Alle domeinen

2016 - Augustus

RECHT - 29.08.2016

Dank u wel, maar dat had u echt niet moeten doen!

Zorgverleners en patiënten krijgen vaak een bijzondere band met elkaar. Wat als de patiënt uit dankbaarheid de zorgverlener of de instelling iets wil nalaten of schenken? Hoe moet u daar op reageren?

RECHT - 29.08.2016

Factuurfraude, voor wiens risico komt dat?

Stel, u stuurt een factuur, maar uw patiënt betaalt niet. Als u bij hem informeert, blijkt dat de factuur wel is ontvangen, maar dat daarop een ander bankrekeningnummer stond: factuurfraude. Uw patiënt heeft aan de fraudeur betaald. Wat nu?

ZORGVERZEKERAARS - 29.08.2016

Nieuw loket voor conflicten over contractering

Voor een oplossing van geschillen tussen zorgaanbieders en -verzekeraars is de ‘Geschillencommissie voor de zorgcontractering’ in het leven geroepen. Hoe kan deze commissie het contracteringsproces in de zorg gelijkwaardiger maken?

OUDEDAGSVOORZIENING - 29.08.2016

Oplossingen voor pensioen in eigen beheer

Voor veel directeur-grootaandeelhouders is het pensioen in eigen beheer een blok aan het been geworden. Kan de aangekondigde wetgeving van staatssecretaris Wiebes hier een oplossing voor zijn?

RECHT - 29.08.2016

De vereisten aan de bewerkersovereenkomst

Dit jaar is de Wet meldplicht datalekken in werking getreden. Dat heeft gevolgen voor de afspraken die u maakt met degene waar u gegevens onderbrengt, zoals uw boekhouder. Wat moet u zeker afspreken?

PATIËNTENRECHTEN - 29.08.2016

Ouderlijk gezag na scheiding en ondertoezichtstelling?

Hebben (gescheiden) ouders gezag over hun minderjarige kinderen als er een gezinsvoogd is aangesteld via Bureau Jeugdzorg en de kinderen onder toezicht zijn gesteld. Heeft de gezinsvoogd toegang tot het medisch dossier van het kind?

ADVISEUR - 29.08.2016

Kundige adviseur, daarom geen boete

De meeste ondernemers laten zich begeleiden door een fiscaal deskundige adviseur. Met het oog op een mogelijke boete is het zaak deze zorgvuldig te kiezen.

UITZENDBUREAU - 29.08.2016

Uitzendkrachten inschakelen, zorg ook goed voor uzelf!

Als u zelf geen werknemer in dienst wilt nemen maar wel handjes nodig heeft, dan kunt u overwegen om uitzendkrachten in te schakelen. Wat zijn daarbij de aandachtspunten om risico’s te voorkomen en voordelen goed te benutten?

BELASTINGAANGIFTE - 29.08.2016

We hebben uw uitstelverzoek niet ontvangen ...

Uw collega had zijn adviseur verzocht om telefonisch uitstel aan te vragen voor het doen van zijn belastingaangifte. Maanden later bleek dat dit uitstel helemaal niet was verwerkt. Wat ging er mis en had dit voorkomen kunnen worden?

AFTREKBARE KOSTEN - 29.08.2016

De fiscus en de ‘hond van de zaak’

Vlak voor de zomervakantie kwam in het nieuws dat een directeur-grootaandeelhouder die zijn hond had overgedragen aan zijn BV, privé geen hondenbelasting hoefde te betalen. Hoe zit dat als u een eenmanszaak heeft?

DESINVESTEREN - 29.08.2016

Bedrijfsmiddel verkopen, wat zijn de fiscale gevolgen?

Een abonnee had een machine die overtollig bleek. Gelukkig had een collega interesse om die van hem over te nemen. Een mooie oplossing economisch gezien. Wat is dan fiscaal relevant? Waar moet u speciaal op letten?

BEDRIJFSKOSTEN - 29.08.2016

Opgezadeld met keuze, fiets van de zaak of in privé?

Bij de auto van de zaak wordt al heel vaak stilgestaan. Maar wat doen we met de fiets? Rijden we die ook van de zaak en hoe aantrekkelijk is dat fiscaal? Of gebruiken we toch maar liever de privéfiets? We zochten het voor u uit.

