TOESLAGEN - 24.10.2016

Minder vermogen, meer toeslagen?

Om te bepalen of u recht heeft op toeslagen, is om te beginnen uw inkomen bepalend. Daarnaast telt in een aantal gevallen ook uw vermogen mee. Hoe kunt u voorkomen dat te veel vermogen u de toeslag kost?

Dat zit zo! We kennen in dit land een viertal toeslagen. De zorgtoeslag, de huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Hoeveel toeslag u krijgt, is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen en in de meeste gevallen ook van uw vermogen. Hoe kunt u ervoor zorgen dat te veel vermogen uw recht op toeslagen niet in de weg staat?

Maximaal vermogen

Als u een partner heeft, mag uw vermogen niet meer zijn dan € 131.378,-. Heeft u geen partner, dan ligt de grens bij € 106.941,- (2016). Heeft u echter meer vermogen, dan krijgt u geen toeslag meer. Let op. Het is alles of niets, de grens kent dus geen geleidelijke overgang. Tip. Dat betekent dat u moet proberen om op de peildatum van 1 januari met uw vermogen onder de grens te zitten.

Recht op toeslag? Het is verstandig eerst na te gaan of u op basis van uw inkomen recht op een of meer toeslagen heeft en zo ja, om hoeveel het gaat. U kunt hiertoe een proefberekening maken op http://www.toeslagen.nl (zoekterm: proefberekening).

Vul in dat u niet over vermogen beschikt en ga na op hoeveel toeslag u dan recht zou hebben. U weet dan of het de moeite waard is om uw bovenmatige vermogen te drukken. Hiertoe beschikt u over een aantal mogelijkheden:

  • eigen huis telt niet mee. Een eigen woning telt niet mee als vermogen. Koopt u dus een woning of lost u uw hypotheek (deels) af, dan daalt uw vermogen en komt u wellicht onder de kritische grens. Een aantrekkelijke optie, zeker als u thans in box 3 op uw vermogen weinig rendement maakt. U betaalt dan wellicht meer aan belasting (1,2%) dan dat uw vermogen opbrengt;
  • ondernemingsvermogen. U kunt op het eind van het jaar ook minder vermogen uit uw onderneming onttrekken en er als bedrijfsvermogen in laten zitten. U moet hierbij wel redelijk blijven, want voor het gemiddelde MKB-bedrijf is een enorme financiĂ«le buffer natuurlijk niet nodig, tenzij u aannemelijk kunt maken dat u bijvoorbeeld fors gaat investeren;
  • grotere aankopen. Was u toch al van plan op korte termijn een of meer grotere aankopen te doen, dan is het te overwegen deze naar voren te halen. Denk hierbij aan een auto, caravan of keuken. Deze tellen namelijk niet als vermogen mee voor de vermogenstoets;
  • schenken. U kunt ook overwegen om een deel van uw bovenmatige vermogen te schenken, bijvoorbeeld aan uw kinderen. Dit lijkt met name een optie als u dit toch al op korte termijn van plan was, bijvoorbeeld als u al op leeftijd bent;
  • groen beleggen als optie. Zogenaamde groene beleggingen tellen niet mee voor uw vermogen in box 3, maar wel als vermogen inzake toeslagen. Let op. Het heeft dus geen zin een deel van uw bovenmatige vermogen te investeren in groene beleggingen.

Wat kunt u hiermee?

Met name als u recht heeft op forse toeslagen en u de vermogensgrens slechts in geringe mate overschrijdt, is het een optie om uw vermogen te drukken. Bij echt grote bedragen is met name de aflossing van uw hypotheek te overwegen. U moet dat geld dan wel kunnen missen uiteraard. In dat geval is het helemaal het overwegen waard.

Onder andere door uw hypotheek (deels) af te lossen kunt u ervoor zorgen dat uw vermogen voor de vermogenstoets in de toeslagen afneemt. Met name als u recht heeft op forse toeslagen voor waarschijnlijk meerdere jaren, is dit een van de te overwegen opties.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01