HORECAKOSTEN - 19.09.2016

Emballage en statiegeld, een verborgen kostenpost?

Emballage is in de horeca meestal een onderschatte kostenpost. Waarom is dat, en belangrijker, hoe houdt u er goed zicht op dat die kosten niet onnodig de spuigaten uitlopen?

Wat valt er allemaal onder emballage? Onder emballage wordt alles verstaan wat met de verpakking van een product te maken heeft, zoals flessen, emmers, dozen, pallets, kratten, e.d. Zo onderscheiden we:

  • eenmalige emballage. Verpakkingsmateriaal voor eenmalig gebruik dat na gebruik geen waarde meer heeft, zoals dozen of emmers. De kosten van deze verpakking worden in de productprijs doorberekend;
  • meermalige emballage. Verpakkingsmateriaal voor meermalig gebruik en dat in goede staat een waarde heeft. Denk aan bepaalde flessen, kratten, fusten en pallets. Voor deze verpakkingen betaalt u statiegeld.

Wij hebben het in dit artikel over meermalige emballage waar u dus statiegeld voor betaalt.

Eigenlijk een waarborgsom die u betaalt

Statiegeld is een waarborgsom die u betaalt voor de meermalige emballage. Op het moment dat de meermalige emballage retour gaat naar de leverancier, krijgt u de waarborgsom weer terug.

Waar gaat het mis en waarom? Het komt, vooral in de horeca, nog regelmatig voor dat de inkoop van emballage onder de groep ‘Inkopen’ verdwijnt op de verzamelrekening ‘Emballagekosten’. Dit is qua verwerking makkelijker en sneller. Het is dan eigenlijk een tijdelijke tussenrekening.

Op het einde van het jaar haalt men de werkelijke voorraad emballage weer van deze rekening af en brengt men het saldo over naar een voorraadrekening. Het eventuele voorraadverschil blijft dan staan op de rekening ‘Emballagekosten’.

Gevolgen?

Bij grote emballageverschillen verlaagt dit ongewenst uw (bruto)winstmarge. Bovendien kunt u, als de emballage niet per soort wordt geadministreerd, niet uit uw boekhouding aflezen hoeveel statiegeld er in uw horecabedrijf nog circuleert.

Opsporen verschillen? Zorg ervoor dat de emballage direct op de desbetreffende voorraadrekening geboekt wordt, zodat u uit de boekhouding af kunt lezen hoeveel en welke emballage u heeft uitstaan. Deze gegevens stemt u af met de aanwezige voorraad. Bij verschillen kunt u meteen nagaan bij welke emballage het fout gaat.

Voorraadrekening Administratievevoorraad Werkelijke voorraad
Bierfusten à € 30,- € 600,- € 300,-

U kunt nu in een oogopslag zien dat er een verschil in de voorraad zit van € 300,-. Wellicht bent u vergeten de 10 volle fusten mee te tellen? U kunt zo dus makkelijker terugzoeken waar het verschil ontstaan is, omdat u dit per soort heeft vastgelegd.

Wat bij breuk of verlies?

Als er door breuk of verlies geen emballage retour kan, dan behoren die kosten thuis onder de groep ‘Opslag- en emballagekosten’. Let op. Wees hierop alert, zodat deze emballagekosten niet terechtkomen in de geboekte inkopen. Tip. Controleer of ingeleverde emballage op uw eerstvolgende factuur ook daadwerkelijk apart vermeld staat en niet wordt verrekend (gesaldeerd) met ingekochte producten. Het geboekte emballagesaldo in uw administratie moet immers afnemen als u de emballage weer inlevert. Dat kan alleen als die teruggave ook blijkt uit de factuur.

Controleer of ingeleverde emballage op uw eerstvolgende factuur ook daadwerkelijk apart vermeld staat en niet wordt vergeten of verrekend (gesaldeerd) met ingekochte producten. Uw administratieve emballagesaldo kan immers alleen afnemen als die teruggave ook blijkt uit de factuur.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01