PACHT - 25.08.2016

Na overlijden verpachter geen opzegging pachtcontract?

Als de verpachter overlijdt, kunnen de erfgenamen dan de pachtovereenkomst opzeggen omdat het pachtbedrijf te klein is om te kunnen spreken van een bedrijfsmatige exploitatie van een landbouwbedrijf? Wat is er nu beslist?

BOER EN PRIVÉ - 25.08.2016

Vordering verjaard, erfgename mist kindsdeel!

Als een kind voor het kindsdeel een vordering heeft op de langstlevende echtgenoot (of diens nieuwe partner), wanneer is die vordering dan opeisbaar? Geldt daarvoor een termijn of kan die termijn worden verlengd?

PACHT - 25.08.2016

Buitengewoon onderhoud voor rekening van verpachter?

Kosten voor buitengewoon onderhoud (uitbaggeren) van sloten komen voor rekening van de verpachter. Wat wordt daarmee bedoeld? Wat is verstandig om te doen? Wat speelde hierover laatst bij de rechter?

BELASTINGEN - 25.08.2016

Overstap naar een BV maken?


BOER EN BEDRIJF - 25.08.2016

Via een BV in de Vof beperkt de privéaansprakelijkheid!

Voor de schuld van een Vof kan het gehele privévermogen van een vennoot worden uitgewonnen. Dat geldt ook als wordt deelgenomen in andere ondernemingen. Hoe kan die aansprakelijkheid worden beperkt?

AANSPRAKELIJKHEID - 25.08.2016

Geen risico lopen bij verkoop van BV-aandelen

Als alle aandelen van de BV worden verkocht, is de verkoper dan meteen ontslagen van zijn privéaansprakelijkheid? Moet hij onderzoek doen naar de koper? Wat als de BV failliet gaat? Wat heeft het Hof nu hierover beslist?

BELASTINGEN - 25.08.2016

Pas op voor de informatiebeschikking

Het woord ‘informatiebeschikking’ klinkt ietwat onschuldig, maar de informatiebeschikking die opgelegd wordt door de fiscus, kan ernstige gevolgen hebben voor uw rechtspositie in een geschil met de fiscus. Hoe zit dat nu?

AANSPRAKELIJKHEID - 19.08.2016

Aansprakelijkheid zzp’er beperken via G-rekening

Stel, u werkt met een zzp’er. U heeft geen rechtstreekse afspraken met hem, maar u heeft een intermediair ingeschakeld, ook inzake de betalingen. Hoe zit het dan met uw risico’s? Wat zei de staatsecretaris hier onlangs van?

TELEFONIE - 19.08.2016

Internetten met uw mobiel in het buitenland?

De kosten voor bellen vanuit het buitenland tijdens vakantie of zakenreis zijn meestal wel duidelijk of gemakkelijk te achterhalen. Maar wat als u min of meer verplicht van internet gebruik moet maken. Wat is dan slim?

AUTO VAN DE ZAAK - 19.08.2016

Toch privébijtelling auto bij ernstige ziekte?

Wie over een zakenauto beschikt, heeft met de bekende bijtelling te maken. Een ernstige ziekte kan de bijtelling voorkomen, aldus de rechter. De Hoge Raad eist dan wel nader bewijs. Wat kunt u hiermee in een vergelijkbaar geval?

ADMINISTRATIE - FACTUUR - 19.08.2016

Btw-fout, wat nu met uw factuur?

Alle btw die in rekening is gebracht, moet aan de fiscus worden afgedragen. Wat nu als u te veel btw op uw factuur vermeldde?

BELASTINGEN - BOETES - 19.08.2016

Rechter milder dan fiscus bij te late betaling

Als ondernemer weet u dat u op tijd uw belastingen moet betalen. Doet u dat niet, dan kunt u een boete verwachten. De rechter heeft onlangs de regels hieromtrent verduidelijkt. Wat betekent dit in de praktijk?

OPLEVERING - 18.08.2016

Oplevering geweigerd, werk aanvaard

Als de opdrachtgever weigert om tot oplevering over te gaan, wat is dan het gevolg? Moet hij dan de hele aanneemsom betalen? Hoe zit het met de aansprakelijkheid voor gebreken? Wat zegt de wet en wat zegt de rechter nu?

