw trips een stuk aangenamer. Wij selecteerden er enkele voor u.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 29.09.2016

Personeelsbeheer met Zoho People

Zoho is vooral bekend om zijn online officetoepassingen, maar er is ook Zoho People. Dat belooft voor uw personeelsbeheer een complete HR-oplossing in de cloud. Maar is dat ook zo?

ADVISEUR - 26.09.2016

‘Had u maar naar uw adviseur moeten luisteren ...’

Een ondernemer werd onlangs door de rechter flink beboet omdat hij het advies van zijn accountant niet had opgevolgd. Wat was de reden daarvoor? Waarom was dat niet te zien als een motie van wantrouwen richting de accountant?

ARBEIDSRELATIES - 26.09.2016

‘Kan ik als zzp’er onbelast kosten laten vergoeden?’

Als u als zzp’er een onderneming heeft, moet u over uw omzet belasting betalen. Maar hoe zit dat met de kosten die u maakt? Kan uw opdrachtgever die onbelast aan u vergoeden, net als bij een werknemer? Hoe gaat dat eigenlijk?

LOONKOSTENSUBSIDIE - 26.09.2016

Per 2017 subsidie voor werknemer met minimumloon

Leuk nieuws! Als u in 2017 een werknemer heeft die een gemiddeld uurloon geniet gelijk aan het minimumloon of net iets meer, dan heeft u vanaf 2017 recht op een subsidie, genaamd ‘lage-inkomensvoordeel’ (LIV). Wat zijn de voorwaarden?

INVESTEREN - 26.09.2016

Samen investeren in een bedrijfsmiddel

Het delen van goederen is in, ook in het bedrijfsleven. Door middel van het zogeheten ‘asset sharing’ kunt u uw investering beperken en toch beschikken over de nieuwste apparatuur of machines. Waar moet u op letten?

AFTREKBARE BTW - 26.09.2016

Terugvragen buitenlandse btw 2015


BTW - 26.09.2016

KOR alsnog toepassen?

Als u weinig btw afdraagt, kunt u de kleineondernemersregeling (KOR) toepassen. Wat als u nu ontdekt dat u daar bijv. over 2015 nog recht op heeft?

ADVISEUR - 26.09.2016

‘Zelf adviseurtje spelen’ prima, maar niet ten koste van ...

Iedereen verschilt wel eens van mening met zijn belastinginspecteur. Maar het inschakelen van een adviseur kost al snel honderden euro’s. Laat u het er dan maar bij zitten? Of kunt u het wellicht ook zelf? Waar moet u dan op letten?

INKOMENDE FACTUREN - 26.09.2016

Factuur op naam Vof, of is op naam vennoot ook oké?

Een collega van u met een Vof meldde zich met een vraag. Zijn adviseur had beweerd dat een foute tenaamstelling op een factuur geen punt was. Is de naamsvermelding van één vennoot op de factuur dan fiscaal reeds voldoende?

ZZP’ER - 26.09.2016

Papier is niet altijd geduldig

Het is niet genoeg om een goede overeenkomst van opdracht met een zzp’er te hebben. Ook de uitvoering van de overeenkomst verdient aandacht. Hoe zit dat?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 26.09.2016

UWV moet werkgever schadevergoeding betalen

Als het UWV weigert om een ontslagvergunning af te geven, brengt dit veelal extra kosten voor de werkgever met zich mee. Een werkgever stelde het UWV aansprakelijk voor die extra kosten. Wat zei de rechter?

WERKNEMERSVERZEKERINGEN - 26.09.2016

Eigenrisicodragerschap WGA 2017?

Bent u reeds of wilt u juist geen eigenrisicodrager (ERD) meer zijn vanaf 2017? Waar moet u nu al aan denken om dit voor komend jaar goed op de rails te hebben staan? We zochten het voor u uit.

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 26.09.2016

Ontbinden vaststellingsovereenkomst, tot wanneer?

Sinds 1 juli 2015 kan een werknemer binnen twee weken terugkomen op de vaststellingsovereenkomst, waarin hij afspraken met u heeft gemaakt over de beëindiging van zijn dienstverband. Wanneer begint deze termijn te lopen?

PENSIOEN - 26.09.2016

Moeten mijn werknemers altijd pensioen opbouwen?

Wij krijgen regelmatig de vraag of je als werkgever verplicht bent een pensioenregeling ‘op te tuigen’ voor de werknemers in het bedrijf. Hoe zit het dan als er geen cao van toepassing is? Hoe kunt u dan toch iets doen?

AANSPRAKELIJKHEID - 26.09.2016

Pas op als uw werknemer illegale software download!

Toch handig, zo’n werknemer die op een dvd of USB-stick nog een illegale versie heeft van een softwareprogramma. Is het verstandig om hem dat te laten installeren? Hoe gaat u daar het beste mee om? Wat zei de rechter laatst?

RE-INTEGRATIE - 26.09.2016

Bedrijfsarts, wanneer schakelt u deze in?

Een lezer vroeg ons hoe hij om moet gaan met een werknemer die ziek is en al snel weer aan de slag wil in aangepast werk. Kan hij met de werknemer afspraken maken of moet hij toch de bedrijfsarts inschakelen? Hoe zit dat?

RECHT - 22.09.2016

Geregistreerd partnerschap


PACHT - 22.09.2016

Te weinig winst en geen investeringen, dan geen pacht!

Valt een paardenhouderij altijd onder het pachtrecht of moet er aan meer voorwaarden worden voldaan? Wat heeft de rechter nu beslist in een zaak waar de winst uit het bedrijf elk jaar niet meer dan enkele honderden euro’s was?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 22.09.2016

Holding-BV met werk-BV, want één BV is geen BV

Heeft u één BV met daarin uw landbouwonderneming, bedrijfspanden, pensioen in eigen beheer, overtollige liquiditeiten, enz., dan loopt u wellicht onnodige risico’s. Wat is het voordeel van een holdingstructuur met meerdere BV’s?

