INKOMSTENBELASTING - 27.01.2016

Boeterente bij rentemiddeling fiscaal aftrekbaar

Rentemiddeling. Zoals bekend, bieden bepaalde banken rentemiddeling aan om hun klanten de mogelijkheid te bieden om te profiteren van de lage hypotheekrente. Bij rentemiddeling wordt de lopende rentevastperiode afgebroken en gaat er een nieuwe rentevastperiode gelden. Daarvoor brengen banken in de meeste gevallen een bedrag aan boeterente in rekening. Rentemiddeling houdt in dat men de boeterente feitelijk kan uitsmeren over de nieuwe rentevastperiode.

Opslag op de reguliere rente. De opslag op de reguliere rente bestaat veelal uit twee elementen: de opslag voor de boeterente en de opslagen voor overige risico’s, zoals een vergoeding voor het risico van voortijdig aflossen van de eigenwoningschuld bij verkoop van de woning. De opslag voor de boeterente is aftrekbaar in box 1 als kosten van geldleningen die behoren tot de eigenwoningschuld. De opslagen voor overige risico’s zijn in de meeste gevallen niet aftrekbaar.

Fiscale hobbels. Banken zijn echter niet voldoende in staat om de reguliere rente, de opslag voor boeterente en de opslagen voor overige risico’s afzonderlijk te renseigneren. Daarnaast geldt dat bij leningen waarvoor de fiscale aflossingseis geldt, rentemiddeling ertoe leidt dat de lening niet voldoet aan deze eis.

Goedkeuring. Staatssecretaris Wiebes heeft dit opgelost door goed te keuren dat boeterente, al dan niet in het kader van rentemiddeling, niet wordt aangemerkt als kosten van geldleningen maar als rente van schulden. Boeterente is dan aftrekbaar in box 1 als rente van de eigenwoningschuld. Ook voor de beoordeling van de fiscale aflossingseis wordt boeterente als rente aangemerkt.

Boeterente, al dan niet in het kader van rentemiddeling, wordt voortaan aangemerkt als rente van schulden. Dit betekent dat boeterente in box 1 aftrekbaar is als rente van de eigenwoningschuld.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01