Alle domeinen

2016 - Januari

FINANCIERING - 28.01.2016

Makkelijker geld lenen met borgtocht?

Het is als ondernemer vaak moeilijk om een lening te krijgen. Soms lukt dat wel als er iemand borg wil staan voor de lening. Wat kan dat betekenen voor de borg als de ondernemer in kwestie niet meer aan zijn verplichtingen kan doen?

FINANCIEREN - 28.01.2016

Nieuw onderzoek renteswaps door banken

Bij het afdekken van het renterisico van kredieten is veel misgegaan. De AFM eist nu dat de banken hun renteswapdossiers opnieuw onderzoeken en het klantbelang er duidelijker in betrekken. Hoe profiteert u daarvan?

RECHT - 28.01.2016

Schikking na schadeclaim? Let op verjaringstermijnen!

Schadeclaims worden vaak geschikt om onzekerheid over de uitkomst van een rechtszaak te voorkomen. Na een schikking kan het voorkomen dat (een gedeelte van) het schikkingsbedrag niet wordt geïnd. Verjaring ligt dan op de loer.

FISCALE WINST - 28.01.2016

Energiezuinig investeren nóg leuker

De fiscale beloning voor het investeren in energievriendelijke bedrijfsmiddelen is per 2016 nóg interessanter geworden. Wat is uw voordeel?

AUTOKOSTEN - 28.01.2016

Tanken met tankpas; wat moet u weten?

Er wordt veel reclame gemaakt voor allerlei MKB-tankpassen. Tot vervelens toe! Wat moet u weten als u kiest voor zo’n tankpas, ook fiscaal gezien? Wat zijn de mogelijkheden? Waar bent u het goedkoopst uit?

TUCHTRECHT - 28.01.2016

Weigering medewerking onderzoek verhindert klacht

Tegen een neuroloog wordt een klacht ingediend naar aanleiding van een rijvaardigheidsonderzoek. Volgens de klager heeft de neuroloog onjuist gehandeld met een brief aan het CBR. Handelde de neuroloog tuchtrechtelijk onjuist?

TUCHTRECHT - 28.01.2016

Leidinggevende of zorgprofessional, that’s the question

Als beroepsbeoefenaar kunt u met meerdere rollen te maken krijgen. U bent bijvoorbeeld gz-psycholoog, maar ook werkgever of leidinggevende. Bent u dan tuchtrechtelijk aan te spreken op hetgeen u als leidinggevende doet of nalaat?

BEZWAAR EN BEROEP - 28.01.2016

Digitaal in beroep gaan, kan dat?


APPARTEMENTSRECHTEN - 27.01.2016

Verplicht minimumbedrag in onderhoudsfonds


UW RAADSMAN - 27.01.2016

Motiveringsplicht bij bezwaar tegen WOZ-waarde

Als u het niet mee eens bent met de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde van uw onroerende zaak, kunt u bezwaar maken. De rechter heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over de motivering van dit bezwaar.

BEDRIJFSHUUR - 27.01.2016

Samenloop verhuur en franchising

Franchising in combinatie met een huurovereenkomst komt steeds vaker voor. Tegen welke problemen kan de verhuurder dan aanlopen?

IN DE KIJKER - 27.01.2016

Werking Vormerkung per 1 januari 2016 uitgebreid

De wet geeft de koper van een onroerende zaak de mogelijkheid de koopovereenkomst in te schrijven in het Kadaster, de ‘Vormerkung’. Hiermee stelt hij de levering veilig, bijvoorbeeld als de verkoper failliet gaat. Wat is er nu nieuw?

VERHUUR - 27.01.2016

Verhuurder, let op de persoonsgegevens van uw huurder!

Of u nu een grote of een kleine verhuurder bent: u verwerkt veel persoons-gegevens. U moet hierbij voldoen aan de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Hoe zijn de eisen voor verhuurders per 1 januari 2016 aangescherpt?

VERKOOP - 27.01.2016

U moest mij tippen om de koopakte te ontbinden

In koopovereenkomsten voor woningen is het gebruikelijk dat er ontbindende voorwaarden worden opgenomen. De rechter heeft onlangs een belangrijke uitspraak gedaan over de rol van de verkoopmakelaar bij het inroepen hiervan.