AUTO - 22.09.2016

Tweedehands hybride, fiscaal voordeel

De bijtelling voor hybrideauto’s gaat omhoog. Maar voor bestaande hybriden verandert er niets. Hoe kunt u er uw (fiscaal) voordeel mee doen?

GEBOUW EN GROND - 22.09.2016

Wat aan te vangen met het recht van weg van uw buurman?

Als de buurman al meer dan 20 jaar gebruikmaakt van een weg over uw grond, heeft hij dan automatisch een recht van weg? Of is daar meer voor nodig? Valt daar iets tegen te doen? Wat staat er in de wet?

BOER EN PRIVÉ - 22.09.2016

Een onbelaste en aftrekbare vrijwilligersvergoeding

Als u het goed organiseert, kunt u een onbelaste vrijwilligersvergoeding die u ontvangen heeft, weer onverplicht als een gift teruggeven en aftrekken in uw belastingaangifte. Hoe werkt dat?

BTW - 22.09.2016

Verlaagd btw-tarief huisvesting seizoenarbeiders

Tijdelijke (buitenlandse) hulpkrachten maken vaak gebruik van tijdelijke huisvesting. Dit wordt vaak door de werkgever geregeld. De verschuldigde vergoeding wordt dan meestal ingehouden op het loon. Wat met de btw?

DIER EN RECHT - 22.09.2016

Paard veroorzaakt schade, wie draait daarvoor op?

Als een dier schade veroorzaakt, is de eigenaar dan altijd aansprakelijk? Wat als het dier ergens anders is gestald en door een ander wordt verzorgd? Wie wordt er bedoeld met de bezitter van het dier? Wat zegt de wet? Wat is er nu beslist?

SCHENKBELASTING - 22.09.2016

Geldt de verhoogde schenkvrijstelling ook voor u?

Vanaf 2017 geldt er een vrijstelling in de schenkbelasting van € 100.000,-, op voorwaarde dat het geld wordt besteed aan een eigen woning. Maar hoe zit dat precies als u in het verleden deze vrijstelling al eens (deels) heeft gebruikt?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 22.09.2016

Overstap naar een BV maken?


BELASTINGEN - 22.09.2016

Wanneer is uw praktijkpand nog een woning?

Als u een woning koopt, bedraagt de overdrachtsbelasting 2%. Voor niet-woningen is het tarief 6%. Maar wat nu als een woning verbouwd is tot een praktijkpand, of andersom? Welk tarief geldt dan en wat is daarvoor bepalend?

ZIEKTE EN RE-INTEGRATIE - 22.09.2016

Na twee jaar ziekte niet ontslaan?

Het is regelmatig in het nieuws: werkgevers die een werknemer na twee jaar ziekte niet ontslaan om op die manier de transitievergoeding te omzeilen. Is dat überhaupt toegestaan? Wat zijn de haken en ogen?

ONDERNEMERSCHAP - 22.09.2016

Wachten op goedkeuring of starten?

U wilt met iemand op zelfstandige basis samenwerken. Veiligheidshalve kunt u uw overeenkomst laten checken door de fiscus. Gaat u al aan het werk?

RECHT - 22.09.2016

Gaan hulpverlener en patiënt voortaan samen beslissen?

De minister wil een aantal wijzigingen in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) opnemen. Voor de zomer is een internetversie voorgelegd aan het publiek. Wat betekenen die veranderingen voor u?

RECHT - 22.09.2016

Model verslag euthanasie vernieuwd

Sinds 1 juli 2016 zijn artsen verplicht een nieuwe versie van het modelverslag te gebruiken bij het melden van euthanasie. Het e-formulier dat u moet invullen, is voorbewerkt door de artsenkoepel KNMG.

RECHT - 22.09.2016

Let op bij het afbreken van onderhandelingen

Sommige overeenkomsten zijn dermate belangrijk dat er lang over wordt onderhandeld. In die gevallen is het van belang om de juridische grenzen van onderhandelen te kennen en problemen te voorkomen. Wat is goed om te weten?

AUTO VAN DE ZAAK - 19.09.2016

Controleer verbod privégebruik goed

De rechter heeft onlangs nog eens bevestigd dat een beperkte controle van het verbod op privégebruik van de auto van de zaak, leidt tot een bijtelling. Hoe zit dat?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 19.09.2016

Toetreding tot de BV, wat is raadzaam om te weten?

Stel, het is de bedoeling dat er een nieuwe compagnon toetreedt tot de BV. Hoe kan deze nieuwe compagnon dan BV-aandelen verkrijgen? Wat is goed om te weten en wat is raadzaam om goed (te laten) regelen?

FISCALE WINST - 19.09.2016

Herinvesteringsreserve per BV

Zoals u weet, kunt u belastingheffing over de winst bij verkoop van een bedrijfsmiddel uitstellen als u dat geld wilt benutten om te herinvesteren. Dat dit heel precies komt, blijkt maar weer eens uit een recente uitspraak van de rechter.

IN DE PIJPLIJN - 19.09.2016

Gebruik ANPR-gegevens onwettig?


NALATENSCHAP - 19.09.2016

Erfenis onder bewind kan problemen voorkomen

Hoe kan worden voorkomen dat een kind in een jaar tijd de volledige erfenis verkwist? Hoe kan de erfenis onder bewind worden gesteld? Wat is daarvan het gevolg? Hoe kan dat anders worden geregeld?

FISCOTIP - 19.09.2016

Hoe houdt u uw echtgenoot buiten de premieheffing?

