Alle domeinen

2016 - Oktober

PERSONEEL - 31.10.2016

Chef, hoe kan ik meer fooi scoren bij onze gasten?

U bepaalt uiteraard zelf uw fooienbeleid, maar uit onderzoek blijkt dat een hogere fooi leidt tot een hogere drive bij medewerkers. Daardoor zouden deze minder toezicht nodig hebben. Hoe verhoogt u de kans op meer fooi?

PERSONEEL - 31.10.2016

Alcoholluchtje aan uw barman?

Stel, uw barmedewerker ruikt regelmatig naar alcohol. U heeft hem al een keer aangesproken op zijn overmatig gebruik van alcohol. Hij ontkent een alcoholprobleem te hebben. Wat nu? Ontslaan of naar de dokter sturen?

SOCIALE MEDIA EN INTERNET - 31.10.2016

Sociale media en uw website als smaakvolle combinatie?

Ook in de horeca zijn ze in deze tijd niet meer weg te denken: een website en sociale media. Net zoals bij wijn en spijs, zijn deze eigenlijk wel goed en effectief met elkaar te combineren? Dus over van kookboek naar Facebook?

ADMINISTRATIE - EINDEJAARSPERIKELEN - 31.10.2016

Met de feestdagen heb ik daar allemaal geen tijd voor ...

Het administratief goed voorbereid afsluiten van 2016, komt uw adviseur en uw portemonnee alleen maar ten goede. Maar niet net tijdens die drukke feestdagen en jaarwisseling. Wat is dan handig, zodat u die voordelen evengoed heeft?

PENSIOEN - 31.10.2016

AOW steeds later, toch eerder stoppen?

De AOW-leeftijd schuift steeds verder op. In 2021 is deze 67 jaar en nadien zelfs 71 jaar! Wat kunt u doen als horecaondernemer om toch eerder te stoppen?

GEMEENTELIJKE HEFFINGEN - 31.10.2016

Rechter: de taxatiewijzer van uw gemeente is niet heilig

Voor moeilijk te waarderen onroerend goed hanteert de gemeente in het kader van de WOZ zogenaamde taxatiewijzers. Van deze taxatiewijzers kan echter best worden afgeweken, aldus de rechter. Wat heeft u hieraan?

PERSONEEL - LOONHEFFINGEN - 31.10.2016

Onbelast in ruil voor belast, nog steeds voordelig

De cafetariaregeling is de regeling waarbij de ene soort arbeidsvoorwaarde (meestal geld) geruild kan worden voor een andere soort. Onlangs werd er met een nieuw Besluit nieuw leven in de regeling geblazen. Of valt dat tegen?

RECHT - 31.10.2016

Wie zorgt er voor een goede afhandeling van de erfenis?

Als iemand overlijdt, wie is/zijn er dan verantwoordelijk voor de afhandeling van de nalatenschap? Hoe moet dat worden geregeld? Wat is raadzaam ter voorkoming van privéaansprakelijkheid?

ONDERNEMERSCHAP - 31.10.2016

Ondernemer, ja of nee?

Nog steeds verschijnen er nieuwe rechterlijke uitspraken over het wel of geen ondernemer zijn. Dit is van groot belang, mede door de afschaffing van de VAR.

MOTORRIJTUIGENBELASTING - 31.10.2016

Voortaan minder boete bij te laat betalen wegenbelasting

Als u uw motorrijtuigenbelasting (mrb) te laat betaalt, krijgt u een boete. Deze bedroeg € 158,-. De rechter vond dit te fors en dus heeft de fiscus de boete nu beperkt. Wat heeft u hieraan in de praktijk? En wat bij andere fiscale boetes?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 31.10.2016

Verlaging vennootschapsbelastingtarief


FISCALE WINST - 31.10.2016

Voorkom terugbetalen investeringsaftrek

Als u investeert, beloont de fiscus u met een of meerdere investeringsaftrekken. Soms moet u die echter terugbetalen. Niet zo leuk natuurlijk en dus kunt u dit maar beter voorkomen. Hoe pakt u dat aan en waar moet u op letten?