VERKOOP - 27.01.2016

Huis kopen inclusief verbouwing, hoe werkt dat?

Mensen bieden steeds vaker hun huis te koop aan met een schetsplan hoe de woning er na een verbouwing uit komt te zien. De koper kan dan kiezen of hij zélf verbouwt of dat de verkoper dit doet. Hoe werkt dat als de verkoper verbouwt?

BOUWRECHT - 27.01.2016

Isolatieperikelen bij monumentale panden

U bemiddelt bij de verkoop van een monumentaal pand. Een kandidaat-koper vraagt of hij bij isolatie van dit pand nog aan bepaalde regels gebonden is. Hoe zit dat? Waar kunt u hem op wijzen?

ADMINISTRATIE - 27.01.2016

Twee ondernemingen, één boekhouding genoeg?

Stel, u heeft de afgelopen jaren, naast uw reguliere ondernemersactiviteiten, uw hobby weten uit te bouwen tot een winstgevende activiteit. Moet u hierover belasting betalen? Hoe zit het administratief: met één boekhouding of juist twee?

MOTORRIJTUIGENBELASTING - 27.01.2016

Regels wegenbelasting weer gewijzigd

Als u zakelijk of privé met een motorvoertuig van de openbare weg gebruikmaakt, moet u motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen. De regels hieromtrent veranderen nogal eens. Hoe luiden deze anno 2016?

WINSTVERDELING - 27.01.2016

Winstverdeling herzien vanaf 2016?

Als u besluit de winstverdeling per 2016 binnen uw Vof of maatschap te wijzigen, kan dat gevolgen hebben voor de overdrachtsbelasting. Hoe zit dat?

INVESTEREN - 27.01.2016

Nóg meer profijt van herinvesteringsreserve

Door gebruik te maken van de herinvesteringsreserve (HIR) hoeft u niet met de fiscus af te rekenen als u boekwinst maakt op een bedrijfsmiddel. De mogelijkheden van de HIR zijn onlangs flink verruimd. Wat heeft u hieraan?

SCHENKEN - 27.01.2016

Schenking van aandelen?


PERSONEEL - BESTELAUTO - 27.01.2016

Handige regeling bijtelling bestelauto niet altijd afkoopbaar

Als een bestelauto doorlopend door verschillende werknemers gebruikt wordt, geldt er geen bijtelling. Wel moet u als werkgever € 300,- eindheffing betalen. De rechter heeft deze regel onlangs aangescherpt. Wat betekent dit voor u?

AFTREKPOST - 27.01.2016

Ook in 2016 weer profiteren van de giftenaftrek

Een gift aan een goed doel mag u onder bepaalde voorwaarden aftrekken voor de belasting. Dit kan u een belastingbesparing van maximaal 52% opleveren. Aan welke voorwaarden moet u voldoen vanaf dit jaar?

FISCALE WINST - 27.01.2016

Meer kosten dan omzet, fiscus meteen op de stoep?

Het komt in de praktijk geregeld voor dat een nieuw gestarte onderneming de eerste jaren verlies draait. Of dat u een aantal jaren meer kosten dan omzet heeft. Zijn deze verliezen dan fiscaal aftrekbaar? Hoe kijkt de fiscus hiernaar?

AUTO VAN DE ZAAK - 27.01.2016

Nieuwe 25%-auto? Wachten tot 2017!


ONDERNEMERSCHAP - 27.01.2016

Hoeveel zekerheid biedt de modelovereenkomst?

De VAR is bijna verdwenen (1 april 2016) en in plaats daarvan kunt u modelovereenkomsten van de fiscus gebruiken. Maar hoeveel zekerheid biedt zo’n overeenkomst nu eigenlijk? En wat als u deze aanpast aan uw eigen situatie?

FACTUUR - 27.01.2016

Elektronisch factureren, moet dat echt?