Wellicht wilt u uw echtgenoot op de payroll van uw BV zetten, maar premieheffing voorkomen. De rechten op een sociale uitkering zijn immers erg beperkt, maar kosten wel handenvol geld. Kan dat, en zo ja, hoe pakt u dat aan?

PROCEDURE - 19.09.2016

Is uw standpunt verdedigbaar?

De fiscale regels zijn niet altijd even duidelijk. Sommige zaken zijn nu eenmaal eerder grijs dan zwart of wit. Volgt u de veilige weg van de Belastingdienst of gaat u voor de uitdagendere stellingname van uw adviseur? Hoe pakt u dit aan?

PRIVÉ - 19.09.2016

Wijziging tarief box 3, actie in 2016?

Zoals bekend, zijn er plannen om het belastingtarief in box 3 met ingang van 1 januari 2017 te wijzigen. Dit pakt met name voor hogere vermogens nadelig uit. Kunt u in 2016 alvast iets doen om deze nadelige gevolgen te beperken?

GOED OM TE WETEN - 19.09.2016

Spookfactuur, wat met de btw?


BELASTINGEN - 19.09.2016

Kamerverhuurvrijstelling


BOUWVERGUNNING - 19.09.2016

Vergunning nodig voor aanpassing kozijn in achtergevel?

Mag een bestaand kozijn aan de achterzijde zomaar worden vergroot? Of is er dan een omgevingsvergunning vereist? Wat schrijven de nieuwe regels van het Bor voor? Wat heeft de rechter hier nu recentelijk over beslist?

INCASSO - 19.09.2016

Werk opschorten?

Het komt voor dat een deel van de aanneemsom wordt ingehouden door de klant. Dan kunt u als aannemer een beroep doen op het opschortingsrecht. Wat houdt dat in? Voor wie geldt dat? Hoe kan het handig worden toegepast?

FISCALE WINST - 19.09.2016

Hoe nu alvast ‘FOR’ uitzien?

Als het einde van uw ondernemerschap aanstaande is en u een fiscale oudedagsreserve (FOR) heeft opgebouwd, staat u mogelijk een flinke belastingaanslag te wachten. Wat zijn nu uw mogelijkheden?

BEDRIJFSOPVOLGING - 19.09.2016

Opvolging via commanditaire vennootschap?


AUTO - 19.09.2016

Bijtelling voor de bestelbus, liever niet!

Een bijtelling in verband met de bestelauto van de zaak kan u duizenden euro’s aan belasting, rente en - niet te vergeten - boete kosten. Dus laat die bijtelling als het even kan maar zitten! Hoe zit u nu fiscaal goed?

ONDERNEMERSCHAP - 19.09.2016

Wachten op goedkeuring of starten?

U wilt met iemand op zelfstandige basis samenwerken. Veiligheidshalve kunt u uw overeenkomst laten checken door de fiscus. Gaat u al aan het werk?

BESTEMMINGSPLAN - 19.09.2016

Onzorgvuldig planschadebesluit van de gemeente?

Als de gemeente een planschadebesluit heeft genomen, kan daar dan niets meer tegen worden gedaan? Wanneer is er sprake van een onzorgvuldig besluit? Wat zegt de rechter? Hoe staat u nu sterk?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 19.09.2016

Muur staat op omvallen, aannemer aansprakelijk?

Kan men als aannemer een claim tot herstelwerk afwijzen door simpelweg te stellen dat er in constructief opzicht geen problemen zijn? Wat als de opdrachtgever het tegendeel kan bewijzen? Wat is nu raadzaam?

HORECAKOSTEN - 19.09.2016

Emballage en statiegeld, een verborgen kostenpost?

Emballage is in de horeca meestal een onderschatte kostenpost. Waarom is dat, en belangrijker, hoe houdt u er goed zicht op dat die kosten niet onnodig de spuigaten uitlopen?

VEILIGHEID - NVWA - 19.09.2016

Oordopjes kopen tegen de harde muziek?


FINANCIERING - 19.09.2016

Niet eens met een BKR-registratie, wat nu?

Uit reclames blijkt dat instanties zich werpen op BKR-meldingen die een geregistreerde dwarszitten. Een mooi voornemen. Maar wat doen zij anders dan dat uzelf daartegen zou kunnen ondernemen? Hoe zit de vork in de steel?

VOEDSELVEILIGHEID - 19.09.2016

Temperatuureisen nog eens gecheckt?


HORECAKOSTEN - 19.09.2016

Patron, kan ik bij u even mijn mobiel opladen?

U wilt uw gasten uiteraard zo goed mogelijk van dienst zijn. Wat doet u als u gevraagd wordt om een mobiele telefoon eventjes op te laden? Die vraag neemt toe. Uit service-oogpunt denkt u daarom aan een oplaadpunt. Hoe nu verder?

WET- EN REGELGEVING - 19.09.2016

Attractie- en speeltoestel voor de kids?

Stel, u wilt een speeltoestel vervangen of er een aanschaffen voor de kleine gasten. Weet u dat er sinds 25 mei 2016 nieuwe regels gelden? Wat speelt er?

PERSONEEL - 19.09.2016

Personeelsfonds of lief-en-leedpotje, wat is het verschil?

U wilt uw werknemers af en toe graag iets geven, een bijdrage in personeelsactiviteiten of een attentie bij bijzondere gelegenheden zoals ziekte of de geboorte van een kind. Hoe maakt u er fiscaal in ieder geval geen potje van?

ARTIESTEN EN EVENEMENTEN - 19.09.2016

Artiest inhuren vanaf 1 mei 2016, wat is er veranderd?

Stel, u heeft een horecagelegenheid waarvoor u af en toe lokale artiesten inhuurt. Tot 1 mei regelde u dit keurig met een VAR of een inhoudingsplichtigenverklaring. Maar hoe zit het nu met de komst van de nieuwe Wet DBA?

