Als begin 2017 de WOZ-beschikking op de mat valt ...
In 2017 weer op het matje. Begin volgend jaar vallen de nieuwe WOZ-beschikkingen weer in de bus. Uw woning en/of bedrijfspand krijgt dan een nieuwe WOZ-waarde die bepalend is voor tal van heffingen. Wat speelt er nu rondom die waarde?
Steeds meer gemeenten werken mee
Woningen. Het kabinet wilde voor alle woningen de WOZ-waarde per 1 oktober 2016 openbaar maken, maar dit is niet gelukt. Tot nu toe zijn van slechts zo’n honderd gemeenten de WOZ-waarden bekend. Deze kunt u vinden op https://www.wozwaardeloket.nl en zijn vrij te gebruiken. Het aantal gemeenten dat de WOZ-waarden openbaar maakt, zal de komende maanden sterk toenemen, zo is de verwachting.
Bedrijfspanden. Van welke gemeenten de WOZ-waarden van woningen nu al openbaar zijn, kunt u vinden op https://www.waarderingskamer.nl/basisregistratie-woz-lv-woz/aangesloten-gemeenten/Let op. De WOZ-waarden van bedrijfspanden worden overigens nog niet openbaar gemaakt.
Vergelijken is meestal bepalend
Het is dus belangrijk te beschikken over de WOZ-waarden van vergelijkbare woningen. Uiteraard beschikt de gemeente over deze informatie, maar u dus ook indien het woningen betreft uit de gemeenten die al zijn opgenomen op de site. Zo kunt u de waarde van uw woning eenvoudig checken met die van vergelijkbare woningen. Blijkt dat uw woning onverklaarbaar hoger is gewaardeerd, dan kunt u met succes in bezwaar en beroep.
Wozwaardeloket.nl. De site bevat nog niet alle WOZ-waarden, maar dat gaat dus veranderen. De site is toegankelijk ingericht en u kunt van de gezochte woning het adres ingeven of klikken op de kaart van Nederland om zodoende bij de gewenste woning uit te komen. Per woning ziet u de WOZ-waarde, de oppervlakte en het bouwjaar. Tip. U kunt van vijf woningen de WOZ-waarde opvragen, daarna moet u een paar minuten wachten om overbelasting van de site te voorkomen.
Belang WOZ-waarde niet onderschatten
De WOZ-waarde is bepalend voor een groot aantal belastingen. Zo wordt de WOZ-waarde gebruikt:
- voor het opleggen van de aanslag onroerendezaakbelasting en voor de waterschapsheffing;
- om de bijtelling volgens het eigenwoningforfait te bepalen voor de inkomstenbelasting. Deze is in 2016 voor de meeste woningen 0,75% van de WOZ-waarde. Woont u in een woning die op de balans van uw bedrijf staat, dan bedraagt de bijtelling voor de meeste woningen 1,85% van de WOZ-waarde;
- bij de bepaling van het maximum aan afschrijving op de bedrijfswoning;
- voor de heffing van belasting in box 3 als u bijvoorbeeld een woning verhuurt of als u een tweede woning of vakantiehuisje heeft;
- voor de erf- en schenkbelasting.
Bezwaar maken loont. Nu het makkelijker is de WOZ-waarde van vergelijkbare woningen te vinden, kunt u eenvoudiger beoordelen of bezwaar maken loont. Weet bovendien dat circa de helft van alle bezwaren wordt toegewezen (cijfers 2014). Hierbij werd de waarde met gemiddeld 11,6% verlaagd.