Elektronisch factureren lijkt steeds hotter te zijn. De overheid en werkgeversorganisaties willen met nieuwe regels een grote slag slaan. Wat houdt dat in en wat betekent dat voor u?

FINANCIEREN - 27.01.2016

Meer kans op hypotheek voor startende ondernemers

Banken krijgen steeds meer concurrentie van nieuwe aanbieders van financiële producten. Vooral bij hypotheken kunt u daarvan profiteren. U hoeft bijvoorbeeld niet langer cijfers van de laatste drie jaren in te leveren. Waar moet u op letten?

BEDRIJFSPAND - 27.01.2016

Fiscale aspecten van de flexwerkplek

Van negen tot vijf op een vaste locatie werken is allang geen regel meer. Steeds vaker maken we gebruik van een flexwerkplek. Zowel ondernemers alsook werknemers. Hoe zit dat eigenlijk fiscaal en waar moet u speciaal op letten?

BEDRIJFSKOSTENAFTREK - 27.01.2016

Schade aan uw mobieltje, hoe zit dat fiscaal?

Schade aan uw iPhone (of een ander mobieltje) is op zich al vervelend genoeg. Maar zijn er ook nog vervelende fiscale gevolgen? Wat is daarbij van belang en hoe zit het als het een toestel van een van uw medewerkers betreft?

PERSONEEL - 27.01.2016

Ontslag wegens slecht functioneren

Sinds 1 juli 2015 gelden er nieuwe regels voor het ontslaan van werknemers. Ontslag via de rechter blijkt veel lastiger dan gedacht. Wat nu te doen?

CONTRACT EN VOORWAARDEN - 27.01.2016

Beëindiging van een duurovereenkomst

Zonder het te weten, sluit u als ondernemer regelmatig een zogenaamde ‘duurovereenkomst’, zoals een serviceabonnement of franchiseovereenkomst. Zo’n overeenkomst is opzegbaar. Wat moet u daarvan weten?

CONSUMENT - VEILINGEN - 27.01.2016

Zo vindt u alles op eBay

Met ruim 800 miljoen verkopers en 160 miljoen kopers is eBay anno 2016 een nog steeds groeiende marktplaats. Wij gingen op zoek naar tools waarmee u er gemakkelijker vindt wat u zoekt.

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 27.01.2016

Toon uw ontwerp aan anderen

Wilt u van anderen feedback krijgen over bv. een grafisch ontwerp van een product, een plattegrond van uw winkelruimte, een webpagina, enz.? Wij gingen op zoek naar enkele eenvoudige webtools die u daarbij kunnen helpen.

COMPUTER - HARDDISK - 27.01.2016

Denk hieraan als u overstapt naar SSD

SSD-schijven worden steeds populairder. Logisch, want ze zijn compact, geruisloos, licht, energiezuinig, betrouwbaar, supersnel en intussen ook goed betaalbaar. Maar er zijn wel een paar dingen om in het oog te houden.

SOFTWARE - PRINTEN - 27.01.2016

Printen in het kwadraat


BEVEILIGING - PRIVACY - 27.01.2016

Hoe een account of profiel wissen?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 27.01.2016

Zo organiseert u uw evenementen online

U organiseert een bedrijfsevenement – zoals een incentive, seminar, opleiding, workshop of concert. Wist u dat u de organisatie en opvolging hiervan volledig online kunt uitbesteden via Fikket? Iets voor u?

BEVEILIGING - ONLINE OPSLAG - 27.01.2016

Bestanden delen vanuit Windows OneDrive

OneDrive, Microsofts cloudopslagdienst, is in Windows 10 eindelijk netjes geïntegreerd in de Windows 10 Verkenner. Hoe gebruikt u die functie om bestanden en volledige folders te delen met derden?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 27.01.2016

Zo gebruikt u internet als hr-tool

Internet wordt door bedrijven steeds meer ingezet als rekruteringsinstrument. Maar hoe doet u dit in de praktijk? Enkele tips voor een maximaal effect.