HUUR HORECAPAND - WOZ - 19.09.2016

Welke huur van een horecapand bepaalt de WOZ-waarde?

Het bepalen van de WOZ-waarde van uw horecapand gebeurt vaak met behulp van de gerealiseerde huur. Maar wat nu als deze sterk afwijkt van de horecapanden om u heen? Wat zei de rechter hier onlangs over?

BETALINGSVERKEER - 15.09.2016

iDEAL zit in de lift, daarom een update

De populariteit van iDEAL blijft groeien. In 2015 betaalden Nederlandse rekeninghouders 222 miljoen online aankopen met iDEAL. Wat moet u als betaler weten? En is iDEAL iets voor uw eigen webwinkel als u die heeft?

RECHT - 15.09.2016

Uw klant betaalt niet, mag u kosten in rekening brengen?

Als uw klant uw factuur niet tijdig betaalt, kost dat u tijd en geld. U moet extra telefoonkosten of portokosten maken, u krijgt geen rente of moet meer krediet opnemen. Kunt u die kosten als incassokosten verhalen op uw klant?

RECHT - 15.09.2016

Aansprakelijkheid bij onderhandelen over overeenkomst

Sommige overeenkomsten zijn dermate belangrijk dat er lang over wordt onderhandeld. In die gevallen is het van belang om de juridische grenzen van onderhandelen te kennen en problemen te voorkomen. Wat is goed om te weten?

FINANCIERING - 15.09.2016

Omzetting leenbijstand niet langer nadelig

Als de gemeente zo vriendelijk is om u een lening te verstrekken via de bijstand en deze later kwijt te schelden, kan dit belangrijke nadelen hebben. Die gaan op niet al te lange termijn tot het verleden behoren. Wat betekent dit voor u?

ZAKELIJK - VARIA - 15.09.2016

Hoe omgaan met buitenlandse klanten?


TELEFONIE - SMARTPHONE - 15.09.2016

Virtuele vervanger voor uw iPhone-knop


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 15.09.2016

Zakelijke mogelijkheden van Instagram en Pinterest

Instagram en Pinterest worden steeds vaker ingezet door bedrijven vanwege de visuele mogelijkheden. Wat kunt u er zoal mee?

SOFTWARE - DOWNLOADEN - 15.09.2016

Software binnenhalen die tijdelijk gratis is

Naast downloadsites voor gratis software (freeware) zijn er ook sites waar u betalende software kunt downloaden die tijdelijk gratis is. Welke van die sites zijn betrouwbaar?

SOFTWARE - CHAT - 15.09.2016

Google Duo: een concurrent voor FaceTime?

Google lanceerde onlangs Google Duo, een app voor iOS en Android waarmee u kunt videochatten. Is de nieuwe dienst de moeite waard?

SOFTWARE - WINDOWS - 15.09.2016

Gebruikt u beter de Windows-toepassing of de app?

Sinds Windows 8 maakt Microsoft een onderscheid tussen klassieke desktoptoepassingen en apps die u alleen uit de Windows Store kunt halen. Waar zitten de verschillen precies?

E-MAIL - WEBMAIL - 15.09.2016

Beter mail versturen en beheren met Gmail

De Gmail-website heeft heel wat extra mogelijkheden die een beetje verborgen zitten. Door ze te activeren kunt u nog efficiënter mailen.

COMPUTER - DOMOTICA - 15.09.2016

Van uw huis een smarthome maken?

Van de Nest-thermostaat heeft iedereen intussen wel gehoord. Maar er zijn al tientallen ‘smarthome-apparaten’ die u via internet kunt bedienen. Welke zijn aanraders en ook bij ons in Europa inzetbaar?

NASLAGWERKEN - WOORDENBOEKEN - 15.09.2016

Google Translate: ook voor uw zaak

U kent Google Translate als een nuttige online hulp bij het vertalen van een woord, een zin of zelfs een hele tekst. Deze vertaaldienst biedt ook enkele professionele diensten aan. Zijn die interessant voor uw bedrijf?

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 15.09.2016

Zo voorkomt u datagijzeling

Na virussen, spyware en phishing is ransomware een relatief nieuwe bedreiging voor uw computerdata.

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 15.09.2016

Verwelkom uw klanten met een webformulier

Met een invulformulier op uw website ontvangt u in een vast formaat bestellingen, suggesties, infovragen, inschrijvingen op uw nieuwsbrief, enz. Helpt de dienst Typeform u om goede webformulieren te maken?

E-MAIL - BEVEILIGING - 15.09.2016

Mail encrypteren zonder moeite

Encryptie voor mail is in het algemeen een ingewikkelde bedoening. ProtonMail bewijst dat het ook simpel kan.

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 15.09.2016

Nieuwtjes bij Dropbox

Dropbox, de handige online opslagdienst, kreeg enkele nieuwe mogelijkheden. Wij testten er twee voor u uit.

BELASTINGDIENST - 14.09.2016

Formulieren loonheffingen opsturen?


BTW - 14.09.2016

Kleineondernemersregeling behouden in 2016

Met het naderen van het vierde kwartaal nadert ook het moment waarop duidelijk wordt of u de kleineondernemersregeling (KOR) voor 2016 kunt behouden. Wat is belangrijk om te weten?

PERSONEEL - 14.09.2016

Maar ik wil nog helemaal niet met pensioen ...

Stel, uw werknemer die eigenlijk met pensioen zou gaan, wil nog even blijven. U vindt dat fijn want hij is een goede kracht en u zag er al tegenop hem te moeten missen. Maar hoe zit dat dan eigenlijk fiscaal? Gaat u dat extra geld kosten?