RECHT - INTERNET EN RECHT - 31.10.2016

Algemene voorwaarden op uw website, nutteloos?

“Op al onze diensten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing”, leest u op veel websites die u bezoekt. U twijfelt of u ook uw algemene voorwaarden op uw eigen website moet vermelden. Waarom wel en waarom niet?

PENSIOEN - DGA - 31.10.2016

DGA-pensioen? U moet een keuze gaan maken!

Wanneer u in eigen beheer een pensioen heeft opgebouwd, dan moet u binnenkort gaan kiezen op welke wijze u hier vanaf 2017 mee om wilt gaan. Het is niet eenvoudig om hierin een goede keuze te maken. In dit artikel een eerste aanzet hiertoe.

UW RAADSMAN - 28.10.2016

Oorspronkelijke bestemming doorslaggevend

Voor woningen geldt een lager tarief voor de overdrachtsbelasting (2%) dan voor bedrijfspanden (6%). Bij een woon-/werkpand zal daardoor een splitsing moeten worden gemaakt tussen beide delen. Hoe moet dit worden bepaald?

WONINGHUUR - 28.10.2016

Hogere huren mogelijk voor kleinere appartementen

Het puntensysteem waarmee voor sociale huurwoningen de maximale huurprijs wordt vastgesteld, is onlangs veranderd, onder andere voor de regio’s Utrecht en Amsterdam. Hoezo wordt verhuur in het vrije huursegment nu makkelijker?

VERKOOP - 28.10.2016

Feitelijke omschrijving in leveringsakte gaat voor

Bij koop en verkoop van onroerende zaken ontstaat soms strijd over het antwoord op de vraag wat er nu eigenlijk precies verkocht is, zeker als de akte tegenstrijdigheden bevat. Twee recente rechterlijke uitspraken bieden houvast.

INKOMSTENBELASTING - 28.10.2016

Onderhoudskosten monument vooruitbetalen?


WOZ - 28.10.2016

Minister opent WOZ-waardeloket

Onlangs heeft minister Plasterk het WOZ-waardeloket geopend. Kunt u nu zomaar van alle interessante panden in de regio de WOZ-waarde achterhalen?

APPARTEMENTSRECHTEN - 28.10.2016

Verplicht sparen voor VvE’s vanaf 2017

Zoals bekend, is een Vereniging van Eigenaars (VvE) verplicht om een reserve voor toekomstig onderhoud aan te houden. Per 2017 gaan er nieuwe regels gelden voor de hoogte van deze reserve. Hoe zit dat?

GEMEENTE - 28.10.2016

Deskundig tegenadvies kan zeer waardevol zijn!

Stel, uw cliënt woont in hartje Amsterdam. Omdat hij het beu was om bij mooi weer altijd naar het park te moeten uitwijken, bouwde hij een dakterras. De gemeente was het hier niet mee eens, maar de rechter wel. Wat speelde er?

IN DE KIJKER - 28.10.2016

(Niet meer) gluren naar de buren

Geschillen tussen buren zijn zowat aan de orde van de dag. De erfafscheiding is typisch zo’n onderwerp waarover buren met elkaar in de clinch kunnen liggen. Wat is er allemaal mogelijk en waar moet uw cliënt dan rekening mee houden?

COMPUTER - SMARTPHONE - 28.10.2016

Zo beheert u de contacten op uw smartphone

Wilt u orde creëren in de contactenlijst van uw smartphone of wilt u uw contacten overzetten naar een nieuw toestel? Dat kan op verschillende manieren. Wij testten verschillende mogelijkheden voor u uit.

ZAKELIJK - FINANCIEEL - 28.10.2016

Besparen door verspilling te stoppen

Verspilling voorkomen (afval, energie, …) komt niet alleen het milieu ten goede. Voor alles wat er in uw bedrijf verspild wordt, heeft u namelijk moeten betalen.

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 28.10.2016

Waar moet u op letten als u ‘sociaal inlogt’?