AANSPRAKELIJKHEID - 18.08.2016

Schadeverzekering speelt geen rol bij aansprakelijkheid!

Als een opdrachtgever voor (gevolg)schade verzekerd is, is de aannemer dan niet meer aansprakelijk? Of kan hij zich daar niet achter verschuilen? Wat zegt de rechter?

RECHT - 18.08.2016

Samenwoners zonder administratie, ieder de helft

Als samenwoners uit elkaar gaan, wie heeft dan waar recht op? Wat als er alleen maar gemeenschappelijke rekeningen zijn? Hoe wordt er verdeeld? Wat zegt de rechter?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 18.08.2016

Geen werk in regie, schade voor rekening aannemer

Als de totale kosten voor werk dat op regiebasis is uitgevoerd veel hoger uitvallen dan de raming die daarvoor is opgesteld, moet de opdrachtgever dan betalen? Wat bedoelt de wet met een richtprijs? Wat zegt de rechter?

CONTRACT EN VOORWAARDEN - 18.08.2016

Onvoorwaardelijk overeengekomen, dan ook betalen!

Als de klant meent dat de overeenkomst is gesloten onder een voorwaarde, moet dat dan in de overeenkomst staan? En als er een betalingstermijn is overeengekomen, moet de klant dan nog in gebreke worden gesteld? Wat nu?

BURENRECHT - 18.08.2016

Buurpand onvoldoende gestookt, aansprakelijk!

Als u schade lijdt omdat uw buurman zijn pand onvoldoende verwarmd, kunt u hem dan daarvoor aansprakelijk stellen? Wat heeft de rechter recentelijk beslist bij een zaak over een twee-onder-een-kapwoning? Wat is goed om te weten?

BTW - 18.08.2016

Creditnota leidt niet tot btw-teruggaaf

De rechter heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over een verzoek om btw-teruggaaf omdat een betaling niet is en niet zal worden ontvangen.

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 18.08.2016

Regeling aanwijzing DGA aangepast

Bent u DGA (met een holding-BV) met een deel van het belang in een BV waarin ook anderen deelnemen? Is er onlangs niet iets gewijzigd in uw verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen (werkloosheid en ziekte)?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 18.08.2016

DGA met grote schuld aan BV, geen partneralimentatie?

Waar moet bij het bepalen van de partneralimentatie rekening mee worden gehouden? Telt een rekening-courantschuld aan de eigen BV ook mee? Wat heeft de rechter recentelijk hierover beslist? Wat is nu goed om te weten?

FISCOTIP - 18.08.2016

Schenken of nalaten, wat is wijsheid?

Als u op leeftijd bent, kunt u uw vermogen schenken bij leven of nalaten bij uw overlijden. De fiscus pikt altijd een behoorlijk graantje mee. Hoe beperkt u dit tot een minimum? Hoe kunt u de mogelijkheden vanaf 2017 nog beter benutten?

IN DE PIJPLIJN - 18.08.2016

Versoepeling gebruikelijkloonregeling


ONROERENDE ZAKEN - 18.08.2016

Verruiming samenloopvrijstelling bouwterrein

De staatssecretaris heeft besloten dat de samenloopvrijstelling overdrachtsbelasting en btw kan worden toegepast op de verkrijging van een bouwterrein dat enkel op grond van de btw-richtlijn als ‘bouwterrein’ kwalificeert. Hoe zit dat?

GOED OM TE WETEN - 18.08.2016

Terugvragen buitenlandse btw 2015


PRIVÉ - 18.08.2016

Wanneer is de executeur niet meer aansprakelijk?

Een executeur moet de nalatenschap beheren en de schulden betalen. Maar wanneer eindigt die taak? Is hij altijd rekening en verantwoording verschuldigd of geldt daarvoor een termijn? Wat staat er in de wet? Wat zegt de rechter?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 18.08.2016

Niet vertrouwen op voorlopig oordeel fiscus

Indien u zich als ondernemer aanmeldt bij de fiscus, dan beoordeelt de inspecteur in hoeverre u belastingplichtig bent voor onder andere de btw. Dit is echter een voorlopig oordeel waaraan u geen zekerheid kunt ontlenen.