FINANCIERINGSKOSTEN - 14.09.2016

Fiscale keuze: lenen, leasen of toch liever kopen?

Als u een nieuw bedrijfsmiddel nodig heeft, komt u voor de keuze te staan hoe u hiervoor gaat zorgen. Gaat u dit bedrijfsmiddel tijdelijk lenen of huren of gaat u dit leasen of zelf aanschaffen? Welke fiscale gevolgen heeft uw keuze?

AFDRACHTVERMINDERING - 14.09.2016

Fiscus zet heksenjacht inzake ADV-onderwijs voort ...

De rechter heeft beslist dat er ook recht bestaat op de ADV-onderwijs voor deelopleidingen. Wie denkt dat daarmee het gedram voorbij is, heeft het mis. De fiscus blijft naheffingen opleggen. Hoe kan dat en wat moet u hiermee?

INVESTERINGSAFTREK - 14.09.2016

Nog niet zoveel geïnvesteerd dit jaar?

Niet iedere ondernemer heeft zoveel investeringsruimte op jaarbasis. Maar hoe kan het ook voor een ‘kleine investeerder’ belangrijk zijn om een kleine investering beter nog dit jaar te doen, dan te wachten tot 2017?

BELASTINGCONTROLE - 14.09.2016

Kunt u een andere keer terugkomen?

Er staan ineens twee ambtenaren bij u op de stoep die zeggen dat het gaat om een ‘waarneming ter plaatse’. Dit komt wel erg ongelegen. Wat nu?

FISCALE SANCTIES - 14.09.2016

Hoe erg is een fiscale strafbeschikking?

We maken allemaal wel eens een fout. Betreft het een fiscale fout, dan kunt u een boete tegemoet zien. Maakt u het te gortig, dan kan zelfs een fiscale strafbeschikking volgen. Wat is dat en heeft u dan ook meteen een strafblad?

VERKOOP - 14.09.2016

Scheuren in het plafond, wat nu?

De koper van een woning ziet na verwijdering van plafondpanelen dat er scheuren in het plafond zitten. Kan hij de verkoper daar nog op aanspreken?

UW RAADSMAN - 14.09.2016

Werkkamer in huurwoning, huur aftrekbaar

Onlangs heeft ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, bevestigd dat een zelfstandig ondernemer onder voorwaarden de huur die hij betaalt voor zijn huurwoning (grotendeels) als kosten af kan trekken van zijn winst. Hoe zit dat?

FINANCIERING - 14.09.2016

Nieuwe regels voor boete bij extra aflossen hypotheek

Volgens de EU-regels mogen banken geen boete meer opleggen bij het extra aflossen op een hypotheek. Uitsluitend de werkelijke kosten mogen worden doorberekend. Dit lijkt extra aflossen gunstiger te maken, maar is dat ook zo?

IN DE KIJKER - 14.09.2016

Is uw aandeel in de VvE ook de verdeelsleutel?

De jaarlijkse bijdrage in de kosten en lasten van de VvE wordt bepaald door de verdeelsleutel. Vaak wordt gedacht dat deze verdeelsleutel altijd gelijk is aan het aandeel in de VvE (het breukdeel). Dit is echter een misverstand. Hoe zit dat?

WONINGHUUR - 14.09.2016

Is een te warme huurwoning een gebrek?

Mag een huurder van u als verhuurder verlangen dat zijn huurwoning bij zonnig weer niet te warm wordt? Is er sprake van een gebrek als u dit niet voor elkaar krijgt? Of kan de huurder dan aanspraak maken op huurprijsvermindering?

APPARTEMENTSRECHTEN - 14.09.2016

Ik wil hier wel mijn auto kunnen opladen …

Een aspirant-koper is serieus geïnteresseerd in een appartement dat u in de verkoop heeft. Maar dan moet hij daar wel zijn elektrische auto kunnen opladen. Is dit een zaak van de (nieuwe) eigenaar of is het de VvE die beslist?

PROJECTONTWIKKELING - 14.09.2016

De ladder voor duurzame verstedelijking, een update

De afgelopen jaren is er veel rechtspraak over de zogeheten ‘ladder voor duurzame verstedelijking’ ontstaan. In dit artikel een update over die rechtspraak en alvast een blik op de nieuwe wettekst.

PRIVACY - 13.09.2016

Een bewerkersovereenkomst voor uw accountant?

Sinds dit jaar kennen we de Wet meldplicht datalekken. Als u persoonsgegevens bij een ander onderbrengt, bijv. uw personeelsgegevens bij uw boekhouder, moet u zorgen voor goede afspraken. Welke afspraken moet u zeker maken?

ONTSLAGVERGOEDING - 13.09.2016

Doorstarten zonder risico?

Bij de doorstart van McGregor kreeg een deel van het ‘oude’ personeel zijn baan terug. Hoe zit het dan met de transitievergoeding als die contracten aflopen?

AUTO VAN DE ZAAK - 13.09.2016

Fiscus focust op privébijtelling DGA


LOONHEFFINGEN - 13.09.2016

Buitenlandse opdrachtnemers?


PERSONEELSFONDS - 13.09.2016

Personeelsfonds goed en efficiënt gebruiken

Een abonnee verwarde de lief-en-leedpot met andere regelingen. Misschien ziet u ook wel door de bomen het bos niet meer. Daarom nog eens een update over het personeelsfonds. Wat is hieraan nu zo uitermate geschikt?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 13.09.2016

Moet u hem dan echt weer in dienst nemen?

Toen het economisch tegenzat, heeft u een werknemer ontslagen. In de ontslagvergunning is toen de ‘wederindiensttredingsvoorwaarde’ opgenomen. Hoe zit het nu als u weer ruimte heeft voor een nieuwe arbeidskracht?