U heeft misschien al eens een website bezocht waar u kunt inloggen met uw Facebook-, Twitter- of Google-login. Hoe werkt zo’n ‘sociale login’ en waar moet u op letten als u dit gebruikt?

SOFTWARE - CHAT - 28.10.2016

Google Allo: een alternatief voor WhatsApp?

Google lanceerde onlangs Google Allo, een eigen gratis chatprogramma voor iOS en Android. Wat heeft het te bieden in vergelijking met WhatsApp en iMessage?

SOFTWARE - BROWSER - 28.10.2016

Geen lawaai meer in Chrome


E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 28.10.2016

Efficiënter mailen in Outlook

Gebruikt u Outlook voor uw mail en agenda? Wij selecteerden negen tips (uit het boek ‘Outlook op zijn best’ van Elke Stultjens) voor een efficiënter gebruik.

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 28.10.2016

Hoe belangrijk is een snelle website?

Breedband en 4G maken het mogelijk om steeds sneller te surfen. Betekent dat dat de webpagina’s van uw site nu best wel wat ‘zwaarder’ mogen zijn?

WEBDIENSTEN - VIDEO - 28.10.2016

Goed livestreamen met de juiste app

Periscope kent u misschien als de app om videobeelden te livestreamen. Er zijn echter heel wat alternatieve apps waarmee u in real time video’s kunt streamen. Wat hebben die verschillende apps te bieden?

SOFTWARE - WINDOWS - 28.10.2016

Windows-foutje? Even verkeerd, snel gecorrigeerd

Elke Windows-gebruiker voert vroeg of laat een verkeerde handeling uit, zoals per ongeluk het verkeerde bestand wissen. Hoe zet u van die typische Windows-foutjes weer recht?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 28.10.2016

Gmail en Google Inbox op uw desktop

Zou u het handig vinden om Gmail en Google Inbox te kunnen gebruiken als desktop-mailapplicaties in plaats van in uw browser? Wmail belooft dat dat kan.

ZOEKEN - VIDEO - 28.10.2016

Kijken om te leren

Het wemelt op internet niet alleen van leuke en ontspannende filmpjes: u kunt er ook terecht voor informatieve en instructieve video’s. Waar vindt u die zoal?

ZAKELIJK - ZAKENREIS - 28.10.2016

Een digitale reisgids op uw smartphone


EIGEN WEBSITE - FORUM - 28.10.2016

Een forum op uw website?

Wilt u als bedrijf, vereniging of club met veel mensen online converseren, dan zijn Facebook of Twitter populair. Maar ook een klassiek forum op uw website blijft een goede optie. Hoe zet u zo’n forum op?

SOCIALE VERZEKERING - 24.10.2016

Zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen


INKOMSTENBELASTING - 24.10.2016

Wat als uw herinvesteringsreserve zorgt voor een verlies?

De belastingheffing over een behaalde boekwinst kan uitgesteld worden door deze in een herinvesteringsreserve (HIR) te parkeren. Kan dat ook als uw bedrijf weinig of geen winst maakt? Wat besliste de rechter?

TOESLAGEN - 24.10.2016

Minder vermogen, meer toeslagen?

Om te bepalen of u recht heeft op toeslagen, is om te beginnen uw inkomen bepalend. Daarnaast telt in een aantal gevallen ook uw vermogen mee. Hoe kunt u voorkomen dat te veel vermogen u de toeslag kost?

INVESTEREN - 24.10.2016

Laat fiscus nog maximaal meebetalen

Door uw investeringen goed te plannen zorgt u ervoor dat u fiscaal maximaal profiteert. Waar moet u, met zicht op 2017, bij investeringsplannen nu op letten?

JAARREKENING - BTW - 24.10.2016

Houd zicht op uw balansschuld btw!

De Belastingdienst controleert het verschil tussen de verschuldigde btw en de afgedragen btw die blijkt uit uw jaarstukken. Hoe voorkomt u hoge boetes over naheffingen? Hoe roept u geen controle over u af?