PERSONEEL - 18.08.2016

Personeelsverbruik, een grote hap uit uw loonkosten?

Uw werknemers eten ook wel eens bij u of bij een collega. Soms omdat het moet, maar soms ook omdat uw werknemers lekker bij u willen komen eten. Als u deze maaltijden betaalt, dan is de fiscale behandeling afhankelijk van de reden.

CREDITEUREN - 18.08.2016

Mag u oude nota’s zomaar afboeken?

Stel, uw adviseur maakte u er onlangs attent op dat er in het halfjaarsaldo een behoorlijk bedrag aan ‘oud zeer’ zat. Toen u die lijst met oude crediteuren bestudeerde, kon u er wel een paar schrappen. Maar mag dat fiscaal zomaar?

KASBOEK - 18.08.2016

Saldo van uw kasboek hoger dan hetgeen in kas zit?

Uit de halfjaarcijfers van uw adviseur blijkt dat het kassaldo op papier veel hoger is dan het saldo dat u per 30 juni aan kasgeld had. Hoe kan dit nu? Mag u het verschil zomaar afboeken? Hoe zit dat fiscaal en hoe pakt u zoiets aan?

INTERNET - 18.08.2016

Met naam en faam op internet ...

Terecht of onterecht, iedere horecazaak krijgt van tijd tot tijd te maken met ontevreden gasten. Natuurlijk probeert u er uit te komen, maar dat lukt niet altijd. “Hoe ga ik om met negatieve recensies op internet?”, vroeg een abonnee ons.

BELASTINGDIENST - 18.08.2016

‘Afpingelen’ en afdingen bij boetes kan geen kwaad

Als u fiscaal een fout begaat, hangt u al snel een boete boven het hoofd. De hoogtes hiervan staan vast omschreven, maar de rechter heeft hierover het laatste woord. Ga dus niet zomaar akkoord als u het er niet mee eens bent.

DRANK- EN HORECAWET - 18.08.2016

Kent u het verbod op zogenoemde ‘winkelnering’?

Het kwam eerder aan de orde bij het vraagstuk of er in de horeca e-sigaretten verkocht mogen worden. Maar hoe zit dat nu met dat opgenomen verbod van winkelnering binnen een horecabedrijf. Wat mag wel en wat mag niet?

OMZET - 18.08.2016

Haal meer omzet uit uw offertes

Na de zomer breekt weer de tijd aan voor een bedrijfsfeest, een bruiloft of een familiefeest. Hoe maakt u dan een offerte die scoort op alle fronten?

BRANCHENIEUWS - 18.08.2016

Wat is uw horeca-DNA?


VERKOOP - 18.08.2016

Moet echtgenoot toestemming geven?

Als de echtelijke woning wordt verkocht, moet de echtgenoot toestemming voor de verkoop geven. Waar moet u dan in de praktijk op letten?

BOUWRECHT - 18.08.2016

Werkzaamheden in de bouw, schade aan de omgeving

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Ook in de bouw. Als eigenaar of als verhuurder geeft u ongetwijfeld wel eens opdracht tot bouwwerkzaamheden. Bent u dan ook zelf als opdrachtgever aansprakelijk voor eventuele schade?

UW RAADSMAN - 18.08.2016

In 2017 een ton belastingvrij schenken, nu actie nodig?

Zoals de zaken er nu voorstaan, wordt vanaf 2017 de hoge schenkingsvrijstelling van € 100.000,- voor de eigen woning weer ingevoerd. De regeling is behoorlijk ingewikkeld. Waar moet u op letten?

BEDRIJFSHUUR - 18.08.2016

Btw terug over oninbare huurvordering

Het komt regelmatig voor dat verhuurders van zakelijk vastgoed kunnen fluiten naar de huurpenningen. Een kleine pleister op de wonde is dat zij de afgedragen btw kunnen terugvragen. Hoe kan nieuwe wetgeving dit makkelijker maken?

RUIMTELIJKE ORDENING - 18.08.2016

Omgevingsvergunning opgesplitst in delen

Een ondernemer dient een aanvraag omgevingsvergunning in voor drie dingen, te weten bouwen, afwijken van het bestemmingsplan en veranderen van de milieu-inrichting. Wat nu als één activiteit nog niet vergund kan worden?