PERSONEELSBELEID - 13.09.2016

Hoe om te gaan met ongewenst gedrag?

Waar mensen samenwerken, komen ook ongewenste situaties, zoals pesten of seksuele intimidatie, voor. Met een goed beleid binnen uw organisatie kunt u een hoop problemen voorkomen. Wat overkwam een collega-werkgever?

ARBO - 13.09.2016

Een werknemer met een alcoholprobleem ontslaan?

Alcoholisme is een ziekte en tijdens ziekte kan een werknemer niet worden ontslagen. Dit betekent echter niet dat alcoholmisbruik nooit tot ontslag kan leiden. Wat betekent dat in de praktijk?

VERZUIM - 13.09.2016

Waar moet u op letten bij uw ziekteverzuimverzekering?

U weet dat u bij ziekte de eerste twee jaar het loon van uw werknemer moet doorbetalen. U draagt zelfs het risico als deze zieke werknemer inmiddels uit dienst is. U kunt dit neerleggen bij uw verzuimverzekeraar. Hoe zit dit ook alweer?

PROCEDURE - 13.09.2016

Vergoeding bezwaarkosten verruimd

Onlangs heeft de Hoge Raad beslist dat ook bij aangiftebelastingen (bijv. loonheffing) soms recht bestaat op een bezwaarkostenvergoeding. Hoe zit dat?

Successieplanning - 13.09.2016

Te veel erfbelasting betaald door verkeerd testament?

Wat heeft de rechter onlangs beslist in een zaak die speelde over een aanslag erfbelasting na een overlijden bij samenwoners met een kind? Wat is raadzaam om goed te (laten) regelen? Hoe voorkomt u een hoge aanslag erfbelasting?

AUTO VAN DE ZAAK - 13.09.2016

Ook bijtelling bij ernstige ziekte?


DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 13.09.2016

Afroommethode voortaan verleden tijd?

Bij het bepalen van het gebruikelijk loon van DGA’s maakt de Belastingdienst geregeld gebruik van de ‘afroommethode’. In de rechtspraak staat deze methode onder grote druk. Inmiddels heeft de Hoge Raad zich hierover uitgesproken.

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 13.09.2016

Alsnog de BV in per 1 januari 2016?

Bij de start van een BV komt het nodige kijken. Als u niet oppast, bent u te laat. Wanneer doet de fiscus niet moeilijk over een aantal maanden terugwerkende kracht? Wat is raadzaam om te doen en om op te letten voor de zekerheid?

BTW - 13.09.2016

Aftrek voorbelasting, factuur adviseur splitsen?

Zoals bekend, is voor het in aftrek brengen van btw-voorbelasting de factuur van cruciaal belang. Dit was onderwerp van geschil in een zaak die voor het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch speelde. Wat kunt u daarvan leren?

FISCOTIP - 13.09.2016

Vermijd de onzakelijke discussie

Het afboeken van een oninbare lening (bijvoorbeeld een lening aan uw eigen BV of aan een ondernemend kind) ten laste van uw inkomen, stuit steeds meer op verzet bij de fiscus en de rechters. Wat speelt er? Hoe kunt u dit voorkomen?

PRIVÉ - 13.09.2016

Een vakantiewoning als alternatief voor spaargeld?

Vanwege de lage rente op spaartegoeden zijn vakantiewoningen als belegging op dit moment erg in trek. U krijgt dan wel te maken met een aantal belastingen. Waar moet u in grote lijnen rekening mee houden?

BELASTINGEN - 08.09.2016

Handmatig loonwerk in de tuinbouw, loondienst of zzp?

Is iemand die zich als zelfstandige uitleent voor handmatig loonwerk in de glastuinbouw een ondernemer of een werknemer? Wat zei de belastingrechter recentelijk hierover?

BELASTINGEN - 08.09.2016

Fietskilometers à € 0,19


BOER EN BEDRIJF - 08.09.2016

Referentiegegevens fosfaatrechten

U kunt tot en met 30 september uw referentiegegevens ten behoeve van de toekomstige fosfaatrechten controleren en eventueel wijzigen of aanvullen. Dus?

GEBOUW EN GROND - 08.09.2016

Nooit te laat voor een schriftelijke pachtovereenkomst

Geldt er een wettelijke termijn voor het vastleggen van een pachtovereenkomst? Is er een minimumbedrag voor de ‘tegenprestatie? Wat staat er in de wet? Wat heeft de rechter hierover beslist?

DIER EN RECHT - 08.09.2016

Geen sluitend bewijs? Voor de rechter ‘no problem’!

Als na de overdracht blijkt dat het aangekochte dier een gebrek heeft, wie moet dan wat bewijzen? Moet het bewijs ook 100% waterdicht zijn of is een redelijke kans voldoende? Wat zegt de rechter? Wat is goed om te weten?

PACHT - 08.09.2016

Mag verpachter verzoek tot medepacht afwijzen?

Als een verzoek tot medepacht wordt afgewezen, wat moet de pachter dan bewijzen? Wat speelde er onlangs bij de rechter over een verzoek tot medepacht van een zoon? Waarom kon dat niet worden afgewezen en stond de zoon sterk?

BOER EN BEDRIJF - 08.09.2016

Stikstofgebruiksnorm voor EA-vanggewas

Voor een vanggewas ten behoeve van vergroening mag u ook een stikstofgebruiksnorm hanteren. De teelt moet dan ook voldoen aan de eisen die vanuit de Meststoffenwet worden gesteld. Wat moet u nu weten?

BOER EN BEDRIJF - 08.09.2016

Belastingvrije schadeloosstelling voor bedrijfswoning

Wanneer u als agrariër voor uw bedrijfsverplaatsing schadeloosgesteld wordt door de overheid, is niet elke financiële compensatie belast, alleen het zakelijke deel. Hoe werkt dat? Wat is nu belangrijk om te weten en te doen?