BEVEILIGING - SPAM - 27.01.2016

Zo verbergt u uw e-mailadres


E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 27.01.2016

Outlook op uw mobiele toestel

De bekende mailapplicatie Outlook bestaat sinds vorig jaar ook voor mobiele toestellen. Is het de moeite waard om op uw smartphone of tablet naar deze app over te schakelen?

ZAKELIJK - OPLEIDING - 27.01.2016

Workshops voor uw bedrijf

Een workshop voor uw personeel is leuk, maar kan ook leerzaam zijn, de teamgeest stimuleren en creativiteit aanmoedigen. Het aanbod is aanzienlijk.

BEVEILIGING - MOBIEL - 27.01.2016

Waarom een mobiele adblocker (met mate) gebruiken?

Bij het surfen op uw smartphone gaat bijna de helft van het dataverbruik verloren aan allerhande advertenties en trackers die binnengehaald worden. Kunt u dit niet oplossen door advertenties weg te filteren bij het browsen?

SOFTWARE - IOS - 27.01.2016

Installeer de beste iOS-apps van 2015

Elk jaar roept Apple een aantal iOS-apps uit tot de beste van het jaar. Het gaat dan om vernieuwende en innovatieve apps die het installeren en uitproberen waard zijn. Wij maakten voor u een selectie van… de beste van die beste.

COMPUTER & SMARTPHONE - APPLE - 27.01.2016

3D Touch en Force Touch: handig?

Op de Apple iPhone 6s is 3D Touch beschikbaar, met extra functies door hard te tappen op uw display. Ook recente Macs hebben iets gelijkaardigs: Force Touch. Wat is het precies, en is het meer dan een marketing gimmick?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 22.01.2016

Zzp’er toch in dienst bij PostNL

Eind 2015 bepaalde de rechter dat enkele postbezorgers die als zzp’er post bezorgden, tóch in dienst waren bij PostNL. Hoe kunt ú dit voorkomen?

WERKNEMERSPREMIES - 22.01.2016

Premiekorting van € 2.000,- pakken ...


LOONHEFFING - 22.01.2016

Whk-beschikking controleren!


ARBEIDSVOORWAARDEN - 22.01.2016

Wanneer kunt u besluiten tot salarisverlaging?

Bij indiensttreding van een werknemer spreekt u een bepaald salaris af. In sommige situaties wilt u dat salaris naar beneden bijstellen, bijvoorbeeld bij demotie wegens disfunctioneren. Wat zijn de mogelijkheden?

LOONHEFFING - 22.01.2016

Opdrachtnemer inhuren, VAR-model fiscus of eigen model?

Stel, u huurt opdrachtnemers in voor een klus. U wilt natuurlijk niet dat die fiscaal aangemerkt worden als werknemers. Om dat te voorkomen, zo zegt de Belastingdienst, kunt u maar beter werken met hun modelcontracten. Klopt dat?

PERSONEELSBELEID - 22.01.2016

Ziek is ziek, maar verzuim is een keuze

Het is geen fabel! Er zijn medewerkers die zich direct ziek melden als zij in de krant lezen dat er een griepepidemie heerst. Niet voor niets wordt vaak gezegd dat ziekte je overkomt, maar dat verzuim een keuze is. Hoe gaat u daarmee om?

DOSSIER - 22.01.2016

Maakt het uit hoe u waarschuwt?

Een werkgever vroeg ons of het uitmaakt hoe hij zijn werknemer waarschuwt. Hij wil namelijk wel een goed dossier voor als het ooit nodig zou zijn, maar wil niet steeds de boel ‘op scherp’ zetten met een officiële waarschuwing. Wat is wijsheid?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 22.01.2016

Een stage: leren of werken?

Als u een stagiair(e) aanneemt, wilt u niet dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Met zo’n overeenkomst zit u immers vast aan strakke regels, zoals het minimumloon. Wanneer is er sprake van een leer- of van een arbeidsovereenkomst?

ARBO - 22.01.2016

Plichten van een werkgever bij zwangerschap

Als een van uw medewerksters zwanger is, bent u natuurlijk blij voor haar. Voor uw bedrijf is het wellicht minder plezierig, u moet haar immers vervangen en er is allerlei andere rompslomp. Wat komt er op u af als een werkneemster zwanger is?

