ONDERNEMEN - 19.10.2016

Pas op voor telefoonfraude

Heel wat ondernemers zijn al slachtoffer geworden van beltrucs. Zonder dat u het in de gaten heeft, trapt u er in en bent u een paar honderd euro armer. Wat speelt er op dit moment en waarop moet u alert zijn?

Terugbelfraude

Zonder na te denken ... We kunnen niet altijd meteen de telefoon beantwoorden. Soms moeten we even terugbellen. Heel vaak doen we dat door op het nummer dat gebeld heeft te klikken. We bellen dus als het ware automatisch terug. En daar maken oplichters nou net gebruik van!

De ‘Afrikaanse beltruc’. Een oplichter belt u en hangt meteen weer op. Als u terugbelt, belt u een extra duur, internationaal servicenummer en hoort de gesprekstoon. Maar er is wel degelijk verbinding. Er loopt namelijk een bandje en als u niet snel de verbinding verbreekt, kost u dat geld. Op dit moment wordt er veel vanuit Afrika gebeld. Tip. U herkent buitenlandse nummers aan het internationale toegangsnummer voorafgegaan door 00 of een +. Veel oplichters werken vanuit Nigeria (+234) en vanuit Burkina Faso (+226). Verdachte nummers beginnen soms ook met +39 (Italië) en +44 (Verenigd Koninkrijk).

Hello, this is Microsoft calling

Toegang tot computer. Criminelen bellen u (meestal ook uit het buitenland) en doen zich voor als een medewerker van Microsoft. Ze stellen voor om u met computerproblemen te helpen. Daarvoor willen ze toegang tot uw computer en zij installeren dan schadelijke software om wachtwoorden e.d. voor online bankieren te achterhalen.

Te mooi om waar te zijn

Met enige regelmaat worden oplichters actief die u bellen met fantastische aanbiedingen. U wordt zelfs doorverwezen naar heel betrouwbaar uitziende websites. Alles is geloofwaardig, behalve de aanbieding zelf. Die is altijd te mooi om waar te zijn.

Loterijfraude, fraude via sms

Gewonnen, maar niet echt. Ook via sms kunt u opgelicht worden. U ontvangt een berichtje dat u een prijs heeft gewonnen. Als u antwoordt, zit u plotseling vast aan een of ander sms-abonnement, tegen betaling natuurlijk, waar u dan weer vanaf moet zien te komen. Zo bestaan er allerlei manieren om u aan een betaalde sms-dienst te ‘helpen’.

Zo lost u dat op. De website http://www.payinfo.nl is een initiatief van de Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten. U kunt hier uw mobiele sms-diensten inzien en opzeggen en u kunt hier uw telefoonnummer (of die van de kinderen) blokkeren voor betaalde sms-diensten.

Malware op uw mobiele telefoon

Schadelijk. Malware is schadelijke en ongewenste software die op uw telefoon wordt geplaatst via beveiligingsgaten in andere programma’s. Tip. Houd daarom de software op uw telefoon (besturingssoftware en apps) altijd up-to-date.

Een besmette telefoon herkennen. Er zijn vaak signalen die kunnen wijzen op een met malware besmette telefoon. Waar moet u op letten?

  • Doordat kwaadaardige apps draaien terwijl u dat niet in de gaten heeft, is uw accu sneller leeg dan normaal.
  • U ontvangt en verstuurt vreemde berichten.
  • Apps werken niet goed of openen uit zichzelf.
  • En ... u krijgt onbekende kosten op uw telefoonrekening.
Bel onbekende, buitenlandse nummers nooit terug en laat u niet verleiden door aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn. Op http://www.payinfo.nl kunt u uw sms-diensten checken, opzeggen en uw telefoonnummer hiervoor blokkeren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01