ONROERENDE ZAKEN - 24.10.2016

Aftrek onderhoudskosten rijksmonument vervalt

Op Prinsjesdag is bekendgemaakt dat de aftrek van onderhoudskosten voor een rijksmonument met ingang van 1 januari 2017 komt te vervallen. Het is dus zaak om nog dit jaar te profiteren van de aftrekmogelijkheid. Hoe pakt u dit aan?

ONDERNEMERSCHAP - 24.10.2016

Garage in man-vrouwfirma, tweemaal ondernemerschap?

De rechter heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over de vraag of bij een man-/vrouwfirma de werkzaamheden van de vrouw niet louter ondersteunend van aard waren. Wat speelde er? Wat kunt u hiervan leren?

ONTSLAG - 24.10.2016

Geen vergoeding bij verwijtbaarheid

Een werkgever ontsloeg een werkneemster omdat zij met een slok op cliënten vervoerde. Moet de werkgever dan toch transitievergoeding betalen?

WERKKOSTENREGELING - 24.10.2016

Onderschat de ‘gebruikelijkheidstoets’ niet

De WKR kent een zogenaamde gebruikelijkheidstoets. Daarmee hoeven zaken niet alleen op persoonsniveau te worden belast, maar als dat gebruikelijk is, kunt u deze in de WKR onderbrengen. Een mond vol. Wat moet u ermee?

DISFUNCTIONEREN - 24.10.2016

Hoelang moet een verbetertraject zijn?

Uw werknemer presteert niet op het niveau dat u voor ogen heeft. U bent daarom van plan om een verbetertraject in te zetten om de werknemer naar het gewenste niveau te brengen. Maar hoelang moet zo’n traject eigenlijk zijn?

WERKKOSTENREGELING - 24.10.2016

Hoe zit het nu met de cafetariaregeling?

Sinds de invoering van de werkkostenregeling blijft er bij werkgevers onzekerheid bestaan of de cafetariaregeling nu wel of niet toepasbaar is. Dus of u brutoloon mag uitruilen tegen andere loonbestanddelen. Er is een nieuw Besluit!

LOONADMINISTRATIE - 24.10.2016

Werkgeversdocumenten UWV nu digitaal


ARBEIDSOVEREENKOMST - 24.10.2016

Zonder scholing wordt ontslag duur!

U moet uw werknemers de gelegenheid geven scholing te volgen die voor hun functie noodzakelijk is. Dat was altijd al zo, maar het staat nu ook in de wet. Een werkgever die dat aan zijn laars lapte, kwam van een koude kermis thuis.

ONTSLAG - 24.10.2016

Eerst herplaatsen, dan pas ontslaan

Met de komst van de Wet werk en zekerheid is wettelijk vastgelegd dat een werkgever zich eerst moet inspannen om een werknemer te herplaatsen voordat hij deze kan ontslaan. Hoe zit dat nu precies met die herplaatsingsplicht?

WET DBA - 24.10.2016

Biedt de BV redding bij beoordeling arbeidsrelaties?

Per 1 mei 2016 is de VAR vervallen. In plaats daarvan is de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) gekomen. “Biedt een BV waarmee ik zaken doe zekerheid als ik geen loonheffingen inhoud”, vroeg een abonnee ons.

HYPOTHEEK - 19.10.2016

Is rentemiddeling de weg naar lagere hypotheekrente?

Nu ook ABN AMRO en Rabobank hun aanbod voor rentemiddeling bekend hebben gemaakt, vergelijken we de aanbieders. We noemen ook de alternatieven ‘oversluiten’ en ‘rentevastperiode uitdienen’, eventueel met extra aflossingen.

ONDERNEMEN - 19.10.2016

Pas op voor telefoonfraude

Heel wat ondernemers zijn al slachtoffer geworden van beltrucs. Zonder dat u het in de gaten heeft, trapt u er in en bent u een paar honderd euro armer. Wat speelt er op dit moment en waarop moet u alert zijn?

AUTO - 19.10.2016

Tweedehands hybride, fiscaal voordeel

De bijtelling voor hybrideauto’s gaat omhoog. Maar voor bestaande hybrideauto’s verandert er niets. Hoe kunt u er uw (fiscaal) voordeel mee doen?