SUBSIDIES - 22.01.2016

Wat met de premiekorting in 2016?

Onze regering verwacht van werkgevers dat zij mensen met een arbeidsbeperking aan het werk helpen. Welke tegemoetkomingen zijn er?

VAR - 22.01.2016

VAR 2016


ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 22.01.2016

Financiële prikkels ter ontmoediging van ziek melden

Een groot deel van het ziekteverzuim bestaat uit kortdurend verzuim. Dit verzuim kost u als werkgever geld, u moet immers het loon doorbetalen. Kunt u dit verzuim beïnvloeden? En is dat verstandig?

PENSIOEN - 22.01.2016

Bijbetalen na waardeoverdracht, wat zijn de kosten?

Als u een werknemer in dienst neemt en met hem een pensioenovereenkomst sluit, dan heeft de werknemer recht op waardeoverdracht van zijn opgebouwde pensioenaanspraken. Moet u altijd hieraan meewerken?

AUTO VAN DE ZAAK - 22.01.2016

Laat de werknemer zelf maar een auto leasen ... Of?

Een aantal leasemaatschappijen adverteert met een nieuw product genaamd: ‘private lease’. In dit artikel aandacht hiervoor en de zaken waar u op moet letten als u of uw werknemer hiervoor kiest.

IN DIENST NEMEN - 22.01.2016

No-riskpolis, helemaal zonder risico?

Als u een werknemer in dienst neemt die een arbeidshandicap heeft, heeft deze vaak recht op de zgn. ‘no-riskpolis’. Wat is zo’n ‘no-riskpolis’? Mag u afspreken dat de arbeidsovereenkomst eindigt als deze polis eindigt?

ARBEIDSRECHT - 22.01.2016

Wel of niet ontslaan na twee jaar ziekte?

Sinds 1 januari 2015 is de Wwz ingegaan. Na ontslag hebben werknemers recht op een transitievergoeding. Kunt u de arbeidsovereenkomst na twee jaar ziekte niet beter gewoon in stand laten? Wat zei de rechter daar nu over?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 22.01.2016

Kiest u voor een concurrentie- of een relatiebeding?

U kunt met een werknemer die over concurrentiegevoelige informatie beschikt, een concurrentiebeding afspreken. U kunt echter ook kiezen voor een relatiebeding. Hoe maakt u de keuze?

ENERGIEBESPARING - 22.01.2016

Subsidie voor duurzame energie in uw praktijk of thuis

Vanaf dit jaar kunt u subsidie aanvragen voor het opwekken van duurzame energie. Die subsidie geldt zowel voor particulieren als ondernemers. Hoe profiteert u straks in uw praktijk of thuis van deze nieuwe regeling?

ARBEIDSRECHT - 22.01.2016

“Je moet van me afblijven!”

Een tandarts werd door zijn assistente beschuldigd van ‘ongewenst aanraken’. Toen zij dit in geuren en kleuren aan haar collega’s vertelde, was voor hem de maat vol. Kan de rechter in zo’n geval de arbeidsovereenkomst ontbinden?

PRIVÉ - 22.01.2016

Geen risico met jaarlijkse verrekening van inkomsten!

Vaak staat in de huwelijkse voorwaarden een ‘periodiek verrekenbeding’. Er moet dan dus jaarlijks verrekening van inkomsten plaatsvinden. Dit wordt vaak ‘vergeten’. Wat kunnen dan de gevolgen zijn? Wat is er beslist? Wat te doen?

RECHT - 22.01.2016

Dwaling leidt niet altijd tot vernietiging overeenkomst

In het geval van dwaling kan de partij die als gevolg van de dwaling is benadeeld (het ‘slachtoffer’) om vernietiging van de overeenkomst vragen. De rechter zal een beroep op vernietiging niet in alle gevallen honoreren. Hoe zit dat?

RECHT - 22.01.2016

De zorgprofessional en wilsonbekwaamheid

Iedere zorgprofessional krijgt van tijd tot tijd te maken met wilsonbekwamen. Hoe gaat u om met een patiënt waarvan u weet of vermoedt dat deze wilsonbekwaam is. Welke beslissingen kan deze patiënt nemen en welke niet?