FISCALE WINST - 07.09.2016

Werkruimte in huurwoning, wél aftrek

Ondernemers die hun huurwoning ook voor hun bedrijf gebruiken, mogen huurkosten aftrekken. Aldus nu ook de Hoge Raad. Wat speelt er?

TUCHTRECHT - 07.09.2016

Niet raadplegen van dossier kan leiden tot een calamiteit

Een demente patiënte keert na een heupoperatie uit het ziekenhuis terug naar het verpleeghuis. Doordat de specialist ouderengeneeskunde het dossier niet raadpleegt, overlijdt de patiënte. Wat zegt de tuchtrechter?

RECHT - 07.09.2016

Patiënten niet volgen via cookies op zorgwebsites

Onlangs berichtte de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat de ziekenhuiswebsites, in strijd met de wet, bezoekers via cookies volgen. De AP gaat daar scherp op controleren. Wat moet u daar nu van weten?

BELASTINGEN - 07.09.2016

Mag de belastinginspecteur zomaar alles vragen?

Als medicus heeft u een vertrouwensrelatie met uw patiënten. Wat nu als de fiscus meer wil weten over de aftrek van zorgkosten van een van die patiënten? Mag de inspecteur dat wel vragen en moet u daarop verplicht antwoord geven?

AUTO VAN DE ZAAK - 07.09.2016

Toch privébijtelling auto bij ernstige ziekte?

Wie over een zakenauto beschikt, heeft met de bekende bijtelling te maken. Een ernstige ziekte kan de bijtelling voorkomen, aldus de rechter. De Hoge Raad eist dan wel nader bewijs. Wat kunt u hiermee in een vergelijkbaar geval?

RECHT - 07.09.2016

Uw oude factuur beperkt houdbaar?

De accountant van een van onze lezers wees deze zorgprofessional erop dat een aantal van zijn vorderingen op patiënten/cliënten al jaren openstaat. Hij vraagt zich af of deze vorderingen verjaard zijn of dat hij deze toch nog kan innen.

BELASTINGEN - 07.09.2016

Verlies op privébouwproject toch aftrekbaar

Ondernemingsverliezen zijn uiteraard aftrekbaar. Maar hoe zit dat wanneer u als aannemer buiten uw bedrijf om verlies maakt op een privébouwproject? Wat vond de rechter van een sloopproject van een pand voor een grand café?

RECHT VAN DE BOUW - 07.09.2016

Werk terecht opgeschort?

Als een opdrachtgever het meerwerk niet wil betalen, mag de aannemer dan het werk stilleggen? Natuurlijk heeft u meerdere keren overleg gevoerd. Wat is redelijk en billijk als overleg niet helpt? Wat heeft de bouwrechter nu beslist?

BOUWGEBREKEN - 07.09.2016

Opdrachtgever te laat met klacht, niet aansprakelijk!

Als een opdrachtgever na de oplevering een gebrek in het werk constateert, moet hij binnen bekwame tijd reageren. Wat wordt daarmee bedoeld? Wat vindt de rechter? Wat speelde er laatst over een klacht die na vier jaar binnenkwam?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 07.09.2016

Wijziging zonder overleg, schadepost voor de aannemer!

Als het uit technisch oogpunt noodzakelijk is om het bouwplan aan te passen, mag de aannemer dan op eigen houtje de wijziging doorvoeren? Of moet hij eerst overleggen met de opdrachtgever? Wat heeft de bouwrechter nu beslist?

OUDEDAGSVOORZIENING - 05.09.2016

Is een lijfrente ook iets voor u?

Banken en verzekeraars dringen er continu op aan om goed voor uw oude dag te zorgen. Van de AOW alleen is immers nauwelijks te leven. Een populair product is de lijfrente. Wat zijn de voor- en nadelen en is het ook iets voor u?

HORECAKOSTEN - 05.09.2016

Sfeermuziek uit de pc, wat in de kostensfeer?

Achtergrondmuziek en sfeermuziek zonder cd’s? U gaat met de tijd mee en wilt voortaan gewoon muziek uit uw pc. “Maar is dat nu gunstig voor de Buma-kosten?”, vroeg een abonnee. Wat speelt er als het om de portemonnee draait?

INTERNET - 05.09.2016

Kent u het recensiebeleid voor restaurateurs?

Volgens onderzoek door Koninklijke Horeca Nederland wordt 60% van de horecaondernemers wel eens gechanteerd met slechte recensies. Kwaadwilligen willen dan extra korting … Waarom hoeft u daar helemaal niet in te trappen?

UW WEBSITE - 05.09.2016

Is uw website eigenlijk wel altijd online?

Horecaondernemers worden steeds meer afhankelijk van een eigen website. Gasten willen uw zaak eerst eens zien en dan ook meteen online reserveren. Belangrijk dus dat uw website online is. Maar hoe weet en checkt u dat?

VERVOERSKOSTEN - 05.09.2016

Busje kopen, doe het voor 2017

Stel, u wilt gasten een vervoersservice bieden (station, vliegveld, thuisbrengservice, etc.). U wilt daarvoor een klein busje aanschaffen. Hoe zit dat dan met de loon- of inkomstenbelasting? Hoe houdt u uw plannen uitvoerbaar?

HORECAKOSTEN - 05.09.2016

Non-food kan uw brutowinstmarge negatief beïnvloeden

Ingekochte hulpgrondstoffen en non-food die niet in het eindproduct worden opgenomen, kunnen uw brutowinstmarge onbedoeld verlagen. Hoe zorgt u ervoor dat de ‘inkoop’ ook echt de inkoopwaarde van uw omzet vertegenwoordigt?