BELASTINGEN - 19.10.2016

Geen btw universitaire psycholoog


TUCHTRECHT - 19.10.2016

Misleiding over andere terreinen dan beroepsuitoefening

Een fysiotherapeut distribueert ook voedingssupplementen. Hij raadt ze zijn patiënten aan, maar vertelt wel netjes dat hij er ook een belang bij heeft. Wat vindt de tuchtrechter daarvan? Is er sprake van misbruik van een beroepstitel?

BEDRIJFSVERZEKERINGEN - 19.10.2016

Check welke risico’s u loopt en of deze verzekerd zijn

Een aanrijding, onjuiste adviezen, investeringen en beslissingen die verkeerd uitpakken. Waar kunt u als ondernemer allemaal aansprakelijk voor worden gesteld? En is een AVB altijd voldoende?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 19.10.2016

BV-winst niet meetellen voor alimentatie?

Als een DGA gaat scheiden, moet dan bij de vaststelling van het alimentatiebedrag niet alleen rekening worden gehouden met zijn DGA-loon, maar ook met de winst van de BV? Wanneer is dat niet het geval? Wat heeft de rechter beslist?

LOONHEFFING - 19.10.2016

Kerstpakketten slim bestellen

Een leuk kerstpakket is een goede manier om uw werknemers te bedanken en te motiveren. Hoe pakt u dit fiscaal slim aan? Waar moet u op letten?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 19.10.2016

Overdracht privébelastingschuld aan BV?

Een directeur-grootaandeelhouder met een behoorlijke inkomstenbelastingschuld droeg deze schuld over aan zijn BV. Hij dacht fiscaal een goede zet te hebben gedaan. Wat vond de Hoge Raad hier onlangs van?

UITSMIJTER - 19.10.2016

Tikfoutje, bedankt?!


PENSIOEN - 19.10.2016

Einde pensioen in eigen beheer

Op Prinsjesdag is bekendgemaakt dat er vanaf 1 januari 2017 geen verdere opbouw meer mag plaatsvinden van het pensioen in eigen beheer. Hoe zien de plannen eruit? Wat betekent dit voor uw pensioenvoorziening?

FISCOTIP - 19.10.2016

Erfpacht en eigen woning

Sinds 1 januari 2013 is de rente op een lening voor de eigen woning alleen aftrekbaar als de lening in maximaal 30 jaar ten minste annuïtair wordt afgelost. In deze fiscotip laten wij u zien hoe u deze aflossingseis deels kunt omzeilen.

LOONHEFFING - 19.10.2016

Vergoeding niet gebruikelijk, bewijslast bij de fiscus

Een belangrijke voorwaarde om een vergoeding of verstrekking onder de werkkostenregeling te brengen is de gebruikelijkheidstoets. Onlangs is hierover voor het eerst een rechterlijke uitspraak gedaan. Wat speelde er?

CONTROLE - 19.10.2016

Belastingcontrole via auditfile?

Als ondernemer kunt u te maken krijgen met een belastingcontrole. Niet echt leuk, maar u zult de fiscus toch zo goed mogelijk moeten informeren. Controle gebeurt steeds vaker aan de hand van een auditfile. Hoe werkt dit precies?

BOER EN BEDRIJF - 19.10.2016

Lagere korting bedrijfstoeslag bij afwijkende oppervlakte?

Heeft u uitbetaling van betalingsrechten aangevraagd? En is de geconstateerde oppervlakte lager dan de opgegeven oppervlakte? Dan kunt u een korting krijgen. De hoogte van de korting is verlaagd. Hoe groot is de korting nu?

GEBOUW EN GROND - 19.10.2016

Aannemer niet op tijd gereed; korting op de factuur

Als er te laat wordt opgeleverd, waardoor u als opdrachtgever schade lijdt, dan is de aannemer korting verschuldigd op de aanneemsom. Maar wanneer mag u als opdrachtgever de oplevering terecht weigeren? Wat zegt de bouwrechter?