TUCHTRECHT - 22.01.2016

Ook een zorgverzekeraar kan bij de tuchtrechter klagen

Psychiater Blok wordt door het tuchtcollege na een klacht van een zorgverzekeraar voor de duur van één jaar onvoorwaardelijk geschorst. Hij had niet meegewerkt aan een onderzoek van de verzekeraar. Waarom moest hij meewerken?

WOZ-BESCHIKKING - 22.01.2016

Zo vecht u uw WOZ-beschikking aan

In het begin van ieder jaar komt-ie weer: de WOZ-beschikking. Een té hoge waarde heeft nogal wat gevolgen en is het aanvechten waard. Wij helpen u!

FISCALE WINST - 20.01.2016

Fiscaal leuk milieuvriendelijk investeren

U kunt fiscaal voordeel behalen als u investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Hoe hoog is dit fiscaal voordeel en welke investeringen komen in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Hoe werkt dat?

CONTROLE - 20.01.2016

Voor fiscus is informatiebeschikking noodzakelijk

Wanneer u als ondernemer niet aan uw administratieve verplichtingen voldoet, dan kunt u geconfronteerd worden met een omkering en verzwaring van de bewijslast. Hoezo moet de fiscus wel zijn huiswerk gedaan hebben? Wat speelt er?

AUTOKOSTEN - 20.01.2016

Tanken met tankpas, wat moet u weten?

Er wordt veel reclame gemaakt voor allerlei ‘MKB-tankpassen’. Tot vervelens toe! Wat moet u weten als u kiest voor zo’n tankpas, ook fiscaal gezien? Wat zijn de mogelijkheden? Waar bent u het goedkoopst uit?

BELASTINGEN - 20.01.2016

Nu nieuwe Landelijke Landbouwnormen

De recent opgestelde fiscale Landelijke Landbouwnormen 2015 zijn nu bekend. Wat betekenen deze normen voor u als agrarisch ondernemer? Wat kunt u hiermee? Wat is er nu nieuw?

BEDRIJFSOVERDRACHT - 20.01.2016

Overdracht tegen agrarische waarde geen gift

De agrarische waarde van een bedrijf ligt beduidend lager dan de waarde in het economisch verkeer. Is er dan sprake van een gift? Moet bij overlijden het verschil worden verrekend? Wat heeft de rechter gezegd? Wat is raadzaam?

GEBOUW EN GROND - 20.01.2016

Schade door vertraging bouw bij gemeente claimen

Met een ‘rood-voor-roodovereenkomst’ mag worden gebouwd op een compensatiekavel. Wat als de bouw door toedoen van de gemeente wordt vertraagd? Wie draait er dan op voor de schade? Wat heeft de rechter nu beslist?

INNOVATIEF ONDERNEMEN - 20.01.2016

U denkt aan een menukaart op een iPad, hoe dan verder?

U presenteert uw menu op krijtbord, placemat of in een klassieke menukaart. U wilt echter overstappen op een innovatieve kaart op een tablet. Wat zijn de mogelijkheden, waarop moet u alert zijn en wat vindt de fiscus hiervan?

BTW-AANGIFTE - 20.01.2016

Krap bij kas, dan doe je toch een keer een nihilaangifte?

U zit wat krap bij kas en vraagt uw horeca-adviseur om een nihilaangifte btw in te dienen. Dan betaalt u die btw er volgend kwartaal wel bij en betaalt u per saldo dus genoeg. Simpel toch? Maar uw horeca-adviseur weigert. Hoezo eigenlijk?

HORECAVERGUNNING - 20.01.2016

Bijschrijven op vergunning en leges


FISCALE AFSCHRIJVING - 20.01.2016

Haal nog het maximale uit uw afschrijvingen 2015

Als u investeert in bedrijfsmiddelen, dan moet u de aanschafkosten verdelen over meerdere jaren. Zo heeft u te maken met aanschafwaarde, restwaarde en gebruiksduur. Waar kunt u nog op letten inzake het zojuist afgelopen boekjaar?