PROJECTONTWIKKELING - 18.08.2016

Belangenconflict tussen eigenaar en architect

De eigenaar van een bedrijfspand heeft dit pand (vooral) om het voor zijn bedrijf te gebruiken. De architect is veelal echter vooral geïnteresseerd in het ongewijzigd voortbestaan van zijn creatie. Hoe om te gaan met dit belangenconflict?

IN DE KIJKER - 18.08.2016

Uw aandeel in de nalatenschap kan ook negatief zijn …

Bij een overlijden volgen de erfgenamen de overledene onder ‘algemene titel’ op. Dit wil zeggen dat de erfgenamen alle bezittingen en eventuele schulden krijgen. Hoe maakt nieuwe wetgeving het nu eenvoudiger voor erfgenamen?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 18.08.2016

Projecten opvolgen met WorkFlowy


INTERNETCONNECTIE - WIFI - 18.08.2016

Makkelijker op het wifinetwerk


BEVEILIGING - ENCRYPTIE - 18.08.2016

Zo beveiligt u uw Microsoft Office-documenten

Als u vaak met gevoelige informatie werkt, wilt u die waarschijnlijk vertrouwelijk houden. Hoe kunt u uw Office-documenten beschermen tegen nieuwsgierige blikken?

E-MAIL - IOS - 18.08.2016

Beter mailen op de iPhone met EasilyDo Mail

Gebruikt u ook de standaard Mail-app op uw iPhone of iPad? Er zijn heel wat alternatieven die in veel gevallen beter zijn. EasilyDo Mail is een nieuwe mail-app met enorm veel mogelijkheden. Wat heeft die te bieden?

SOFTWARE - DOWNLOADEN - 18.08.2016

Waar kunt u nog veilig software binnenhalen?

Malware kan op een heleboel manieren op uw computer terechtkomen, maar het grootste risico blijft wel het zelf downloaden van software. Van welke downloadsites kunt u die nog veilig binnenhalen?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 18.08.2016

Projecten plannen met Wrike

Met Wrike kunt u projecten plannen en taken toewijzen aan anderen. De moeite waard? Wij testten de webdienst en mobiele app voor u uit.

SOFTWARE - WINDOWS - 18.08.2016

Maak Windows 10 wat ranker en slanker

Windows 10 is over het algemeen stabiel en efficiënt. Toch beslaat een basisinstallatie al snel 15 tot 20 GB en op een nieuwe pc komt daar nog software van de fabrikant bij. Hoe maakt u uw Windows 10 wat slanker?

ONTSPANNING - REIZEN - 18.08.2016

Uw reisavonturen in een virtuele roadtrip

Heeft u een leuke vakantie achter de rug en wilt u die graag delen met anderen? Weet dan dat er webtools bestaan waarmee u uw reistraject in een virtuele roadtrip kunt gieten. Wij testten er enkele voor u uit.

EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 18.08.2016

Grotere advertenties in Google Adwords

Met Google AdWords kunt u ervoor zorgen dat uw website hoger scoort in de zoekresultaten van Google. De zoekgigant heeft nu een nieuw advertentieformaat uitgerold. Wat moet u daarover weten?

EIGEN WEBSITE - WEBWINKEL - 18.08.2016

Maak een webshop met Shopify

Shopify is geen bekende naam, maar toch maken zo’n 300.000 webshops gebruik van het systeem dat al sinds 2004 bestaat. Wat heeft Shopify te bieden?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 18.08.2016

Is Mailbird een Outlook-killer?

Het mailprogramma Mailbird stelt zichzelf graag voor als de Outlook-killer. Een gewaagde bewering die we voor u graag aan de realiteit toetsen.

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 18.08.2016

Grote bestanden terugvinden


GEZONDHEID - BEWEGING - 18.08.2016

Sporten met uw smartphone

Heeft u zich voorgenomen om meer te gaan bewegen? De onderstaande apps voor uw smartphone kunnen u daarbij helpen.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 18.08.2016

Update voor uw visitekaartje

Wanneer bestelde u voor het laatst een nieuw visitekaartje? Tijd voor een kritische blik en misschien zelfs voor een overstap op een digitaal exemplaar.

Cookiebeleid