BOER EN PRIVÉ - 19.10.2016

Algehele volmacht in levenstestament goed geregeld

Wat kan er geregeld worden voor het geval een van de echtgenoten handelingsonbekwaam wordt? Wat wordt er bedoeld met een levenstestament? Welke zaken kunnen daarin worden geregeld? Wat is goed om te weten?

PACHT - 19.10.2016

Overdracht bedrijf in verpachte staat is geen gift!

Als het agrarisch bedrijf voor de waarde in verpachte staat wordt overgedragen aan een van de kinderen, moet daar later bij de verdeling van de erfenis dan nog rekening mee worden gehouden? Of speelt dat niet? Wat zegt de rechter?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 19.10.2016

Geen ingebruikneming mogelijk?

Als er te laat wordt opgeleverd waardoor de opdrachtgever schade lijdt, dan is de aannemer korting verschuldigd op de aanneemsom. Maar wanneer mag de opdrachtgever de oplevering terecht weigeren? Wat zegt de bouwrechter?

AANNEMING VAN WERK - 19.10.2016

Onderaannemer uitbetalen of betaling opschorten?

Als een hoofdaannemer (of opdrachtgever) denkt dat hij in de toekomst een schadebedrag mag verrekenen, mag hij dan zomaar betaling van het laatste termijnbedrag opschorten? Of is daar meer voor nodig? Wie moet wat bewijzen?

PRIVÉ - 19.10.2016

Belastingvrij schenken voor eigen woning

Welke fiscaal vrijgestelde bedragen mogen worden geschonken? Hoe zit het met de verhoogde fiscale vrijstelling naar € 100.000,- voor de eigen woning per 1 januari 2017? Wanneer en waarvoor geldt die vrijstelling?

RECHT VAN DE BOUW - 19.10.2016

19 jaar na oplevering klacht over bouwgebrek

Als de opdrachtgever 19 jaar na oplevering klaagt over een ernstig gebrek, heeft hij dan nog recht van spreken? Hoe moet u daarop reageren? Wat kunt u beter niet doen? Wat heeft de bouwrechter beslist?

BTW - 19.10.2016

Btw oninbare vordering gewoon via aangifte

Loopt u btw mis omdat uw klant de rekening niet heeft betaald? Dan kunt u vanaf 2017 de btw op deze oninbare vordering eenvoudiger terugvragen via uw btw-aangifte.

INTERNET EN RECHT - 17.10.2016

Slim en vooral correct e-mailadressen verzamelen

U wilt graag met uw gasten een relatie onderhouden en hen van tijd tot tijd leuke tips, recepten en aanbiedingen sturen. Dan moet u natuurlijk wel hun e-mailadressen hebben. Hoe verzamelt u die slim en vooral juridisch correct?

PERSONEEL - 17.10.2016

Ook bij een fulltimecontract overuren uitbetalen?

In de horeca is het niet ongewoon om lange werkdagen te maken. Bij oproepkrachten betaalt u gewoon per gewerkt uur uit, maar hoe zit dat met overuren van medewerkers met een fulltimedienstverband?

TELEFONIE - 17.10.2016

Gratis telefoon kapot, recht op gratis reparatie?

Veel Nederlanders sluiten een telefoonabonnement waarbij ze meteen een gratis mobiele telefoon krijgen. Hoe zit het dan als dit product niet goed werkt? Is de garantie dezelfde als wanneer het toestel is gekocht?

COMMUNICATIE - 17.10.2016

U wordt gebeld door een journalist ...

RTL Nieuws mocht van de rechter inspectierapporten van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) met naam en toenaam openbaar maken. Wat als u gebeld wordt?

ADMINISTRATIE - 17.10.2016

‘Als ik dat ook nog allemaal moet bewaren ...’

Uw collega werd door de rechter niet veroordeeld voor schending van zijn administratie- en bewaarplicht omdat hij details van bestellingen niet had bewaard. Hij vond de rechter dus aan zijn kant. Kan nu alles zo de prullenbak in?