PERSONEEL - 20.01.2016

Dat functioneert niet meer zo met die kok, wat nu?

U bent al langer niet meer tevreden over uw werknemer en u wilt hem eigenlijk wel ontslaan. Kan dit zomaar? En welke regels gelden er met de invoering van de Wet werk en zekerheid die reeds per 1 juli 2015 inging? Wat vond de rechter?

GEMEENTELIJKE BELASTINGEN - 20.01.2016

Toeristenbelasting, doorbelasten en btw?

Volgens de Consumentenbond berekenen veel bungalowparken en hotels te veel toeristenbelasting. Mag u eigenlijk wel meer toeristenbelasting heffen dan de gemeente vraagt? En wat zijn hiervan dan de gevolgen?

WARENAUTORITEIT NVWA - 20.01.2016

Meer inspecteurs NVWA


DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 20.01.2016

DGA niet in privé aansprakelijk bij borgstelling

Als een DGA zich privé borg stelt voor de (bank)schuld van de BV, moet zijn echtgenoot dan daarvoor meetekenen? Wat als dat niet is gebeurd? Wat heeft de Hoge Raad nu beslist? Wat is goed om te weten?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 20.01.2016

Anonieme tipgevers mogen tóch


LOONHEFFING - 20.01.2016

Normbedrag maaltijden aangepast


FISCALE WINST - 20.01.2016

Energiezuinig investeren in 2016

Voor het jaar 2016 is het belastingvoordeel op energiebesparende investeringen fors verhoogd. Ook voor duurzame investeringen krijgt u weer extra aftrek.

SUCCESSIEPLANNING - 20.01.2016

Overbedelingsschuld aflossen?

Als een van de ouders is overleden, heeft de langstlevende ouder vaak een niet-opeisbare overbedelingsschuld aan de kinderen. Een veelgestelde vraag is of deze overbedelingsschuld vroegtijdig mag worden afgelost. Hoe zit dat?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 20.01.2016

Vraag voorlopige verliesbeschikking aan

Als 2015 voor uw BV een zwaar jaar was, dan leidt dit mogelijk tot een fiscaal verlies. De verrekening van dit verlies door de Belastingdienst kan soms lang op zich laten wachten. Een voorlopige verliesbeschikking kan dan uitkomst bieden.

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 20.01.2016

Geen schriftelijke overeenkomst koop BV-aandelen?

Als de verkoper van aandelen toezegt dat de overeenkomst wordt ontbonden als er lijken uit de kast komen, kan de koper zich dan daarop beroepen? Bij wie ligt de bewijsbal? Wat heeft de rechter hierover beslist? Wat is raadzaam?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 20.01.2016

Meer duidelijkheid over de informatiebeschikking

Als de inspecteur vindt dat uw administratie niet op orde is, dan kan hij dat vaststellen door middel van een informatiebeschikking. Recente uitspraken van de Hoge Raad geven meer duidelijkheid over de informatiebeschikking.

FISCOTIP - 20.01.2016

Lagere WOZ-waarde kent onverwachte voordelen

Binnenkort ontvangt u de jaarlijkse WOZ-beschikking. Een te hoge WOZ-waarde kost extra OZB en heffingen. Voor bedrijfspanden kan het echter ook leiden tot extra te betalen andere belastingen. Hoe zit dat en hoe kunt u dit voorkomen?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 20.01.2016

Niet gewerkt volgens de norm; niet aansprakelijk?

Als blijkt dat het werk niet volgens de geldende norm is uitgevoerd, is de aannemer dan altijd aansprakelijk? Of spelen er ook andere omstandigheden een rol? Wat heeft de rechter nu hierover beslist?

RECHT VAN DE BOUW - 20.01.2016

Stankoverlast zonder bewijs niet voor rekening aannemer

Als er na oplevering sprake is van stank, is de aannemer dan automatisch voor dat gebrek aansprakelijk? Of komt er meer bij kijken? Bij wie ligt de bewijsbal? Wat zegt de rechter?

Cookiebeleid