BEDRIJFSWAARDE - 05.09.2016

Hoeveel betaalt men voor uw zaak?

De waarde van een horecaonderneming is heel persoonlijk, voor koper en verkoper. Hoe bepaalt u nu snel een waarde-indicatie vanuit kopersperspectief?

ONTSLAG - 01.09.2016

Werknemer zonder juridische bijstand ontslaan

Het is voor werkgevers een bijzonder lastige situatie als er een conflict speelt en de werknemer (daardoor) ziek is met psychische klachten. Soms kan het dan beter zijn maar uit elkaar te gaan. Waarom moet u dan heel voorzichtig zijn?

VAKANTIE - 01.09.2016

Tijdelijk meer uren en dan op vakantie ...

Vanwege ziekte van een collega heeft u het contract van uw medewerker Silvia tijdelijk uitgebreid van 24 naar 40 uur. Hoe zit het dan met de opbouw van haar vakantiedagen? Hoeveel schrijft u af van haar tegoed als ze vakantie opneemt?

PERSONEELSADMINISTRATIE - 01.09.2016

Hoe registreert u ziekmeldingen?

U werknemer meldt zich ziek. U stelt hem enkele basisvragen en registreert het een en ander. Mag u bij een ziekmelding zomaar alles opslaan? Wat overkwam een werkgever die erg veel registreerde en wat kunt u daarvan leren?

LOONHEFFINGEN - 01.09.2016

Verkeersboetes voor uw werknemer betalen?

Wanneer uw werknemer onderweg is, krijgt hij wel eens een boete voor te hard rijden of fout parkeren. Moet of wilt u die boete voor uw rekening nemen? Waarom moet u dan verschil maken tussen de eigen auto en de auto van de zaak?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 01.09.2016

In beroep tegen de uitspraak van de rechter

Sinds de invoering van het nieuwe ontslagrecht betekent een vonnis van de kantonrechter niet meer automatisch het einde van een zaak. Daarom is het nog belangrijker om uw dossier op orde te hebben. Wat overkwam deze werkgever?

RE-INTEGRATIE - 01.09.2016

Evaluatie na 52 weken ziekte, wat nu?

Als een werknemer 52 weken ziek is, moet er een eerstejaarsevaluatie gemaakt worden. Zo’n evaluatie maakt u met de werknemer, na advies van de bedrijfsarts en de arbeidsdeskundige. Wat is het belang daarvan en wat doet u daarmee?

VAR - 01.09.2016

Kopie paspoort vragen ... of toch niet?

De Wet DBA (de vervanger van de VAR) blijft de gemoederen bezighouden. Wat speelt er nu over het kopiëren van het paspoort of ID-bewijs van de zzp’er?

RECHT - 01.09.2016

Vanaf welk moment is er juridisch een overeenkomst?

Als u een overeenkomst sluit met een klant of leverancier, kan er onduidelijkheid ontstaan over het moment dat de overeenkomst is ontstaan. Wanneer is de overeenkomst echt bindend en wanneer niet?

LEASE - 01.09.2016

Leasen bij dealer of bij algemene leasemaatschappij?

Zowel merkdealers als generieke leasemaatschappijen bieden scherpe prijzen en voorwaarden. Soms kan de een de ander verslaan op leaseprijs voor dezelfde auto. Waardoor kunnen die verschillen ontstaan? Waar moet u op letten?

BESTELAUTO - 01.09.2016

Meerdere gebruikers van uw bestelauto?

Zoals u weet, zijn er verschillende manieren om aan de bijtelling voor een bestelauto te ontkomen. Bijvoorbeeld door deze door meerdere werknemers te laten gebruiken. Voor welke gevaren moet u dan wel oppassen?

RECHT - 01.09.2016

Idee gestolen door concurrent, wat kunt u doen?

Een websitebouwer had aan een potentiële klant een idee voorgelegd met betrekking tot het ontwikkelen van een nieuwe website. Daarna blijkt dat de klant een concurrent in de arm heeft genomen om het idee uit te werken.

GEMEENTELIJKE HEFFINGEN - 01.09.2016

Houd oogje in het zeil bij bestedingen van de BIZ-bijdrage

Voor een aantal taken ter verbetering van een bepaald bedrijfsgebied, kan de gemeente u een BIZ-heffing opleggen. Houd in de gaten wat hiermee gebeurt, want de heffing is niet zomaar een belasting, vond ook de rechter. Waarom?

AFTREK VOORBELASTING - 01.09.2016

Niet eens met een factuur, wat dan met de btw-aftrek?

Iedereen ontvangt wel eens facturen die hij niet zomaar wil betalen. Is dan de btw op deze facturen desondanks aftrekbaar? Weet u wanneer u btw mag aftrekken of niet? Goed om daar nog eens bij stil te staan.

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 01.09.2016

Een website bouwen doet u zo

Uw website is uw virtueel visitekaartje en moet dus gemaakt zijn volgens de regels van de kunst. Gelukkig bestaan er heel wat videocursussen die u of uw webmaster kunnen bijstaan. Wij zochten voor u in het aanbod.

SOFTWARE - WINDOWS - 01.09.2016

Wat zit er in de Windows 10-verjaardagsupdate?

Als u voor de deadline van eind juli geüpgraded heeft naar de gratis Windows 10, dan staat u alweer een grote update te wachten: de ‘verjaardagsupdate’ van Windows 10. Wat is nieuw in deze update?

ZAKELIJK - PRIVACY - 01.09.2016

Bewaren of weggooien?

Sommige (digitale) documenten moet u bewaren, terwijl u andere na een tijdje juist moet vernietigen. Hoe navigeert u tussen bewaarplicht en privacywetgeving?

Cookiebeleid