BEDRIJFSVERKOOP - 17.10.2016

Overnameprijs horecazaak mocht niet te laag zijn ...

Een collega-ondernemer met een horeca-BV probeerde via een lage overnamesom en hoge huurprijs een flinke belastingaanslag te ontlopen. De inspecteur stak daar echter een stokje voor. Hoe pakt u dit beter aan?

PERSONEEL - 17.10.2016

Ontslag tijdens proeftijd ook bij seizoenskracht?

Stel, uw werknemer is sinds 14 dagen werkzaam als seizoenskracht tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode. Telkens opnieuw maakt zij fouten. U wilt niet met haar verder en wilt haar ontslaan tijdens de proeftijd. Kan dat zomaar?

VERKOOP - 14.10.2016

Oei, vochtplekken, wat nu?

Zoals bekend, moet bij aan- en verkoop van een iets oudere woning extra aandacht worden gegeven aan eventuele vochtproblemen. Waar moet u op letten?

WOZ - 14.10.2016

Geen eigen toilet, geen zelfstandig WOZ-object

Stel, u verhuurt binnen een kantoorpand aan verschillende huurders een kantoorruimte. Men zou denken dat dit dan voor de WOZ afzonderlijke ruimtes zijn. Dat zag de rechter toch anders. Wat is er namelijk cruciaal?

UW RAADSMAN - 14.10.2016

Onderhoud aan monumentenpand in 2016 uitvoeren

De fiscale aftrek voor onderhoud van monumentenpanden wordt hoogstwaarschijnlijk met ingang van 2017 afgeschaft. Hierdoor loopt u of uw cliënt mogelijk belastingvoordeel mis. Hoe kunt u hierop het beste anticiperen?

FINANCIERING - 14.10.2016

Stapsgewijs oversluiten hypotheek?


RUIMTELIJKE ORDENING - 14.10.2016

Vergunning voor de buren, houd de website in de gaten!

Hoe weet u nu bijvoorbeeld of een bedrijf op uw buurperceel een vergunning krijgt? Vroeger keek u wekelijks op de gemeentepagina in de krant. Maar hoe werkt dat nu? De Raad van State deed hier onlangs een uitspraak over.

LOKALE HEFFINGEN - 14.10.2016

Geen gebruikersheffing OZB voor vakantiewoning

De onroerendezaakbelasting (OZB) kent twee categorieën: woningen en niet-woningen. De laatste categorie is de duurste, omdat dan ook gebruikersheffing OZB verschuldigd is. Wat heeft de Hoge Raad onlangs hierover beslist?

MAKELAARSCONTRACT - 14.10.2016

Aansprakelijkheid bij bemiddeling slechte huurders

Bemiddelaars (zoals makelaars) die zich bezighouden met de bemiddeling tussen huurders en verhuurders, kunnen aansprakelijk zijn als achteraf blijkt dat zij een slechte huurder hebben aangedragen. Hoe zit dat precies?

IN DE KIJKER - 14.10.2016

Dossiervorming in de makelaardij, voorkom discussie

Als makelaar houdt u zich ongetwijfeld het liefst bezig met de aan- en verkoop van vastgoed. Administratieve ‘bijzaken’, zoals een zorgvuldige dossieropbouw, hebben daarom misschien niet uw prioriteit. Maar dit is wel zeer belangrijk!

MEEWERKENDE PARTNER - 14.10.2016

Uw eigen partner of echtgenote inhuren?

De economie groeit. Speelt dat ook bij u en wordt het steeds drukker, maar bent u nog niet toe aan (meer) eigen personeel of uitzendkrachten? Of wilt u uw partner inschakelen om een piek of calamiteit te overbruggen? Hoe werkt dat?

ONDERNEMERSCHAP - 14.10.2016

Tijd om voor 2017 opnieuw uw uurtarief te berekenen?

Met 2017 in zicht is het zeker aan te bevelen om uw uurtarief eens kritisch onder de loep te leggen. Hoe pakt u dat rekenkundig verantwoord aan? Dus niet met de natte vinger maar met een gedegen berekening.

Cookiebeleid